Fake news pe online, atribuit Euronews: Moldova, vizată de o narațiune despre boli cu transmitere sexuală

Pe 4 iunie, Euronews a raportat că a fost ținta unei campanii de dezinformare împotriva mai multor țări europene. Se menționează că în ultimele săptămâni, mai multe conturi de TikTok, X sau Telegram, care pretind că sunt actuali sau foști jurnaliști Euronews, s-au folosit de grafica postului pentru a răspândi fake news, în special anti-Chișinău.

Potrivit Euronews, aceste conturi au poze de profil care par a fi generate de inteligența artificială. Unul aparține unui bărbat pe nume Brandon Goyce, care pretinde că este fostul director general al Euronews. Se menționează că, în realitate, nimeni cu acest nume nu a ocupat vreodată această funcție.

„Unul din videoclipurile apărute pe internet susține că Republica Moldova ocupă primul loc în ceea ce privește numărul de purtători de boli cu transmitere sexuală în Europa, în timp ce altele acuză că valuri de imigrație ilegală vin din Moldova în Uniunea Europeană. Un altul a susținut că România a avertizat autoritățile franceze cu privire la interferența în alegerile prezidențiale din țara noastră de anul trecut. Euronews și autoritățile din Franța și România au denunțat aceste fake news și conținutul acestora. Iar echipele noastre lucrează pentru a se asigura că videoclipurile sunt eliminate de pe toate platformele sociale”, au comunicat jurnaliștii de la Euronews.

Recent, un alt fals a fost promovat în România, a vizat Republica Moldova și a fost atribuit jurnaliștilor de la Euronews. Pe 28 mai, Ministerul Afacerilor Externe din România a raportat că identitatea vizuală a oficialilor români a fost utilizată ilegal, într-o tentativă de subminare a încrederii în parcursul european al R. Moldova. Potrivit instituției, un material fals, atribuit postului Euronews, a făcut referire la pretinse declarații ale unui secretar de stat din cadrul Ministerului. Materialul era prezentat sub forma unui videoclip și distribuit pe online. Instituția a respins conținutul acestuia. Și Euronews a reacționat, menționând că materialul fals se prezintă ca o știre a redacției, prin care R. Moldova este acuzată că ar reprezenta o amenințare la adresa securității Europei. „Euronews nu a produs și nici nu a publicat acest videoclip”, au precizat jurnaliștii. 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Fostul șef SIS Vitalie Pîrlog, suspectat de participare la ştergerea unor notificări roşii ale Interpol, extrădat în Franţa: Presa

Fostul ministru al Justiției și ex-director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vitalie Pîrlog, arestat în Emiratele Arabe Unite la mijlocul lunii iunie, ar fi fost extrădat și inculpat vineri în Franța, potrivit publicației franceze Le Monde.

Pîrlog ar fi fost extrădat vineri, 18 iulie, la Paris, a declarat o sursă judiciară pentru presa franceză. Potrivit acesteia, fostul ministru ar fi fost pus sub acuzare pentru înşelăciune în bandă organizată, folosirea unui document administrativ fals pentru a procura impunitatea autorului unei infracţiuni, trafic de influenţă pasiv al unui funcţionar public străin, corupere activă în bandă organizată a unui funcţionar public străin şi sustragerea de la arestarea sau cercetarea unui infractor.

Suspectul ar fi solicitat o amânare a prezentării sale în faţa unui judecător de libertate şi custodie, care va trebui să decidă în scurt timp dacă îl va încarcera sau îl va lăsa în libertate. În aşteptarea acestei dezbateri, Pîrlog ar fi fost încarcerat, potrivit sursei judiciare.

Autoritățile de la Chișinău nu au venit, deocamdată, cu informații la acest subiect.

Amintim că, potrivit unei investigații publicate în decembrie 2024 de Bloomberg, Vitalie Pîrlog ar fi fost implicat într-o schemă de corupție prin care erau șterse din baza de date a Interpolului „notificările roșii” pentru persoane aflate în căutare internațională. Anchetatorii susțin că, profitând de influența sa în cadrul Comisiei de control al fișierelor Interpol, Pîrlog și complicii săi ar fi facilitat blocarea alertelor pentru zeci de persoane căutate pentru infracțiuni grave, inclusiv fraudă financiară și trafic de droguri. În schimbul acestor servicii, gruparea ar fi obținut milioane de dolari. Schema ar fi funcționat din 2022 până la începutul lui 2023, când Interpolul a demarat o anchetă oficială.

În iunie 2024, procurorii anticorupție din Moldova, în colaborare cu autoritățile franceze și FBI, au efectuat peste 30 de percheziții în acest dosar și au reținut mai mulți suspecți, inclusiv la șeful Biroului Interpol din Moldova în acea perioadă, Viorel Țentiu.

Pe 19 iunie, Vitalie Pîrlog a fost reținut în Dubai, la solicitarea Franței.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: