Flash-mob la diplomația UE din Chișinău, după deschiderea negocierilor de aderare. Mazeiks: „Sunt fericit pentru Moldova”
Full Article 3 minutes read

Flash-mob la diplomația UE din Chișinău, după deschiderea negocierilor de aderare. Mazeiks: „Sunt fericit pentru Moldova”

Reprezentanții Platformei Naționale „Forumul Societății Civile” au organizat vineri, 15 decembrie, un flash-mob în fața Delegației Uniunii Europene (UE) la Chișinău, după decizia istorică a Consiliului European din 14 decembrie, care a spus „Da”  deschiderii negocierilor de aderare a Moldovei și a Ucrainei cu UE. „Mulțumim, UE”, „Moldova este europeană!”, „Noi venim!” – a scandat mulțimea.

„Am venit aici pentru a marca acest moment istoric pentru noi, pentru Republica Moldova. Uniunea Europeană a demonstrat încă o dată cât de puternică este și cum poate să ajungă la un compromis, consens în interes comun – al UE și al nostru, al tuturor, am Moldovei, al Ucrainei, al Georgiei, al Bosniei și Herțegovinei. Toate aceste țări au primit un mesaj foarte clar, din partea Consiliului European, de sprijin. Aderarea la UE devine o realitate. Ne-am dorit să marcăm acest lucru, să mulțumim UE, să spunem sus și tare că Moldova este europeană”, a declarat directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza.

Este un moment istoric, cu adevărat. Noi înțelegem importanța acestor timpuri, dar totodată suntem realiști. Ca și societate civilă, o să depunem toate eforturile pentru ca să ajutăm la realizarea reformelor care urmează, dar totodată vom monitoriza activitatea autorităților pentru a responsabiliza guvernarea să nu devieze de la acest parcurs european. Vom face tot posibilul să justificăm acest credit de încredere acordat de UE”, a declarat  director executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor.

În fața mulțimii adunate în scuarul sediului Delegației UE în Moldova a ieșit și ambasadorul Janis Mazeiks. Diplomatul european a felicitat Moldova și Ucraina, precum și cetățenii celor două țări, după decizia Consiliului European.

„Este o zi deosebită pentru noi toți. Sunt fericit pentru Moldova și moldoveni, pentru Ucraina și ucraineni. Știu că ați depus efort să nu existe nici un dubiu referitor la voința fermă de a adera la UE. Decizia Consiliului European reflectă atât determinarea moldovenilor, cât și angajamentul UE de a-și realiza promisiunile. (…) Urmează multă muncă, dificilă, și decizii complexe, dar azi vă invit să sărbătorim împreună. Europa este Moldova și Moldova este Europa!”, a declarat ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.

Precizăm că Consiliul European a decis să dea aviz pozitiv deschiderii negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană. Informația a fost confirmată, în seara de 14 decembrie, de președintele Consiliului European Charles Michel. Detalii – AICI.

Republica Moldova a depus o cerere de aderare la UE la 3 martie 2022. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană și-a emis avizul privind cererea de aderare la UE, iar la 23 iunie Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: