Festivalul de Poezie „Grigore Vieru”, organizat pe ambele maluri ale Prutului. Programul evenimentului
Full Article 2 minutes read

Festivalul de Poezie „Grigore Vieru”, organizat pe ambele maluri ale Prutului. Programul evenimentului

Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” revine în Republica Moldova și România. Cea de-a XVI-a ediție a festivalului se va desfășura la Chișinău, Sîngerei și Iași în perioada 28-31 mai. Deschiderea evenimentului va avea loc în capitala țării noastre, transmite Moldpres. 

Potrivit organizatorilor, Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” va fi deschis la Chișinău pe 28 mai, la ora 10:00. Evenimentul va fi inaugurat cu un recital poetic și depunere de flori la bustul marelui poet de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

Programul va continua la ora 11:30, cu Medalionul literar-artistic „Și sufletul e poezie”, la Filiala Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă” din incinta Teatrului „Licurici”. Iar la ora 14:30, la Academia de Științe a Moldovei, se va desfășura Simpozionul științific „Poetica dragostei – dor în creația lui Grigore Vieru”. Prima zi se va încheia la ora 18:00, la Centrul de Cultură și Artă „Ginta Latină” cu spectacolul „Variații pe tema poeziei „Cu ochi albaștri”: In memoriam Grigore Vieru” și Gala Premiilor Festivalului, la care vor participa interpreții Radu Dolgan, Cristofor Aldea-Teodorovici, Orchestra Municipală de Cameră „Camerata Chișinău” și actorul Nicolae Jelescu.

Cu ocazia festivalului, vor veni la Chișinău poeții Doina Uricariu (SUA), Daniel Corbu, Valentin Talpalaru, Liviu Apetroaie (Iași), criticii și istoricii literari Theodor Codreanu (Huși), Daniel Cristea-Enache (București), Diana Vrabie (Iași), scriitorii Olguța Creangă Caia (Târgu Neamț), Sava Bogasiu (Buzău) și alte personalități importante.

Pe 29 mai, festivalul va poposi la Sîngerei. La ora 12:00, în incinta Casei Raionale de Cultură „Nicolae Iorga” va avea loc spectacolul „Grigore Vieru – Verbul de lumină” cu participarea elevilor, formațiilor artistice din raionul Sîngerei.

La Iași, în zilele de 30 și 31 mai, se vor desfășura mai multe manifestări dedicate lui Grigore Vieru:

– Conferința „Grigore Vieru, poet și tribun al spațiului românesc”;

– Spectacolul „Scrisoare din Basarabia”, cu participarea Corului Marii Uniri, actorului Nicolae Jelescu și a muzicianului Vali Boghean cu orchestra sa;

– Conferința „Religiozitatea poeziei lui Grigore Vieru” și alte evenimente.

Pe parcursul evenimentelor din cadrul festivalului vor fi prezentate opt cărți dedicate vieții și operei lui Grigore Vieru, apărute recent, și un volum de versuri ale poetului traduse în limba ucraineană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: