anticoruptie.md

Fostă cafenea din Chișinău, cumpărată de la stat cu 6,6 mln de lei, vândută: cine este noul proprietar și ce legături ar avea

Cafeneaua Crizantema din Chișinău, care anterior a aparținut Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) iar în 2018 a fost înstrăinată de guvernul Filip, a fost cumpărată la începutul acestui an de SRL Ultra Distribution, companie ce deține unul dintre cele mai mari magazine de electrocasnice din Moldova, scrie anticoruptie.md. Potrivit sursei, firma de construcții Astercon – Group a scos-o la vânzare pe internet, la un preț de peste cinci ori mai mare decât cel de cumpărare de la stat. Cafeneaua de pe strada Academiei 1A ar urma să fie transformată în „clădire de producere”, iar pe terenul aferent de 0.44 ha se vor efectua construcții. Sursa a mai precizat că ultimul proprietar are conexiuni directe cu omul de afaceri Arcadie Topalo, care a fost condamnat în 2017 pentru spălarea a zeci de milioane de lei. 

1 milion 800 mii lei – atât ar fi cerut compania de construcții Astercon – Group pentru fosta cafenea a Academiei de Științe a Moldovei și pentru terenul aferent de 44 ari, amplasat într-o zonă de parc din Chișinău. Imobilul a fost scos la vânzare pe internet, pe un site popular de anunțuri din Moldova. Iar la începutul lui 2024 a fost cumpărat. Contactat de anticoruptie.md, directorul Astercon-Grup Vladimir Cojuhari nu ar fi dorit să spună care a fost suma finală a tranzacției, însă a declarat că nici pe departe nu a vândut Crizantema cu prețul de un milion 800 mii euro, indicat în anunț.

Potrivit sursei, în 2018, guvernarea democrată a vândut separat clădirea, fostă proprietate a AȘM, unei persoane fizice, numele căreia este ținut în secret de autorități, cu doar 6,6 milioane de lei. Agenția Proprietății Publice a raportat că la licitația cu strigare de privatizare a Î.S. de alimentație publică „Crizantema” a participat o singură persoană. Într-un raport al Curții de Conturi se spune că terenul a fost vândut cu doar 920.800 de lei, în timp ce valoarea evaluată a terenului, potrivit Registrului Bunurilor Imobile, era de 4,84 milioane de lei.

Potrivit surselor anticoruptie.md, Ion Brahuta este acea singură persoană fizică care, în 2018, s-a înscris în concursul de privatizare a fostei cafenele și a câștigat licitația. Ulterior, după doi ani, Brahuta a luat un credit ipotecar de un million de lei pentru a cumpăra și cei 44 de ari de teren aferent, iar clădirea fostei cafenele a pus-o în gaj. Agenția Proprietății Publice a declarat că terenul aferent a fost vândut la un preț estimativ de doar 48 de mii de euro.

În iunie 2021, noul proprietar a devenit compania de construcții Astercon Grup, printr-o tranzacție oficială de vânzare-cumpărare. În 2023, Astercon a scos bunurile la vânzare, pe internet.

Pe 19 ianuarie 2024 a avut loc ultima vânzare a clădirii și pâmântului din strada Academiei 1A. Noul proprietar este SRL.Ultra Distribution, deținătorul unuia dintre cele mai mari magazine de electrocasnice din Republica Moldova. Acesta intenționează să transforme fosta cafenea în  „clădire de producere” iar cei 44 de ari – în șantier pentru construcții.

„Ultra Distribution este administrată de Alexei Loboda, compania fiind, de anul trecut, și fondator unic al altei firme – BTS PRO. În privința acesteia a fost pronunțată o hotărâre irevocabilă, în 2021, pentru obstrucționarea controalelor și inducerea în eroare a Consiliului Concurenței. Firma a suportat de-a lungul existenței sale mai multe metamorfoze, dar de fiecare dată în calitate de fondatori și administratori apăreau persoane din anturajul omului de afaceri Arcadie Topalo, condamnat, în 2017, la 5 ani de închisoare cu suspendare pentru spălare de bani de 37 de milioane de lei. BTS Pro SRL a fost fondată în 2008, dar în 2022 trece la Topalo, iar în 2023 – la Ultra Distribution SRL, ambele firme fiind sub același acoperiș”, au comunicat jurnaliștii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

telegraf.news

Apel către Maia Sandu să nu promulge Legea cu privire la medicamente: „Acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice”

Cincisprezece reprezentanți ai societății civile și comunității profesionale medicale au publicat pe 3 iulie o adresare către președinta țării, Maia Sandu, în care îi cere să nu promulge noua Lege cu privire la medicamente, adoptată de Parlament în lectură finală luna trecută. Potrivit semnatarilor, că textul legii „acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor”.

