Fosta notară al lui Plahotniuc rămâne în arest la domiciliu. Curtea de Apel a respins recursul procurorilor

Olga Bondarciuc, fosta notară al lui Plahotniuc, rămâne în arest la domiciliu. Se întâmplă după ce magistrații Curții de Apel Chișinău au respins recursul procurorilor și au menținut decizia Judecătoriei Chișinău, care a schimbat, la sfârșitul lunii august, măsura preventivă de arest în penitenciar în arest la domiciliu, pentru 30 de zile.  

Într-o notă informativă emisă, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că judecătorii de la Curtea de Apel au respins recursul procurorilor PCCOCS, care au contestat hotărârea pronunțată de Judecătoria Chișinău, Sediul Ciocana, prin care a fost respins demersul de prelungire a arestului preventiv în privința persoanei învinuite.

„Fosta notară a organizației criminale „Plahotniuc,” extrădată recent din Belgia, rămâne în arest la domiciliu”, anunță PCCOCS.

Potrivit legii, hotărârea pronunțată de Curtea de Apel nu poate fi contestată de către procurori într-o instanță ierarhic superioară.

Precizăm că Bondarciuc a fost eliberată din Penitenciarul nr.13 pe 30 august, urmare a unei decizii a Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, care a decis plasarea acesteia în arest la domiciliu, pentru 30 de zile. Procurorii au anunțat atunci că vor contesta hotărârea instanței de judecată.

Amintim că Olga Bondarciuc a fost extrădată în Republica Moldova din Bruxelles, în seara zilei de 14 iulie. Potrivit poliției, ea era anunțată în căutare internațională pe canalele Interpol pentru arest și extrădare la solicitarea Inspectoratului de poliție Centru al DP mun. Chișinău.

Pe 15 iulie, Bondarciuc a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile, după ce procurorii i-au prezentat învinuirea. Oamenii legii îi incriminează mai multe infracțiuni comise în perioada în care activa în această funcție. Mai exact, Bondarciuc este acuzată de fals în acte publice, declarație mincinoasă, concluzia falsă sau traducerea incorectă – infracțiuni prevăzute în  Codul Penal al Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reuters

Zelenski a introdus în Rada Supremă un nou proiect de lege privind instituțiile anticorupție pe fundalul protestelor

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a anunțat pe 24 iulie că a aprobat textul unui nou proiect de lege privind activitatea Biroului Național Anticorupție (NABU) și a Parchetului Specializat Anticorupție (SAP). În ultimele două zile, la Kiev și în alte orașe au avut loc proteste împotriva legii adoptate recent, care limitează independența acestor instituții.

Am aprobat textul proiectului de lege care garantează o consolidare reală a sistemului de ordine publică din Ucraina, independența organelor anticorupție și protecția fiabilă a sistemului de ordine publică împotriva oricărei influențe sau intervenții rusești. Textul este echilibrat”, a scris președintele Zelenski pe canalul său de Telegram.

Potrivit BBC, câteva ore mai târziu documentul a fost înregistrat în Rada Supremă. Conform proiectului de lege, procurorul general și adjuncții săi nu vor avea dreptul să dea indicații detectivilor NABU, procurorilor SAP sau să le împiedice activitatea.

Proiectul mai prevede testarea cu poligraful a angajaților NABU care au acces la informații clasificate și interdicția de a părăsi țara în timp ce legea marțială este în vigoare (cu excepția deplasărilor în interes de serviciu).

În plus, în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii, Serviciul de Securitate al Ucrainei va trebui să verifice angajații Biroului Național Anticorupție, ai Parchetului Specializat Anticorupție, ai Poliției Naționale și ai altor instituții care au acces la informații clasificate, în vederea identificării eventualelor acțiuni în interesul Rusiei.

Amintim că, pe 22 iulie, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a semnat un proiect de lege care acorda procurorului general al țării dreptul de supraveghere asupra Biroului Național Anticorupție al Ucrainei și asupra Parchetului Specializat Anticorupție. La Kiev și în alte câteva orașe din Ucraina au avut loc proteste de amploare. Uniunea Europeană și-a exprimat nemulțumirea față de acest document.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: