gov.md

(FOTO) Gavrilița i-a povestit președintelui Consiliului European despre atacurile cibernetice din Moldova: „Ne confruntăm cu elementele unui război hibrid”

În cadrul vizite sale la Bruxelles, prim-ministra Natalia Gavrilița  a avut o întrevedere cu președintele Consiliului European (CE) Charles Michel. Oficialii au discutat despre valorificarea statutului de țară candidată a Republicii Moldova pentru aderare la UE și nivelul implementării agendei de reforme necesare în procesul de inițiere a negocierilor. Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, după întrevedere, Charles Michel a salutat determinarea Guvernului moldovean în realizarea reformelor pentru a aduce Moldova mai aproape de Uniunea Europeană. Totodată, șeful CE s-a arătat entuziasmat de participarea la reuniunea Comunității Politice Europene, care se va desfășura la Chișinău.

De asemenea, cei doi oficiali s-au referit la provocările și crizele confruntate de autoritățile Republicii Moldova în ultimul an, dar au abordat și aspectele regionale care ar putea încetini demersurile țării noastre de aderare la UE.

Șefa Guvernului de la Chișinău și-a exprimat recunoștința pentru susținerea de care a beneficiat Republica Moldova din partea instituțiilor europene și a statelor membre ale UE, inclusiv pentru sprijinul în acordarea statutului de țară candidată. Totodată, i-a mulțumit Președintelui Consiliului European pentru implicarea personală în promovarea intereselor țării noastre și consolidarea capacităților instituționale.

Natalia Gavrilița a evidențiat măsurile luate de Guvern pentru a diminua impactul crizelor suprapuse asupra securității naționale și bunăstării cetățenilor, inclusiv prin oferirea compensațiilor în factură pentru energie. De asemenea, prim-ministra a vorbit despre eforturile de relansare economică inițiate de Executiv în comun cu antreprenorii și partenerii de dezvoltare.

„Republica Moldova se confruntă în continuare cu elementele unui război hibrid, anul trecut fiind înregistrate sute de atacuri cibernetice. Propaganda și dezinformarea, securitatea frontierelor și migrația ilegală sunt alte amenințări cu care se confruntă Chișinăul”, a spus șefa Executivului.

Relațiile cu Ucraina și sprijinul pentru țara vecină, inclusiv acordarea ajutoarelor umanitare a fost un alt subiect abordat în cadrul întrunirii.  Președintele Consiliului European a apreciat voința de integrare europeană a Republicii Moldova și buna cooperare cu Ucraina.  Charles Michel a punctat că, în pofida  resurselor limitate ale țării, deschiderea și solidaritatea Republicii Moldova față de Ucraina și cetățenii ei este de admirat.

De asemenea, cei doi oficiali au făcut schimb de opinii legat de organizarea în Republica Moldova a reuniunii Comunității Politice Europene, agenda evenimentului și nivelul de pregătire al acestuia.

După întrevederea cu premierul moldovean, Charles Michel a scris pe Twitter că, odată cu obținerea statutului de țară candidată la UE, a început o nouă etapă strategică în relațiile UE-Moldova.

„La întâlnirea cu prim-ministrul Natalia Gavrilița am salutat determinarea Republicii Moldova în realizarea reformelor pentru a aduce Moldova mai aproape de UE. Aștept cu nerăbdare reuniunea Comunității Politice Europene, de la Chișinău, din iunie.

Precizăm că, în perioada 4 – 8 februarie curent, premierul Natalia Gavrilița efectuează o vizită de lucru la Bruxelles. Prim-ministra va participa la cea de-a 7-a reuniune a Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova. În premieră, țara noastră va fi prezentă la acest eveniment din postura de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Din delegația Republicii Moldova la Consiliul de Asociere fac parte: vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu, vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian, vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, ministrul Economiei Dumitru Alaiba, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea și secretarul de stat în cadrul Cancelariei de Stat Adrian Băluțel.

***

Amintim că, pe 12 ianuarie, Președinția Republicii Moldova a confirmat că cea de-a doua reuniune a Comunității Politice Europene va avea loc pe 1 iunie 2023, la Chișinău. O invitație oficială în acest sens a fost semnată de președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European Charles Michel și a fost expediată șefilor de stat și de guvern ale țărilor participante.

La eveniment sunt așteptați 47 de președinți și șefi de guverne, precum și conducătorii Uniunii Europene. Liderii întruniți la Chișinău vor pune în discuție eforturile comune pentru pace, în contextul războiului din Ucraina și al crizelor conexe, apărarea democrației, consolidarea securității energetice și reziliența statelor europene.

gov.md
gov.md
gov.md
gov.md

Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

stiri.md

Ceban anunță că o va acționa în judecată pe ministra de Externe a României: „Pentru prostiile pe care le-a vorbit”

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că intenționează să o acționeze în judecată pe ministra Afacerilor Externe a României, Oana Țoiu, după ce aceasta a făcut noi declarații referitoare la interdicția sa de a intra pe teritoriul României. Ceban califică afirmațiile oficialei de la București, potrivit cărora „România nu este datoare” să ofere explicații în acest sens, drept „halucinante” și „absurde”. Potrivit lui Ceban, declarațiile lui Țoiu încalcă toate normele diplomatice și de protocol.

„O să vedem cum poate fi atacată în instanța de judecată pentru prostiile pe care le-a vorbit în spațiul public și manipulările de-a dreptul halucinante, repet, pe care le-a transmis dumneaei în acest sens”, a declarat Ceban în cadrul ședinței Primăriei din 21 iulie.

Până la această oră, Ministerul Afacerilor Externe al României nu a comentat public afirmațiile lui Ion Ceban.

Amintim că primarul și liderul MAN, Ion Ceban, s-a ales cu interdicție de intrare pe teritoriul României, pentru o perioadă de 5 ani, pe data de 9 iulie. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. În aceiași zi, Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Pe 20 iulie, ministra de Externe de la București a revenit cu noi declarații, în cadrul unei emisiuni TV. Potrivit Oanei Țoiu, România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi, totuși, un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: