digi24.ro

Foametea din Afganistan duce la situații cumplite. O familie rămasă fără mâncare și-a vândut fetița pentru 500 de dolari

Milioane de copii din Afganistan sunt în pericol să moară în condițiile crizei economice profunde în care se află țara. Spitalele sunt deja pline de copii care abia respiră, în timp ce mamele îi privesc neputincioase. Unele familii au ajuns în situația de a-i vinde pentru câteva sute de dolari pentru a-i salva de la o moarte sigură și pentru a reuși să supraviețuiască, la rândul lor, timp de câteva luni.

BBC a relatat situația unei familii care și-a vândut fetița de câteva luni pentru 500 de dolari.

„Ceilalți copii ai mei mureau de foame, așa că a trebuit să îmi vând fata. Cum să nu fiu tristă? E copilul meu. Îmi doresc să nu fi ajuns în situația asta”, a spus îndurerată mama.

În casă nu au nimic, nici făină, nici ulei.

Odată ce fetița va începe să meargă, va fi dată bărbatului care a cumpărat-o. Acesta din urmă a spus că atunci când va veni timpul fata va fi căsătorită cu fiul lui, dar nimeni nu știe sigur care va fi situația în viitor.

Cei 500 de dolari vor ajuta familia să treacă cu bine peste câteva luni.

Cazul nu este singular, multe alte familii au fost nevoite să procedeze la fel. Milioane de oameni din Afganistan nu vor rezista iernii.

Între timp, spitalele pentru copii sunt pline. Paturile au devenit insuficiente, în unele fiind tratați câte doi copii.

Unul dintre micii pacienți aduși aici este Osman, în vârstă de șase luni. „Suferința pe care o simte el o simt și eu. Doi dintre copiii mei sunt în pericol de moarte pentru că nu avem niciun ban și nimic de mâncare. Vreau ca lumea întreagă să știe asta și să poată ajuta Afganistanul”, este apelul îndurerat al mamei lui.

Fără bani însă, spitalele nu fac față acestor drame. Medicii și asistentele nu au mai fost plătiți de luni de zile.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reuters

Tiraspolul amenință locuitorii din stânga Nistrului cu închisoarea și acuză Chișinăul că i-ar „recruta”. Biroul de reintegrare: „Manipulare”

Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol acuză Chișinăul că „recrutează” locuitori din regiune pentru a „obține informații care prejudiciază securitatea Transnistriei”, oferindu-le, în schimb, cetățenia. Reprezentanții Chișinăului au declarat pentru NewsMaker că structura din regiune care a făcut aceste acuzații „mereu s-a concentrat pe generarea de provocări, inducerea în eroare a opiniei publice și denigrarea imaginii autorităților constituționale”.

„Ministerul Securității” nerecunoscut de la Tiraspol a emis, pe 10 iulie, o „avertizare” în care menționează o „tactică de recrutare” a locuitorilor din regiunea transnistreană de către „serviciile speciale ale Moldovei”. „Începând cu anul 2024 se înregistrează o creștere accelerată a acțiunilor de recrutare desfășurate de angajații SIS al Republicii Moldova față de cetățenii regiunii transnistrene care depun acte pentru obținerea cetățeniei moldovenești. Scopul — obținerea de informații care prejudiciază securitatea Transnistriei”, a comunicat organul de la Tiraspol responsabil de domeniul securității.

Tiraspolul susține că locuitorii regiunii „sunt determinați, prin șantaj, să colaboreze în schimbul obținerii cetățeniei Republicii Moldova”. „În cazul acceptării, li se promite rezolvarea problemei legată de susținerea examenului privind cunoașterea Constituției Republicii Moldova și a limbii române. (…) În cazul refuzului de a colabora, angajații serviciilor speciale moldovenești le comunică despre refuzul acordării cetățeniei. (…) Pentru cei care acceptă, se promit stimulente financiare și asistență în obținerea diferitelor servicii pe teritoriul Republicii Moldova, iar ulterior sunt colectate materiale privind activități ilegale ale cetățeanului din regiunea transnistreană, în detrimentul securității Transnistriei”, au comunicat reprezentanții de la Tiraspol. În continuare, Tiraspolul i-a avertizat pe locuitori că „trădarea de stat se pedepsește cu până la 20 de ani de închisoare”.

Solicitați de NewsMaker pentru un comentariu, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au declarat că „activitatea pretinsei structuri din regiune mereu s-a concentrat pe încălcarea constantă a legislației naționale în vigoare și a integrității teritoriale a țării, generarea de provocări și de tactici de manipulare, inducerea în eroare a opiniei publice, denigrarea imaginii autorităților constituționale, fabricări de dosare artificiale și persecutări abuzive ale cetățenilor pentru libera exprimare sau criticile aduse factorilor de propagandă locali”.

„Cenzura informațională locală, autoizolarea regiunii și starea extrem de degradantă a drepturilor omului din raioanele de est ale țării, la fel ca și în alte domenii, este o reflecție directă a activității aceleiași structuri. Reieșind din aceste considerente urmează a fi făcute concluziile de resort”, au declarat reprezentanții Biroului.

***

Potrivit unui raport al Promo-LEX, situația drepturilor omului în regiunea transnistreană, pe parcursul anului 2024, a fost marcată de practici ilegale, abuzuri instituționalizate și un climat cronic de impunitate. Conform asociației, dreptul la libertate și siguranță a persoanei a fost grav afectat de rata mare de încarcerare (de 1,67 ori mai mare decât în dreapta Nistrului), de practici arbitrare de privare de libertate, inclusiv prin utilizarea extinsă a „arestului preventiv” și a „arestului administrativ” în scopuri punitive, precum și de supraaglomerarea locurilor de detenție. Asociația mai declara că persoanele aflate în detenție în stânga Nistrului sunt supuse intimidărilor și abuzurilor fizice și nu au acces la niciun mecanism prin care să poată reclama aceste abuzuri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: