Jurnalista Doina Ipatii, fiica fostului director al agenției de presă Moldpres, vizat într-un scandal legat de contracte de asigurare presupus „pe viață” încheiate din contul companiei, a venit cu o reacție publică. Agenția a precizat anterior că Doina Ipatii s-ar număra printre beneficiarii acestor contracte. În replică, jurnalista a explicat că este vorba despre o asigurare „de viață”, nu „pe viață”, iar contractul respectiv expiră în anul 2029. Totodată, aceasta a subliniat că suma pe care urmează să o primească la expirarea termenului este de 6.386 de lei.
Doina Ipatii a acuzat de calomnie mai multe instituții de presă care au scris despre acest caz, inclusiv NewsMaker.
„Am fost calomniată. Primul gând când am citit știrile a fost că vreau să mă ascund, că probabil sunt vinovată, că redacțiile astea nu publică aiurea falsuri. Mi-a luat timp să verific acte vechi de 18 ani, pentru că atunci, spun ei, a început ilegalitatea. Mi-a luat ceva timp să înțeleg că am un comportament tipic al unei victime într-o situație de abuz. Și e una când ești abuzată de băieți răi, și cu totul diferit când te abuzează băieții buni. Este ca și cum ai fi abuzată sexual de fiul primarului cu fiul popei: cine naiba o să te creadă?”, a declarat jurnalista într-o înregistrare video.
Totodată, Doina Ipatii a declarat că în realitate e vorba despre o asigurare de viață, și nu pe viață. Ea spune că a cerut clarificări de la compania de asigurare, care a precizat că acest contract este înghețat și expiră în 2029.
„Adevărul din spatele știrii este că 18 ani în urmă al fost angajată Moldpres. Tatăl meu mi-a fost într-adevăr director o perioadă, dar am început să lucrez la Moldpres înaintea lui. Era etic să mă concediez când a venit în juncția de director? Poate, nu știu. Nu cred că ar fi avut motive, de fapt. Agenția era la autogestiune, iar eu eram un reporter bun. În 2009, alături de alți angajați am beneficiat de o asigurare de viață, nu pe viață cum scrie în știri. În 2010, peste un an, am plecat de la Moldpres și polița nu a mai fost achitată de agenție. Am și uitat de ea. Această poliță a fost un fel de bonus oferită angajaților pentru a-i motiva să nu plece în locuri cu condiții salariale mai bune. Nu am văzut nimic ilegal în asta. Beneficii similare am avut ulterior și din partea altor angajatori. Acum că am fost acuzată de ilegalitate, am scris un mesaj companiei de asigurare, care m-a informat că contractul este înghețat și expiră în 2029. La expirarea contractului, beneficiara Doina Ipatii primește suma de 6386 lei. Atât costă așa-zisa asigurare pe viață despre care a scris presa. Dacă cineva crede în continuare că este vorba despre o ilegalitate, atunci vă rog respectuos să aruncați cu pietre pentru 6 mii de lei, nu pentru o asigurare pe viață de la o agenție de stat”, a punctat jurnalista.
Amintim că, Moldpres îl acuză pe fotul director al instituției, Valeriu Reniță, că ar fi încheiat contracte de 282 de mii de lei pentru asigurarea „pe viață” a unor angajați la o firmă privată. Potrivit sursei citate, printre beneficiari se număra și fiica acestuia, iar consultanți în perfectarea asigurărilor „pe viață” erau, la momentul încheierii contractelor, soția și ginerele lui Valeriu Reniță. În replică, fostul director a declarat, după ce a fost citat de CNA, că acuzațiile au context politic și că „dosarul ar fi fabricat de către actuala guvernare”.
Potrivit Moldpres, un raport anterior al Serviciului de control financiar și revizie, care a constatat „cheltuieli neîntemeiate și nelegitime în sumă totală de 3,4 milioane de lei” din cauza „managementului conducerii din perioada anilor 2008 – 2009”, adică pe timpul când Valeriu Reniță conducea instituția, AIS „Moldpres” a sesizat Centrul Național Anticorupție (CNA).
Agenția Informațională de Stat „Moldpres a precizat că, pe 23 decembrie 2024, a fost informată de o companie de asigurări despre existența unor polițe de viață încheiate pe numele unor persoane fizice, cu participare la profit, achitate din bugetul instituției. În contabilitatea agenției a fost găsit contractul, dar lipseau anexele cu numele asiguraților. Solicitând clarificări, actuala conducere a Moldpres a aflat că beneficiarii activi ai contractelor sunt fostul director Valeriu Reniță, fiica acestuia Doina Ipatii și fosta contabilă-șefă, Varvara Cotorobai. Toate primele de asigurare au fost plătite de „Moldpres”, în valoare totală de peste 282.000 lei.
La rândul său, Valeriu Reniță a declarat că aceste acuzații la adresa sa reprezintă „răspunsul la critica” adusă actualei guvernări.
„Agenția Națională de Știri, deși are statut autonom, este în realitate un organ de presă afiliat statului. Prin publicarea unui „longread” cu elemente de acuzare înaintea unei anchete judiciare, ea își asumă rolul de procuror, ceea ce contravine funcției jurnalistice și de informare publică obiectivă. Mai mult, conținutul denotă intenție de denigrare personală, nu informare imparțială. Dacă Valeriu Reniță este în prezent un jurnalist activ, cu opinii critice la adresa puterii, acest atac poate fi perceput ca o formă de răzbunare politică sau de intimidare, ceea ce reprezintă o amenințare directă la adresa libertății presei. Folosirea retrospectivă a auditului administrativ pentru a compromite un jurnalist deschide calea pentru un precedent periculos: oricine a ocupat funcții publice poate deveni ținta unor campanii politizate, dacă ajunge ulterior într-o poziție de disidență mediatică”, a declarat jurnalistul.