Toate activitățile unităților militare transnistrene de la graniță sunt o imitație pentru a distrage atenția. Cel puțin asta susține șefa centrului de presă al Forțelor de apărare din sudul Ucrainei, Natalia Gumeniuk, , scrie Unian. Potrivit sursei citate, Natalia Gumeniuk a remarcat că acum granițele moldo-ucrainene sunt protejate și în siguranță, apărarea fiind înăsprită acum mult timp.
Întrebată cât de mare mai este riscul unui posibil atac din Transnistria, Gumeniuk a răspuns că periodic apar situații cu deplasarea armelor și a unităților, dar aceasta este o imitație pentru a distrage atenția.
„Acolo apar periodic situații când se simulează o anumită activitate viguroasă, un fel de mișcare a armelor, a unităților, dar aceasta este pur și simplu o imitație pentru a distrage atenția comandamentului militar din sud spre acea parte, pentru a distrage atenția de la frontul pe care înaintăm”, a spus ea.
Gumeniuk a subliniat că granițele sunt protejate și se află în siguranță. Potrivit ei, densificarea apărării, care a avut loc cu mult timp în urmă, fiind funcțională.
„Adică, o astfel de descoperire, pe care ne-o anunță ei, este pur și simplu imposibilă, dar suntem pregătiți pentru orice”, a adăugat Gumeniuk.
De menționat că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat în repetate rânduri că nu vede la moment amenințări iminente la adresa Ucrainei din partea Transnistriei, unde sunt staționate trupele ruse. Potrivit șefei statului, autoritățile moldovenești monitorizează constat situația din regiune și fac tot posibilul pentru a împiedica escaladarea conflictului militar din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova.
În același timp, pe rețelele de socializare și canalele de Telegram care reflectă situația din Transnistria continuă să fie distribuite mesaje prin care bărbații apți de luptă sunt recrutați pentru a se alătura armatei ruse. Dacă acum două săptămâni, Biroul de reintegrare susținea că nu dispune de notificări, comunicate sau date veridice despre această situație, atunci între timp reprezentanții instituției au declarat că se atestă o „mobilitate foarte ridicată de resurse umane” în diverse structuri din regiune. „Fenomenul s-ar datora faptului că tinerii decid să se stabilească pe malul drept al Nistrului sau în afara țării”, a precizat Biroul de reintegrare pentru NM.
Precizăm că Tiraspolul a dat asigurări, în repetate rânduri, că sunt luate toate măsurile pentru păstrarea securității și liniștii în regiune.
Până pe 23 iulie, în regiunea transnistreană este valabil Codul galben de pericol terorist. Decizia a fost semnată și publicată pe 8 iulie de către liderul de facto de la Tiraspol Vadim Krasnoselski.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!