„Forța Fermierilor”, nemulțumită după discuția cu președinta Sandu: „Revenim în PMAN și vom face marșuri cu tehnica agricolă”
Full Article 3 minutes read

„Forța Fermierilor”, nemulțumită după discuția cu președinta Sandu: „Revenim în PMAN și vom face marșuri cu tehnica agricolă”

Agricultorii din cadrul Asociației „Forța Fermierilor” au avut astăzi, la Președinție, o întrevedere cu președinta Maia Sandu. Fermierii au declarat că nu au obținut „nimic concret” în urma discuțiilor și reiau protestele din capitală, inclusiv cu tehnica agricolă. Aceștia au precizat că mâine, 5 decembrie, începând cu ora 10:30, vor protesta în Piața Marii Adunări Naționale și efectua marșuri cu tractoarele.

În seara zilei de 4 decembrie, administrația prezidențială de la Chișinău a anunțat, într-un comunicat, că președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu un grup de producători de cereale.

Șefa statului a menționat că statul trebuie să fie alături de agricultori în această perioadă complicată și a accentuat sprijinul important acordat în ultimul an pentru sectorul agricol, inclusiv subvențiile de 1,9 miliarde de lei din acest an. Șefa statului a precizat că subvențiile pentru gospodăriile agricole trebuie să rezulte în afaceri competitive, care contribuie la bugetul de stat și asigură locuri de muncă. Obiectivul fondului de subvenționare este de a ajuta agricultorii moldoveni să facă produse cu valoare adăugată înaltă, să aducă profit companiilor și să contribuie la dezvoltarea economică a întregii țări. Președinta a menționat că problemele concrete trebuie rezolvate în colaborare cu Ministerul de profil și a îndemnat grupul de producători de cereale să continue discuțiile cu Executivul”, au comunicat reprezentanții Președinției.

„Forța Fermierilor”, nemulțumită după discuția cu președinta Sandu: „Revenim în PMAN și vom face marșuri cu tehnica agricolă”

presedinte.md

După întâlnirea cu președinta, Asociația „Forța Fermierilor” a publicat o declarație oficială în care s-au arătat nemulțumiți de discuția pe care au avut-o.

În urma discuțiilor de azi fermierii din păcate nu au obținut nimic concret în privința realizării revendicărilor noastre. Noi am auzit recent de la ministru al agriculturii că propunerile noastre sunt respinse, însă nu am văzut nic măcar o soluție de alternativă privind salvarea fermierilor micro, mici și mijlocii de faliment cu realizare urgentă. Pentru agricultorii acum fiecare zi contează. Fiecare zi îi apropie de executare din partea creditorilor, care tot mai mult fac presiuni ”, se arată în text.

În acest context, reprezentanții asociației au anunțat că fermierii reiau protestele.

Consiliul Asociației Forța Fermierilor a decis unanim că agricultorii revin mâine în PMAN și vor efectua marșuri declarate cu tehnica agricolă începând cu orele 10:30”, au comunicat aceștia.

Precizăm că agricultorii din cadrul Asociației „Forța Fermierilor” au înaintat câteva solicitări autorităților, în contextul situației precare din sectorul agro. Aceștia cer autorităților să impună un moratoriu băncilor asupra aplicării amenzilor, să înființeze o comisie specială care să analizeze cazurile fermierilor care  nu pot să-și plătească datoriile și să aloce 50% din fondurile Agenţiei Naţionale de Plăţi pentru Agricultură pentru a compensa pierderile pentru culturile de floarea-soarelui și porumb în 2023.

***

Fermierii au ieșit la protest pe 22 noiembrie, din cauza „lipsei de acțiuni” din partea autorităților. Pe 23 noiembrie, după mai multe tensiuni între polițiști, agricultori, dar și șoferi, circa 200 de tractoare au ajuns în Piața Marii Adunări Naționale, unde staționează până în prezent. Vineri, 24 noiembrie, fermierii au decis să pună „pe pauză” protestul până pe 27 noiembrie, după discuțiile de la Guvern. Atunci, ei au căzut de acord să fie creat un grup de lucru, care să ajute țintit fermierii ajunși în prag de faliment.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: