Fostul ministru al Justiției Fadei Nagacevschi susține că ar fi fost filat în timpul mandatului său în Guvern. Declarația a fost făcută în cadrul ediției din 21 septembrie a emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4.
Întrebat de moderatorul Gheorghe Gonța dacă structurile statului pot desfășura acțiune de filaj fără autorizația Procuraturii Generale, Fadei Nagacevschi a răspuns: „Se fac cu autorizarea procurorului, deoarece se desfășoară în cadrul unui dosar penal”.
Fostul ministru al Justiție a menționat, însă, că unii jurnaliști de investigație ar utiliza metode specifice activității operative de investigații: „Eu m-am confruntat personal cu asemenea activități, pe care le calific drept măsuri operative de investigații, pe perioada cât am fost ministru. Nu pun la îndoială ceea ce a spus primarul general, ținând cont de faptul că sunt sigur că și eu am fost monitorizat foarte intens în afara unor proceduri legale, pentru a se colecta informații cu privire la activitatea mea, la modul de viață, pentru a înțelege cum mă voi comporta în calitate de ministru al Justiției”.
Fadei Nagaceschi a mai spus că deține informații cu privire la filajul său, pe durata mandatului de ministru al Justiției.
„Nu o singură dată am sesizat elemente inclusiv de urmărire a automobilului cu care mă deplasam, deoarece eu aveam un șofer mai „specific”, care cunoaște un pic activitatea operativă de investigații și observa lucrurile respective. Stranietăți la telefon și nu doar. Și anumite semnale din partea anumitor sisteme cu privire la filarea mea”, a precizat Nagacevschi.
NM a solicitat un comentariu din partea reprezentanților Serviciului de Informații și Securitate (SIS), însă deocamdată nu am primit un răspuns.
Amintim că Fadei Nagacevschi a deținut funcția de ministru al Justiției în perioada noiembrie 2019-iulie 2021. În prezent, acesta este consilierul vicepreședintelui Parlamentului Vlad Bătrîncea.
***
În timpul ședinței serviciilor Primăriei din 20 septembrie, primarul capitalei Ion Ceban a declarat că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar pregăti o campanie de denigrare a sa și ar fi contractat în acest scop o companie condusă de un cetățean al României. Mai mult, edilul susține că este urmărit de „structurile speciale” și ar urma să fie desfășurate percheziții acasă la el, dar și în biroul său din clădirea Primăriei, soldate cu plasarea sa în arest.
Procurorul general Alexandr Stoianoglo a precizat că edilul nu a depus nicio plângere și că nu a fost autorizată nicio investigație de către procurori în care să figureze Ion Ceban. Iar purtătoarea de cuvânt a Guvernului a negat implicarea PAS în astfel de acțiuni și i-a recomandat edilului să meargă la poliție dacă se simte amenințat.