Blocul „Împreună” cere declararea stării de urgență în agricultură, pentru a permite înghețarea datoriilor fermierilor afectați de secetă timp de un an și pentru a solicita sprijin financiar de la partenerii externi, în vederea stabilizării situației. Totodată, solicită demisia imediată a ministrului Agriculturii. Într-o reacție pentru NewsMaker, secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șarban, a declarat că specialiștii din domeniu au analizat situația și nu există motive pentru declararea stării de urgență. În privința demisiei ministrului, acesta a subliniat că nu va schimba situația agricolă și nu va remedia problemele cauzate de secetă.
Blocul „Împreună” acuză guvernarea că nu și-a respectat promisiunea din campania electorală din 2020-2021 de a majora substanțial finanțarea sectorului agrar și de a atrage fonduri europene pentru acest sector.
”În fiecare an, noi vedem micșorarea veniturilor agricultorilor de la sate și extinderea companiilor transnaționale, care nu poartă niciun interes pentru agricultura cu valoarea adăugată, industrializarea ramurii și păstrarea localităților rurale”, se arată în comunicatul blocului „Împreună””.
De asemenea, reprezentanții blocului solicită susținere pentru ideea de a declara stare de urgență în agricultură, ceea ce ar permite înghețarea datoriilor fermierilor afectați de secetă timp de un an, până la stabilizarea situației.
Ei subliniază că, de mult timp, ar fi fost necesară organizarea unei platforme eficiente de comunicare între guvern, asociațiile de fermieri, mediul academic și partenerii de dezvoltare, pentru a discuta modificarea radicală a strategiei de dezvoltare a agriculturii în contextul schimbărilor climatice.
Într-o reacție pentru NewsMaker secretarul de stat al ministerului Agriculturii, Vasile Șarban a declarat că nu există premise pentru declararea stării de urgență în agricultură subliniind că legislația Republicii Moldova permite amânarea plăților și datoriilor către creditori și fără o astfel de măsură.
„Noi avem mecanismul legal fără a declara stare de urgență, este actul de constatare a pierderilor, este Camera de Comerț și Industrie care eliberează avizul de impediment justificator, sau cum se numea înainte, certificat de forță majoră, și cu acest aviz, agentul economic merge în fața creditorului și-i spune că nu poate să întoarcă banii și solicită amânarea dobânzilor, plăților de credit și oprirea penalităților” spune Șarban.
Referitor la demisia ministerului, Vasile Șarban afirmă că ministrul nu-și va da demisia deoarece își îndeplinește toate atribuțiile, iar acest lucru nu va rezolva problemele agricultorilor.
„De la demiterea unui ministru și numirea altuia, condițiile climaterice nu se vor schimba, situația financiară și abordarea în agricultură nu se va schimba. Asta ține de voința fiecăruia, până nu vom avea o planificare clară a ceea ce și cât putem produce și unde vom vinde, la noi nu se va schimba situația niciodată”, a mai adăugat secretarul de stat.
În ceea ce privește crearea unei comisii de comunicare dintre minister și agricultori, această platformă există, susține Șarban, însă problema este că fermierii și unii agenți economici aleg, în primul rând, să comunice prin presă și nu cu ministerul.
”Noi avem o platformă de comunicare foarte bună cu agricultorii, avem consiliile consultative pe lângă ministru, organizăm ședințele la solicitarea agenților economici și a mediului asociativ. Alta este problema, că informațiile apar mai întâi în presă, apoi se solicită întrevederile. Suntem deschiși să comunicăm; de altfel, acesta este motivul pentru care suntem aici, să facem politici și să le comunicăm, altfel degeaba stăm aici”, a punctat Vasile Șarban.
UPDATE (15:45) Premierul Dorin Recean îi va invita la o discuție pe reprezentanții agriculturii marți, 20 august, a anunțat oficialul pe pagina de Facebook a Executivului. Prim-ministrul a declarat că Guvernul urmărește cu atenție situația din sectorul agricol, în timp ce Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare verifică și colectează informațiile primite de la agricultori.
***
Amintim că, la data de 13 august, fermierii din sudul țării, afectați de secetă, prin intermediul Asociației „Forța Fermierilor”, au solicitat o întrevedere cu președintele țării, Maia Sandu, și cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, în decurs de zece zile, pentru a discuta despre necesitatea aplicării unui plan de acțiuni menit să salveze sectorul agricol.
Nu este pentru prima dată în acest an când „Forța Fermierilor” solicită stare de urgență în agricultură. O solicitare similară a fost făcută pe 19 iulie. Atunci, Asociația „Forța Fermierilor” a adresat o scrisoare publică către președinta țării, Maia Sandu, premierul Dorin Recean, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, și Parlament.
Într-un interviu pentru NewsMaker, premierul Dorin Recean a declarat că unii fermieri văd declararea stării de urgență ca pe o soluție pentru ei, în timp ce alții, din contra, spun că acest lucru i-ar afecta. Astfel, Guvernul va avea o abordare individuală pentru fiecare agricultor în efortul de a-i ajuta să depășească consecințele secetei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!