Noi, reprezentanți ai organizațiilor societății civile și ai comunității profesionale din Republica Moldova, ne exprimăm profunda îngrijorare față de faptul că proiectul de lege cu privire la medicamente nr. 38 din 12 februarie 2025 a fost adoptat de Parlament la 19 iunie 2025 fără desfășurarea unor consultări publice corespunzătoare și fără a ține cont de recomandările argumentate din partea societății civile. Deși au fost transmise numeroase solicitări în anii 2024 și 2025, Ministerul Sănătății și Parlamentul nu au organizat discuții publice și incluzive privind textul proiectului de lege cu privire la medicamente, încălcând astfel principiile de transparență și participare consfințite atât în legislația națională, cât și în standardele internaționale”, se arată în adresare.

Potrivit documentului, propunerile formulate de societatea civilă „nu au fost luate în considerare”, textul legii adoptat de Parlament ar încălca standardele internaționale în domeniul dreptului la sănătate și nu ar corespunde angajamentelor asumate de Republica Moldova în raport cu UE.

Ne îngrijorează în mod deosebit faptul că legea cu privire la medicamente adoptată acordă prioritate intereselor financiare ale marilor companii farmaceutice, în detrimentul sănătății oamenilor, ceea ce contravine articolului 1 din Constituția Republicii Moldova, potrivit căruia demnitatea umană, drepturile și libertățile omului constituie valori supreme și sunt garantate de stat. De asemenea, legea adoptată contravine articolului 313 din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care prevede că sănătatea publică trebuie să prevaleze asupra intereselor comerciale.

Legea adoptată nu prevede mecanisme eficiente pentru asigurarea unui echilibru între protecția drepturilor de proprietate intelectuală (brevete) și dreptul la accesul medicamentelor necesare. Republica Moldova, în calitate de stat membru al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), are dreptul de a utiliza aceste mecanismele prevăzute de Acordul privind aspectele legate de comerț ale drepturilor de proprietate intelectuală (Acordul TRIPS) și Declarația de la Doha, însă aceste instrumente nu au fost reflectate corespunzător în textul legii adoptate”, se mai arată în adresare.

Astfel, semnatarii solicită președintei Maia Sandu să promulge Legea cu privire la medicamente în forma sa actuală și să o transmită Parlamentului pentru reexaminare, cu luarea în considerare a obiecțiilor și recomandărilor formulate de societatea civilă.

Adresarea către șefa statului a fost semnată de:

  • Ruslan Poverga, Director Executiv, Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”;
  • Ana Cerneva, Membru Asociației Obștești `Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală LEADER”;
  • Liudmila Untura, AO CREDINȚA (membrul Liga PTH RM);
  • Ilia Trombițki, AO ECO-TIRAS;
  • Olga Antonova, Administrator, AO Asociația pentru Transparența și Apărare Drepturilor Omului „CETĂȚEAN ACTIV”;
  • Lela Metreveli, Director, A.O. Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy);
  • Ala Revenco, Director executiv, AO „Părinți Solidari”;
  • Angela Frolov, Directoare, AO Centrul de Informații GENDERDOC-M;
  • Ala Iațco, Președinta, AO Uniunea pentru Echitate și Sănătate;
  • Vasile Cocîrla, Membru de board, AO Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM);
  • Galina Climov, Director Executiv, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități din Republica Moldova (AOPD);
  • Vanu Jereghi, Director Executiv, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM);
  • Natalia Vilcu-Bajurean, Asociația părinților copiilor cu cancer „Viața fără leucemie”;
  • Victor Izbaș, AO „IV ANIMO”;
  • Roman Andriiv, Director strategic, AO Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: