Reuters

(FOTO, 18+) Cu mâinile legate și împușcați în ceafă. Ce a rămas în urma armatei ruse

Forțele rusești au fugit nord-estul Ucrianei, lăsând în urmă „posibile crime de război”, a arătat Human Rights Watch. Liderii ucraineni și mondiali și-au exprimat oroarea și indignarea după ce au aflat de atrocitățile comise de soldații ruși: civili morți pe stradă și în curți, execuții în masă și gropi comune, scrie Europa Liberă.

Autoritățile din Ucraina au acuzat Rusia în termenii cei mai duri, vorbind despre genocid și ucidere deliberată a populației. Procurorul general al țării a spus că până duminică seară au fost găsite 410 cadavre.

Germania condamnă „crima de război groaznică”, iar președintele francez Macron califică imaginile de la fața locului ca fiind „de nesuportat”, în timp ce premierul britanic spune că „atacurile josnice” asupra civililor sunt dovada unor crime de război.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a descris scenele cu cadavrele de pe străzi ca pe „un pumn în stomac” și a spus că Rusia trebuie să răspundă.

Ministerul Apărării din Rusia a transmis că imaginile furnizate de partea ucraineană sunt „false”.

În același timp, secretarul general al NATO spune că Rusia își repoziționează forțele în jurul Kievului și nu efectuează o „retragere reală”. Jens Stoltenberg a avertizat că ar putea avea loc noi atacuri în zonă.

În ultimele două zile, Rusia a atacat două rafinării din centrul și sudul Ucrainei (Odesa), despre care a spus că erau folosite pentru aprovizionarea trupelor.

Armia Inform
Reuters
Mykhaylo Palinchak / SOPA / ZUMA Press Wire / Scanpix / LETA
Zohra Bensemra / Reuters / Scanpix / LETA
Vadim Ghirda / AP / Scanpix / LETA
Опубликова
AFP News Agency
AFP News Agency
meduza.io

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Максим Андреев/NewsMaker

MAE: Plahotniuc nu are pașaport diplomatic moldovenesc valabil

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a comunicat că oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, care a fost arestat în Grecia, nu deține niciun pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Precizare vine în contextul informațiilor poliției elene despre perchezițiile în vila în care se ascundea Plahotniuc, în care au fost găsite 17 pașapoarte false din diferite țări.

Vladimir Plahotniuc în prezent, nu deține un pașaport diplomatic valabil emis de autoritățile Republicii Moldova. Pașaportul i-a fost anulat imediat după încetarea mandatului de deputat și radiat din evidențele ministerului, conform procedurilor legale. Autoritățile competente, naționale și internaționale, au fost informate în mod corespunzător”, a transmis MAE.

Amintim că, pe 22 iulie, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc a fost reținut în Grecia. Presa a scris că, împreună cu Plahotniuc, a mai fost reținut ex-deputatul Constantin Țuțu, considerat omul de încredere al oligarhului. Informația nu a fost, însă, confirmată oficial de autoritățile din Republica Moldova.

Potrivit presei, Plahotniuc și Țuțu locuiau de mai mult timp într-o vilă luxoasă din sudul Atenei. Poliția greacă a percheziționat deja locuința, unde a depistat aproximativ 155 000 de euro, 17 pașapoarte false din diverse state, telefoane mobile și computere, precum și câteva ceasuri de lux. De asemenea, oamenii legii au confiscat un automobil marca Skoda Kodiaq, folosit de Plahotniuc pentru deplasări.

Pe 23 iulie, Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat, cu referire la datele autorităților elene, că Plahotniuc a fost plasat în arest preventiv pentru 40 de zile. În ajun, Ministerul Justiției al Republicii Moldova a anunțat deja că a demarat procedurile de extrădare.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Oligarhul, care se afla în urmărire internațională, este învinuit în țara noastră de comiterea mai multor infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: