Finanțarea ilegală a partidelor: SIS și procurorii au desfășurat percheziții în peste 20 de locații. O persoană reținută, telefoane și bani ridicați
Full Article 4 minutes read

Finanțarea ilegală a partidelor: SIS și procurorii au desfășurat percheziții în peste 20 de locații. O persoană reținută, telefoane și bani ridicați

Percheziții, rețineri și mijloace bănești ridicate. Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că, pe lângă cele 5 cereri depuse în adresa Parlamentului prin care se solicită ridicarea imunității parlamentare a deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, a efectuat pe 21 septembrie peste 20 de percheziții în mai multe locații din Moldova. Au fost percheziționate și 9 automobile. În rezultat au fost ridicate mijloace bănești în sumă de 189 200 lei, 25 415 euro, 2 430 dolari și 4 500 franci elvețieni. Acțiunile au avut loc „în dosare penale ce vizează finanțarea ilegală a partidelor politice”. 

Procuratura Anticorupție a anunțat că, în comun cu Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate, au descins în dimineața zilei de 21 septembrie cu peste 20 percheziții în mai multe locații din Chișinău, Bălți, Sîngerei și Edineț, cât și în 9 automobile.

Se menționează că în cadrul acțiunilor de urmărire penală au fost depistate şi ridicate documente şi bunuri care prezintă interes pentru cauza penală: telefoane mobile, calculatoare, înscrisuri de ciornă, și alte documente.

În cadrul perchezițiilor, au fost ridicate mijloace bănești în sumă de 189 200 lei, 25 415 euro, 2 430 dolari și 4 500 franci elvețieni”, au menționat reprezentanții PAS.

Instituția a mai precizat că până la acest moment, o persoană a fost reținută, fiindu-i imputată infracțiunile de finanțarea partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, sau a concurenților electorali din surse interzise de lege și spălare de bani.

Finanțarea ilegală a partidelor: SIS și procurorii au desfășurat percheziții în peste 20 de locații. O persoană reținută, telefoane și bani ridicați

procuratura.md

PA a mai amintit că pe 21 septembrie 2023 au fost depuse 5 cereri în adresa Parlamentului Republicii Moldova, prin care procurorul general interimar a solicitat încuviințarea ridicării imunității parlamentare, în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecata penală a deputatului Alexandr Nesterovschi – pentru comiterea infracțiunilor de corupere pasivă, pregătirea finanțării unui partid politic din surse interzise de lege și acceptarea finanțării a unui partid politic din partea unui grup criminal organizat și a deputatei Irina Lozovan – pentru comiterea infracțiunilor de acceptarea finanțării a unui partid politic din partea unui grup criminal organiza și spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari.

Fără încuviințarea Parlamentului pentru ridicarea imunității ai deputaților, organul de urmărire penală nu poate întreprinde acțiuni de urmărire penală, cum ar fi percheziții sau rețineri, în privința deputaților”, a menționat instituția.

***

Înaintea ședinței Parlamentului din 21 septembrie, Procuratura Anticorupție a confirmat pentru NM că au fost înregistrate mai multe cereri de ridicare a imunității parlamentare și că va reveni cu detalii după încheierea ședinței Parlamentului.

Ulterior, președintele Parlamentului Igor Grosu a confirmat informația. Grosu a anunțat că în adresa Parlamentului au parvenit pe 21 septembrie mai multe cereri din partea procurorilor prin care se solicită ridicarea imunității parlamentare a deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi.

Campanie represivă împotriva opoziției și lovitură la normele unei societăți democratice. Astfel a reacționat deputatul Alexandr Nesterovschi, care a aderat la „Renaștere” apropiat de Ilan Șor, la cererea procurorilor de a-l lăsa fără imunitate parlamentară. Totodată, el a anunțat că pe 21 septembrie deja ar avea loc mai multe percheziții la reprezentanții Partidul „Renaștere”. NM a solicitat o confirmare în acest sens de la Procuratura Anticorupție.

Tot pe 21 septembrie, PA a anunțat că Mihail Bagas, candidatul la funcția de primar al municipiului Chișinău la alegerile din 5 noiembrie din partea Ligii Orașelor și Comunelor, a fost reținut de ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii anticorupție. PA a declarat că Bagas este suspectat de pregătirea și complicitate la finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali săvârșită în proporții mari și complicitatea și instigare la spălarea de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: