(FOTO) Aplicația privind transportul public din Chișinău va fi disponibilă și în rusă, după criticile care au izbucnit după lansare
Full Article 3 minutes read

(FOTO) Aplicația privind transportul public din Chișinău va fi disponibilă și în rusă, după criticile care au izbucnit după lansare

Mai mulți vorbitori de limba rusă au criticat faptul că aplicația Tranzy, lansată de Primăria municipiului Chișinău pe 15 martie, nu este disponibilă și în această limbă. RTEC informează că, Tranzy – aplicația mobilă, care permite aflarea timpului de sosire a troleibuzelor și autobuzelor în stațiile de așteptare a transportului public, va fi disponibilă în scurt timp și în limba rusă.

Aplicația Tranzy este disponibilă în patru limbi: română, engleză, maghiară și ucraineană.

(FOTO) Aplicația privind transportul public din Chișinău va fi disponibilă și în rusă, după criticile care au izbucnit după lansare

Mai mulți vorbitori de limba rusă s-au arătat nemulțumiți că aplicația nu este disponibilă în limba rusă și au clasat această acțiune drept „discriminare”.

(FOTO) Aplicația privind transportul public din Chișinău va fi disponibilă și în rusă, după criticile care au izbucnit după lansare (FOTO) Aplicația privind transportul public din Chișinău va fi disponibilă și în rusă, după criticile care au izbucnit după lansare (FOTO) Aplicația privind transportul public din Chișinău va fi disponibilă și în rusă, după criticile care au izbucnit după lansare

După valul de critici, RTEC a informat în această dimineață că, Tranzy – aplicația mobilă, care permite aflarea timpului de sosire a troleibuzelor și autobuzelor în stațiile de așteptare a transportului public, va fi disponibilă în scurt timp și în limba rusă.

Totodată, aplicația a fost criticată și în spațiul public. Comunicatorul fracțiunii PAS din cadrul CMC, Sergiu Bejenari, susține că Tranzy este doar o versiune online a orarului de circulație a transportului public. Însă părerile locuitorilor capitalei s-au împărțit.

Amintim că, Primăria municipiului Chișinău a lansat o aplicație gratuită pentru locuitorii capitalei, care va informa în timp real despre timpii de sosire a transportului public în stațiile de așteptare. Aplicația nu este nouă, aceasta a fost implimentată acum doi ani în orașele Iași și Cluj Napoca din România. „Tranzy” este disponibilă atât pentru dispozitivele iOS, cât și pentru Android, începând cu 15 martie 2023.

În prezent, sunt instalate trackere GPS în 374 de troleibuze (alte 26 vor fi instalate pe unitățile achiziționate pentru anul 2023) și pe 210 autobuze.

„Tranzy” este o platformă de mobilitate urbană. Ea prezintă o serie deinstrumente, un ecosistem întreg de softuri pentru managementul flotei. Aplicația folosește pentru procese operaționale, care se întâmplă în fiecare zi în curtea Parcului Urban de Autobuze, în curtea Regiei de Transport Electric și pe infrastructura creată și susținută de Primărie.

Din punct de vedere operațional înseamnă operarea graficelor de transport, care se realizează zilnic.

Mai exact, aplicația „Tranzy” va informațiile în timp real despre timpii de sosire a vehiculelor în stație, va optimiza rutele și va permite oamenilor să-și planifice călătoriile cu transportul public.

„Este un proces întreg colosal și greoi de planificare și replanificare, incidente, mutări de vehicule, accidente. Cel mai important este să vă ofere un serviciu de calitate și să transparizeze cât mai mult acest proces”, a explicat partenerul român, care este responsabil de aplicație.

Există și o hartă live, care permite cetățenilor să vadă poziția fiecărui mijloc de transport.

Totodată, aplicația are și un buton care va permită să lăsați un feedback pozitiv sau o reclamație. „Tranzy” este într-o perioadă de testare și pe parcurs va suferi modificări.

La rândul său, viceprimarul Ilie Ceban a precizat că pe parcurs, municipalitatea va dezvolta o aplicație mai complexă, unde vor fi incluse toate serviciile SMART/digital, vizavi de mobilitatea urbană. „Vom avea mai multe opțiuni, de rând cu vizualizarea troleibuzelor și autobuzelor, vor fi parcările, inclusiv cele cu plată, iar cetățenii vor alege aplicațiile de care au nevoie în viața de zi cu zi”, a comunicat viceprimarul capitalei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: