Daniel Ioniță

FOTO Daniel Ioniță își ia rămas bun, la încheierea misiunii sale diplomatice în Republica Moldova

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, s-a întâlnit cu premierul Natalia Gavrilița și vicepremierul Nicu Popescu cu prilejul încheierii misiunii sale diplomatice în Republica Moldova. De asemenea, acesta a vizitat Episcopia Basarabiei de Sud. Anterior, el a desfășurat și o recepție. 

Am avut o întrevedere de rămas bun cu ambasadorul României, Daniel Ioniță, în cadrul căreia i-am mulțumit pentru susținerea și contribuția personală depusă de-a lungul anilor pentru consolidarea relațiilor moldo-române. Am apreciat suportul oferit de partea română în implementarea numeroaselor proiecte de modernizare a țării noastre, îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor și realizarea agendei europene a Republicii Moldova. Am accentuat, mai ales, ajutorul de care a beneficiat țara noastră din partea României în ultima perioadă, când Republica Moldova a fost lovită de criza sanitară, energetică, dar și criza refugiaților, declanșată în contextul evoluțiilor din regiune”, a menționat în acest context premierul Natalia Gavrilița.

Domnul ambasador va rămâne un prieten al țării noastre și un promotor al apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, alături de România și prin fortificarea parteneriatului strategic bilateral pentru integrare europeană”, a menționat vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

La finalul misiunii sale diplomatice în R. Moldova, Daniel Ioniță a vizitat și Episcopia Basarabiei de Sud.

Noul ambasador al României în Republica Moldova va fi  Cristian-Leon Țurcanu. Anterior, el a deținut funcția de ambasador în Ucraina. CV-ul acestuia îl găsiți AICI.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

grt.md/imagine simbol

Republica Moldova va face stocuri de gaz pentru sezonul rece. ANRE a aprobat cantitățile

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) a decis că, până la 1 noiembrie, vor fi făcute stocuri de gaz, în volum de 145 374,710 mii m³, pentru sezonul rece 2025-2026. S-a întâmplat la ședința din 18 iulie, în cadrul căreia au fost aprobate mai multe hotărâri cu privire la sectorul gazelor din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al ANRE, a fost aprobat tariful reglementat pentru serviciul de transport al gazelor naturale la punctele de interconectare de intrare/ieșire unde S.R.L. „Vestmoldtransgaz” oferă capacitate condiționată, stabilit în cuantum de 277,26 lei pentru 1000 m³/h sau 26,26 lei/MWh/h. „Acest produs va spori atractivitatea utilizării sistemului de transport de către traderi, în vederea valorificării coridorului transbalcanic și a tranzitului de gaze naturale spre Ucraina”, a precizat ANRE.

Totodată, în scopul executării prevederilor Legii nr. 152/2025 prin care a fost modificată Legea nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale, conform căreia au fost stabilite ANRE-ului anumite responsabilități noi, Consiliul de Administrație a aprobat mai multe hotărâri, și anume:

Au fost stabilite pragurile de consum anual pentru clasificarea consumatorilor noncasnici, după cum urmează:

  • consumatori noncasnici mici – până la 10 000 m³/an;
  • consumatori noncasnici mijlocii – între 10 000 și 100 000 m³/an;
  • consumatori noncasnici mari – peste 100 000 m³/an.

De asemenea, a fost aprobată cantitatea totală de gaze naturale ce urmează a fi stocată până la 1 noiembrie 2025 pentru perioada rece a anilor 2025-2026, în volum de 145 374,710 mii m³, echivalentul a 1 534 873,458 MWh, precum și lista furnizorilor obligați să instituie stocuri de gaze naturale și cantitățile aferente fiecăruia. „Până la 15 noiembrie 2025, furnizorii obligați vor prezenta informații privind cantitatea de gaze naturale stocată, dacă aceasta este creată și menținută direct sau prin intermediul altor furnizori sau traderi, precum și rutele de livrare la frontiera Republicii Moldova”, a menționat ANRE.

Compania „Chișinău-gaz” a fost desemnată, pentru o perioadă de cinci ani, în calitate de entitate de reconciliere, responsabilă de efectuarea și primirea plăților compensatorii de egalizare către și de la operatorii sistemelor de distribuție. „Tarifele uniforme pentru serviciul de distribuție vor reduce impedimentele furnizorilor din piața nereglementată de a furniza gaze naturale pe întreg teritoriul Republicii Moldova, sporind astfel gradul de liberalizare a pieței”, a spus ANRE.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: