Guvernul Republicii Moldova propune o hotărâre care prevede interzicerea importului, exportului sau tranzitului unor obiecte care nu au nicio altă utilizare practică decât aplicarea pedepsei capitale, tortura și alte pedepse sau tratamente cu cruzime. Printre acestea se numără: spânzurători, scaune electrice concepute pentru execuție, instrumente cu greutăți pentru imobilizare, mese și paturi de constrângere. Există și excepție de la interdicție. Un document în acest sens a fost plasat spre consultare publică.
Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a plasat spre consultare publică proiectul Hotărârii de Guvern referitor la comerțul cu anumite bunuri care ar putea fi utilizate pentru a aplica pedeapsa capitală, tortura și alte pedepse sau tratamente cu cruzime, inumane sau degradante. Proiectul a fost elaborat în legătură cu „necesitatea alinierii cadrul normativ național la standardele europene”.
Conform documentului, autoritățile intenționează să interzică „importul, exportul sau tranzitul bunurilor care nu au nici o altă utilizare practică decât cea de a aplica pedeapsa capitală, tortura și alte pedepse sau tratamente cu cruzime, indiferent de proveniența acestora”.
Se dorește permiterea importului, exportului sau tranzitului, precum și furnizarea de asistență tehnică dacă se dovedește că în Republica Moldova sau în țara lor de destinație, aceste bunuri vor fi utilizate exclusiv în scopul expunerii publice într-un muzeu.
Totodată, ar putea fi interzis ca o persoană fizică sau juridică, indiferent dacă are reședință sau este stabilită în Republica Moldova sau nu, să prezinte sau să ofere spre vânzare în cadrul unei expoziții sau al unui târg organizat în Republica Moldova un bun enumerat, „cu excepția cazului în care se dovedește că, având în vedere natura expoziției sau a târgului, prezentarea sau oferirea spre vânzare nu are nici în scopul vânzării sau furnizării bunurilor respective către vreo persoană fizică sau juridică dintr-o țară terță și nici nu promovează un astfel de demers”.
În lista de bunuri care nu au nici o altă utilizare practică decât cea în scopul aplicării pedepsei capitale, torturii și altor pedepse sau tratamente cu cruzime, inumane sau degradante se regăsesc: spânzurători, ghilotine și cuțite de ghilotină, scaune electrice concepute pentru execuție, camere ermetice, sisteme de injectare, bare de imobilizare, instrumente cu greutăți pentru imobilizare, cătușe pentru imobilizare, mese și paturi de constrângere, bice cu mai multe curele sau șnururi.
Pe lângă interzicerea bunurilor utilizate exclusiv pentru tortură sau execuție, proiectul mai introduce controale stricte asupra altor echipamente care ar putea fi folosite în acest scop.