FOTO Deputați moldoveni, în capitala Ucrainei. Participă la evenimentele dedicate unui an de război
Full Article 2 minutes read

FOTO Deputați moldoveni, în capitala Ucrainei. Participă la evenimentele dedicate unui an de război

Deputații moldoveni Ion Groza și Oazu Nantoi întreprind o vizită în capitala Ucrainei. Ion Groza, șeful delegației Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, și Oazu Nantoi, președintele Grupului de prietenie cu Ucraina, participă la evenimentele dedicate unui an de război declanșat de către Rusia împotriva Ucrainei.

Evenimentele sunt organizate de Rada Supremă a Ucrainei.

Reprezentanții Parlamentului Republicii Moldova menționează că de la declanșarea războiului din Ucraina, acum un an, Parlamentul a fost constant alături de poporul ucrainean și a transmis mesaje de pace.

„Pe parcursul anulului, peste 400 de refugiați ucraineni au vizitat instituția parlamentară – copii, tineri, femei, fiind implicați în zeci de activități. Au fost organizate expoziții de desene ale copiilor refugiați din Ucraina, inclusiv cu vânzare în scop caritabil”, comunică Parlamentul.

De asemenea se menționează că  Ziua internațională a păcii, 43 de copii din Republica Moldova și Ucraina au pictat împreună simbolurile și emoțiile păcii, ghidați de artista plastică Valeria Barbas.

„Alături de copiii din Republica Moldova, copiii refugiați și mamele lor au participat la programul de activități organizate de Parlament cu ocazia Zilei Europei și a Zilei internaționale a ocrotirii copilului. Despre situația refugiaților din țară s-a discutat la audierile și mesele rotunde organizate de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică și Comisia administrație publică și dezvoltare regională”, adaugă reprezentanții Parlamentului de la Chișinău.

FOTO Deputați moldoveni, în capitala Ucrainei. Participă la evenimentele dedicate unui an de război

Facebook/Parlamentul Republicii Moldova

La un an de război în Ucraina, Vladimir Zelenski a publicat un video. Timp de 15 minute, Zelenski a enumerat principalele evenimente din anul războiului și și-a exprimat încrederea că 2023 va fi un an al victoriei.

Pe 24 februarie 2023, președinta Maia Sandu a publicat un mesaj de solidaritate cu Ucraina. Șefa statului a declarat că Moldova este alături de poporul ucrainean în lupta lor pentru o viață liberă și demnă.

Ulterior, reprezentanții Parlamentului Republicii Moldova au anunțat că au elaborat o declarație prin care condamnă brutalitatea războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Proiectul urmează a fi aprobat de Parlament. Inițiativa, înregistrată pe 24 februarie 2023, când se împlinește un an de la declanșarea războiului, aparține unui grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare PAS.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: