Nicu Popescu

(FOTO) Cinci miniștri și președinta Maia Sandu participă la Platforma de sprijin a Moldovei, care a început lucrările la Paris

Cea de-a treia ediție a Platformei de sprijin a Republicii Moldova, în cadrul delegației conduse de șefa statului Maia Sandu, care se desfășoară la Paris, și-a început lucrările.

Din delegația Republicii Moldova fac parte:

– vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale;

– ministra afacerilor interne Ana Revenco;

– ministrul justiției Sergiu Litvinenco;

– ministrul finanțelor Dumitru Budianschi;

– ministrul muncii și protecției sociale Marcel Spatari;

– secretar general al Guvernului, Dumitru Udrea, dar și alți oficiali ai instituțiilor publice din țara noastră.

La conferința ministerială vor participa președintele Franței, Emmanuel Macron, și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. 

În cadrul evenimentului, ministrul Afacerilor Interne Ana Revenco a prezentat situatia la zi cu privire la securitatea Republicii Moldova și cea regională. În acest context, ministrul s-a referit la amenințările hibride, care implică situația energetică și atacurile asupra infrastructurii din Ucraina, care determină închiderea punctelor de trecere a frontierei ale Ucrainei cu Republica Moldova.

MAI
MAI

Menționăm că Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Platform/MSP) este o inițiativă a României, Germaniei și Franței, care urmărește generarea de asistență imediată politică, financiară și materială, precum și expertiză aprofundată pentru procesul de reformă democratică, din partea instituțiilor și statelor membre ale Uniunii Europene, a țărilor G7, a instituțiilor financiare internaționale și organizațiilor internaționale, precum și a altor parteneri de dezvoltare.

Reuniunea are loc în contextul provocărilor majore pe care le resimte țara noastră în plan energetic, socio-economic, și umanitar, pe fundalul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. 

Alături de delegații, reprezentanții din statele membre ale UE, ale G7, ale Asociației Europene a Liberului Schimb, peste zece organizații internaționale, instituții financiare, instituții europene (Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă) și agenții ale Organizației Națiunilor Unite opțiunilor de asistență de urgență în acest domeniu în beneficiul Republicii Moldova.

În cadrul evenimentului, co-președinții celor șase Grupuri de lucru ale Platformei vor prezenta concluziile activității desfășurate premergător evenimentului în următoarele sectoare: 

1. situația umanitară a refugiaților din Ucraina (grup de lucru co-prezidat de Germania și Canada); 

2. combaterea corupției (co-prezidat de România și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord); 

3. securitatea energetică (co-prezidat de Franța și Italia); 

4. asistența financiară (prezidat de Comisia Europeană); 

5. managementul frontierelor (prezidat de SUA) și 

6. reforma administrației publice și administrării finanțelor publice (co-prezidat de Regatul Țărilor de Jos și Suedia).

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor externe și integrării europene a anunțat că, după încheierea lucrărilor Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, va susține după ora 17:15 o conferință de presă cu ministra pentru Europa și afaceri externe a Franței, Catherine Colonna, ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, și ministra afacerilor externe al Germaniei, Annalena Baerbock, care va fi transmisă în direct pe pagina Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Nicu Popescu

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: