Organizația internațională Reporteri fără Frontiere a publicat, pe 3 mai, când se marchează Ziua Mondială a Libertății Presei, clasamentul anual privind indexul independenței mass-media din țările de pe glob. În 2023, Republica Moldova s-a clasat pe locul 28 în lume, urcând astfel 12 poziții față de anul trecut. Cum era și de așteptat, evenimentele au generat multe reacții în societate. Numeroase persoane publice au venit cu mesaje de felicitare și urări de bine pentru jurnaliști. Cu toate acestea, au fost și din cei care „au strecurat” printre felicitări și acuzații în adresa presei care s-ar fi „vândut”.
În debutul ședinței Guvernului, premierul Dorin Recean a felicitat jurnaliștii și societatatea cu prilejul Zilei Libertății Presei. Totodată, șeful Guvernului nu a trecut cu vederea nici rezultatul obținut de mass-media moldovenească în clasametul publicat de Reporteri fără Frontiere.
„Am avansat în clasamentul Libertății Presei. Suntem pe locul 28. Am urcat de pe locul 40. Felicit presa cu această sărbătoare. Felicit societatea. Asta înseamnă că societatea devine mai bine informată. Presa joacă un rol important în democratizarea societății, în monitorizarea instituțiilor, are grijă ca cetățeanul să fie informat. Trebuie cu toții să oferim informație despre activitatea Guvernului, să spunem ce politici promovăm”, a spus Recean.
Deputatul PAS, Radu Marian a adresat un mesaj de felicitare reprezentanților mass-media, menționând că aceștia „stau la straja democrației” din Republica Moldova. În acest context, oficialul a remarcat și progresele înregistrate, în ultimi ani, de presa din țara noastră la capitolul libertate.
„Moldova a urcat pe locul 28 mondial în clasamentul libertății presei, publicat astăzi. Suntem în urcare de la locul 40 în 2022 și de la locul 89 în 2021. Suntem mai bine clasați decât 13 țări UE. Această poziționare este dovadă a progresului în tot ce înseamnă liberarea presei și reducerea influenței oligarhice în mass-media din ultimii ani. Astăzi se consemnează și Ziua Mondială a Libertății Presei. Vreau sa felicit jurnaliștii independenți din Moldova pentru că stau la straja democrației și libertății în Republica Moldova”, a scris deputatul pe canalul său de Telegram.
Și Secretarul general al Președinției a venit cu un mesaj asemănător.
„În ultimii doi ani, țara noastră a făcut un salt enorm în asigurarea libertății presei. Este un semnal puternic că în Moldova se consolidează democrația și dreptul la libera exprimare. Încă mai avem de lucru, în mod special acum când propaganda, minciuna și dezinformarea sunt folosite ca și arme de război. De ziua Mondială a Libertății Presei încurajez cetățenii să fie alături de jurnaliștii curajoși și corecți. Să susținem presa liberă, ei muncesc ca noi toți să putem trăi într-o țară liberă. Vă mulțumim!”, a menționat oficialul.
Directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, le-a mulțumit jurnaliștilor că țin societatea, inclusiv pe el însuși, în tonus informațional.
„Stimați lucrători media, reporteri, editori, redactori, cameramani, producători și alți reprezentanți ai acestei sfere de importanță socială! Vă felicit cu ocazia Zilei Mondiale a Libertății Presei! Vă doresc realizări profesionale deosebite, știri și materiale analitice de actualitate, tiraj mare și audiență numeroasă. Pe mulți, inclusiv pe mine, ne țineți în tonus informațional. Pentru asta – un mulțumesc aparte. Felicitări!”, a transmis acesta.
Președintele Asociației FEA, cercetat penal și apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc, Dorin Damir a venit și el cu o reacție. Acesta i-a felicitat pe jurnaliștii „cu adevărat liberi, care nu au cedat și nu s-au văndut nimănui”.
„Astăzi, 3 mai, este marcată Ziua mondială a libertăţii presei (World Press Freedom Day – UNESCO). În fiecare an, la 3 mai, sunt marcate principiile fundamentale ale libertăţii presei şi este adus un omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în timpul exercitării profesiei. Felicitări puținilor jurnaliști cu adevărat liberi, care nu au cedat și nu s-au văndut nimănui”, a declarat acesta.
Liderul Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM), Ion Chicu, i-a felicitat pe jurnaliștii liberi și, în același timp, i-a criticat pe cei care, portivit lui, s-ar fi „vândut”.
„Astăzi, este Ziua Internațională a Libertății Presei! Eu vreau să mulțumesc din suflet jurnaliștilor liberi din Republica Moldova! Pentru curajul Dumneavoastră, pentru că nu v-ați vândut celor vânduți, pentru că sunteți ultima redută a adevărului și informării obiective a oamenilor din această țară. Spre deosebire de colegii voștri vânduți a câta oară, voi azi nu prea aveți pe ce sărbători. Voi nu primiți granturi de la parteneri pentru a lustrui imaginea icoanei, voi nu primiți plicuri de la spâni pentru a acoperi hoțiile grupării galbene, voi doar vă faceți treaba onest. Nu e cel mai apreciat lucru în aceste vremuri păgâne, dar să știți că aveți respectul și admirația oamenilor care încă n-au pierdut capacitatea de a gândi”, a menționat Cichu pe pagina sa de Facebook.
Iar Consiliul Superior al Procuraturi a dorit jurnaliștilor putere de muncă continuă, surse veridice de inspirație și curaj în activitate.
„În fiecare an, la 3 mai, consemnăm principiile fundamentale ale libertății presei. Avem tot respectul pentru oamenii din această breaslă. Lumea are nevoie în continuare de jurnalism de calitate, necenzurat, atât în mijloacele tradiționale – așa cum sunt ziarele, radiourile și televiziunile – cât și în mediul online. Dorim tuturor profesioniștilor din domeniu putere de muncă continuă, surse veridice de inspirație și curaj în activitate”, se arată în mesajul CSP.
Ambasada Olandei în Republica Moldova și-a exprimat recunoștința pentru presa care, zilnic, depune eforturi pentru a-și informa corect și echidistant publicul.
„Astăzi, de Ziua Internațională a Libertății Presei dorim să celebrăm presa independentă din Republica Moldova care depune eforturi zilnice pentru a informa corect și pentru a educa cititorii și spectatorii săi. Suntem recunoscători partnerilor noștri media (NewsMaker.md, TV8.MD, Nokta, Bang Bang, diez) care se dedică jurnalismului corect, echidistant și calitativ. Cetățenii Republicii Moldova merită presă independentă”, se arată în mesajul instituției.
Fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale și doctorul în științe politice, Iurie Ciocan, a venit și el cu un mesaj.
„Azi este ziua internațională a libertății presei. Doar ca să știți. Nimic mai mult”, a menționat acesta.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!