Filmul despre otrăvirea lui Navalnîi va fi proiectat la Chișinău. Ministerul Culturii: un erou al zilelor noastre
Full Article 3 minutes read

Filmul despre otrăvirea lui Navalnîi va fi proiectat la Chișinău. Ministerul Culturii: un erou al zilelor noastre

La Chișinău va fi proiectat filmul documentar „Navalnîi”. Anunțul a fost făcut de Ministerul Culturii al Republicii Moldova. Potrivit instituției, evenimentul este dedicat memoriei opozantului rus iar filmul „spune povestea otrăvirii lui Aleksei Navalnîi, în vara anului 2020, a investigării acestei crime și a procesului de tratament și de recuperare a politicianului”. 

Ministerul Culturii a anunțat că la cinematograful „Odeon” va fi proiectat filmul documentar „Navalnîi”.

La două săptămâni de la moartea celui care, pentru zeci de ani înainte, va rămâne simbolul curajului și al libertății în Rusia și întreaga lume – fapt pentru care a plătit cu propria viață – vă invităm la proiecția filmului „NAVALNY”! Filmul spune povestea otrăvirii lui Aleksei Navalnîi, în vara anului 2020, a investigării acestei crime și a procesului de tratament și de recuperare a politicianului. Evenimentul este dedicat memoriei lui Aleksei Navalnîi, un luptător neînfricat pentru democrație și dreptate, un combatant ardent contra corupției și tiraniei, ucis în Gulagul zilelor de azi din Rusia”, au comunicat reprezentanții Ministerului.

Filmul va fi proiectat joi, 29 februarie 2024, începând cu ora 18:00. Limba de difuzare: engleza. Intrarea este liberă.

Veniți, să cunoaștem împreună un adevărat erou al zilelor noastre și să reflectăm asupra importanței democrației și libertății”, au adăugat reprezentanții Ministerului.

***

Alexei Navalnîi, principalul critic al președintelui rus Vladimir Putin, a fost declarat mort pe 16 februarie 2024. Acesta s-a stins din viață în închisoarea IK-3 din Siberia, unde era deținut din motive politice. Potrivit versiunii preliminare invocată de autoritățile ruse, politicianul s-ar fi simțit rău, imediat după ce s-a întors în celulă după o plimbare afară. Timp de nouă zile, autoritățile ruse au refuzat să predea corpul neînsuflețit mamei opozantului. Pe 24 februarie, Ludmila Navalnaia a anunțat că a primit trupul neînsuflețit al fiului ei, iar echipa lui Navalnîi a anunțat o recompensă de 100 de mii de ero, pentru oricine care va oferi informații despre moarte opozantului, despre care Occidentul și familia sa cred că a fost omorât la ordinul lui Putin. Pe 27 februarie, apropiații lui Navalnîi au declarat că agențiile de pompe funebre din Moscova refuză să ofere spații pentru înmormântarea opozantului rus, altele ar fi recunoscut că le-a fost interzis să fie angajate de familia opozantului.

***

Filmul „Navalnîi”, care îl are în rol central pe Alexei Navalnîi, este regizat de Daniel Rohr. Producția spune povestea otrăvirii cu substanța chimică „noviciok” a lui Alexei Navalinîi și a investigației crimei, precum și a tratamentului politicianului. Anterior, politicianul rus de opoziție declara că în spatele otrăvirii sale stă chiar președintele Vladimir Putin. Amintim, lui Alexei Navalnîi i s-a făcut rău în timpul unui zbor din Tomsk spre Moscova. Piloții au decis aterizarea de urgență la Omsk, iar la scurt timp după aceea, politicianul a intrat în comă. Medicii din Omsk nu au depistat urme de substanțe toxice și l-au diagnosticat cu o boală metabolică. Peste două zile, Navalnîi a fost transferat într-o clinică din Berlin, unde medicii germani au ajuns la concluzia că politicianul a fost otrăvit cu o substanță din categoria „Noviciok”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: