Fermierii cer ajutorul României în depășirea crizei din agricultură, în timp ce ministrul agriculturii propune un set de măsuri doar pentru unii agricultori
Full Article 4 minutes read

Fermierii cer ajutorul României în depășirea crizei din agricultură, în timp ce ministrul agriculturii propune un set de măsuri doar pentru unii agricultori

Situația critică din sectorul agricol din Republica Moldova a fost discutată de cinci reprezentanți ai Asociației „Forța Fermierilor” și Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, pe 28 august. Aceștia au cerut sprijin Guvernului român pentru a depăși dificultățile actuale din agricultură. De asemenea, viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea a prezentat Comitetului de Supraveghere al Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) un set inițial de măsuri financiare. Aceste măsuri vizează sprijinirea fermierilor afectați de secetă și alte calamități naturale în 2024, facilitând accesul lor la resursele necesare pentru a continua activitățile agricole și a menține stabilitatea economică în sector.

Potrivit unui comunicat al Asociației „Forța Fermierilor”, la întâlnirea cu Ambasadorul României  agricultorii au evidențiat gravitatea problemelor din agricultură și impactul economic, politic și social semnificativ asupra țării. Fermierii au spus diplomatului despre măsurile de intervenție „superficiale și tardive” propuse de Guvernul Republicii Moldova, dar și de „ignoranța și lipsa de considerare” din partea Parlamentului și Președinției. Agricultorii au avertizat că inevitabilele proteste ar putea avea efecte negative ireversibile asupra stabilității politice și sociale, precum și asupra Referendumului de Aderare la Uniunea Europeană, riscând să fie speculate de forțele antieuropene.

„Forța Fermierilor” a solicitat de la Ambasada României în Republica Moldova și Guvernul român să nu rămână indiferenți și să ofere sprijin în măsura posibilităților, inclusiv la nivel internațional.

Este bine știut cât sprijin a acordat România agriculturii Moldovei și ultimul ajutor în formă de motorină a salvat mii de fermieri de faliment, iar la nivelul Uniunii Europene România a contribuit la maximum pentru susținerea țării noastre. Suntem recunoscători țării, care este mai mult decât vecină, și în special domnului ambasador, care, în opinia noastră, înțelege nevoile agricultorilor din Moldova mai bine decât unii demnitari de stat din Chișinău”, se arată în comunicatul Asociației Forța Fermierilor.

Tot miercuri, 28 august, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a prezentat primul set de măsuri financiare destinate fermierilor afectați de secetă și alte calamități naturale din anul 2024. Măsurile propuse includ:

– Reducerea penalităților de întârziere pentru fermierii care au întârzieri la plata ratelor în 2024 din cauza calamităților naturale. ADMA va renunța la penalitățile de întârziere în proporție de 100%, cu condiția prezentării Avizului de atestare a impedimentului justificativ pentru neexecutarea obligațiilor contractuale, eliberat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

– Acordarea unei vacanțe de plată de 6 luni pentru ratele intermediare scadente în perioada 2 septembrie 2024 – 31 decembrie 2024, la cererea scrisă a fermierilor beneficiari, în baza aceluiași Aviz de atestare a impedimentului justificativ.

– Suspendarea plății ultimei rate scadente în 2024, pentru aceeași perioadă, 2 septembrie 2024 – 31 decembrie 2024, în aceleași condiții, pe baza cererii scrise și a Avizului eliberat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.

Pe lângă aceste măsuri, s-a decis reducerea avansului inițial necesar pentru Programul de dezvoltare a sistemului de irigare la scară mică de la 40% la 20%, facilitând astfel accesul fermierilor la echipamentele de irigare esențiale pentru sustenabilitatea agriculturii.

Prin aceste decizii, ministerul Agriculturii își propune să sprijine fermierii care se confruntă cu dificultăți majore din cauza condițiilor climatice nefavorabile, asigurându-le sprijinul necesar pentru a-și continua activitatea și a menține stabilitatea sectorului agricol.

Precizăm că facilitățile sunt valabile doar în raport cu Comitetului de Supraveghere al Agenției pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA), nu și pentru alți creditori.

***

Fermierii s-au întâlnit pe 20 august cu premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bolea. După întrevedere, agricultorii au declarat că insistă să fie instituită starea de urgență în agricultură, astfel încât Executivul să poată obține ajutor financiar mai rapid de la partenerii internaționali. De cealaltă parte, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a afirmat că Guvernul nu poate declara stare de urgență în agricultură deoarece legislația Republicii Moldova permite fermierilor să-și soluționeze problemele financiare. Detalii AICI.

Pe 14 august, Blocul „Împreună” a cerut declararea stării de urgență în agricultură, pentru a permite înghețarea datoriilor fermierilor afectați de secetă timp de un an și pentru a solicita sprijin financiar de la partenerii externi, în vederea stabilizării situației. Totodată, au solicitat și demisia imediată a ministerului Agriculturii.

Iar pe 13 august, fermierii din sudul țării, afectați de secetă, prin intermediul Asociației „Forța Fermierilor”, au solicitat o întrevedere cu președintele țării, Maia Sandu, și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, în decurs de zece zile, pentru a discuta despre necesitatea aplicării unui plan de acțiuni menit să salveze sectorul agricol. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: