Familia Stati nu a pierdut litigiul împotriva Kazahstanului? „Suntem de fapt la un pas de încasare a $76 milioane”
Full Article 5 minutes read

Familia Stati nu a pierdut litigiul împotriva Kazahstanului? „Suntem de fapt la un pas de încasare a $76 milioane”

Companiile familiei Stati „Ascom Group SA” și „Terra Raf Trans Traiding LTD” nu au pierdut litigiul împotriva Republicii Kazahstan. Cel puțin asta susține omul de afaceri Gabriel Stati. Precizările vin în contextul știrilor difuzate pe 11 ianuarie, potrivit cărora familia Stati ar fi pierdut procesul de miliarde împotriva Kazahstanului. Potrivit lui, după „10 ani de tăcere, e timpul să spunem lucrurilor pe nume”.

În contextul știrilor difuzate în spațiul public din Republica Kazahstan, dar și din Republica Moldova, Gabriel Stati precizează că la data de 19 decembrie 2013, familia Stati și grupul companiilor ce îi aparțin a câștigat litigiul împotriva Republicii Kazahstan. În acest sens, Tribunalul Arbitral de la Stokholm a constatat acțiunile de exproprierea ilegală a zăcămintelor Barankoli și Tolkin, ce le aparțineau, de către Republica Kazahstan.

„400 de pagini a Deciziei de arbitraj abundă cu detalii de presiuni, represalii, amenințări din partea organelor de stat sau Procuratura Generală a Republicii Kazahstan, împotriva familiei, angajaților și companiilor noastre, cu un apogeu de naționalizare a acestor zăcăminte și transmitere spre exploatare companiei de stat kazahe KazMunaiGaz”, a precizat Stati.

Businessmanul susține că decizia din 19 decembrie 2013 este piatra de temelie și cel mai important câștig al lor, adjudecat de un tribunal internațional.

Potrivit lui, prin Decizia dată nu s-au constatat doar ilegalitățile comise de către Kazahstan, dar și evident au fost stabilite prejudicii, partea kazahă fiind obligată la plata acestora.

„Evident că de-a lungul anilor Kazahstan a încercat să anuleze această decizie. Competentă în a anula o deciziei arbitrală emisă de Tribunalul suedez este instanța din Suedia. Kazahstan pe bune a folosit orice procedeu procesual ce ar permite să anuleze Decizia din 19 decembrie 2013, dar au eșuat de fiecare dată absolut în orice încercare. Kazahstan a invocat chiar și acțiuni penale, precum ca fiind comise de către mine sau tatăl meu, de fals de acte, de spălare de bani și multe altele. Toate aceste alegații nu și-au găsit nici o confirmare, nici o instanță nu a reținut asemenea argumente. La ziua de azi, Decizia din 19 decembrie 2013 este legală, rămâne în vigoare și a rezistat oricăror critici”, a adăugat Gabriel Stati.

Pentru a se trece la încasarea silită este nevoie ca decizia arbitrală trebuie recunoscută pe teritoriul statelor unde Kazahstan are active.

„După 2013 și până în prezent, de 10 ani, lupta se duce deja pentru încasarea sumelor adjudecate. La momentul actual Decizia arbitrală este recunoscută în majoritatea statelor unde ne-am adresat, și s-a trecut la executarea silită și încasarea prejudiciilor. Dar în fiecare din aceste state se dau lupte grele ani de zile. Până a obține o recunoaștere, Kazahstan constant a abuzat de drepturile sale procedurale, a tergiversat procese, a pus piedici, a contestat orice act juridic. Iar când se ajunge la încasarea forțată, Kazahstan iar invocă comiterea unor infracțiuni, argumente pe care noi deja le cunoaștem ca pe o poezie. Toate aceste acțiuni judiciare create artificial de Kazahstan sunt făcute cu un singur scop: de a nu executa Decizia din 19 decembrie 2013”, a informat businessmanul.

Potrivit lui Stati, în diferite state procedura de recunoaștere și încasare se află la diferite etape, deoarece sunt diferențe la nivel de legi naționale.

„Dar indiferent de țară, foarte ferm, Decizia din 19 decembrie 2013 este recunoscută de toate jurisdicțiile statelor unde ne adresăm. Deși Decizia arbitrală trebuie executată benevol, din 2013, Kazahstan se impune cu înverșunare reparării prejudiciului adjudecat de 10 ani. Iată sunt 10 ani de lupte, litigii, iar finalul este univoc: Kazahstan va plăti conform Deciziei din 19 decembrie 2013. La ora actuală, statul kazah a cheltuit pentru servicii de asistență juridică o sumă ce se apropie de suma prejudiciului ce ni se cuvine. Cum se tolerează asemenea cheltuieli inutile din banii publici ai Republicii Kazahtan, în scopul tergiversării achitării prejudiciului, este o întrebare retorică, dar finalul pentru familia Stati este clar: Republica Kazahstan va plăti conform deciziei arbitrale până în ultimul cent”, a punctat el.

Amintim că revendicările au apărut inițial din confiscarea operațiunilor petroliere ale părților Stati în 2010. În 1999, părțile Stati au achiziționat două companii care dețineau licențe pentru câmpurile petroliere Borankol și Tolkyn din Kazahstan. Au investit peste 1 miliard de dolari americani în deceniul următor pentru a transforma companiile în afaceri de explorare și producție de succes.

Până la sfârșitul anului 2008, afacerile au devenit profitabile și adus venituri considerabile pentru statul kazah. Cu toate acestea mai multe agenții guvernamentale au efectuat inspecții și audituri împovărătoare la companiile din Kazahstan ce aparțineau lui Stati și părțile. Acestea au dus la acuzații false de conduită ilegală îndreptate contra lui Stati și companiile lor din Kazahstan, inclusiv penale și la la confiscarea și naționalizarea investițiilor lor de către autoritățile kazahiene în iulie 2010


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: