Tatiana Bordeianu/Facebook

(FOTO) În absența lui Cavcaliuc, PACE a prezentat șase candidați la alegerile locale. Cine pretinde la șefia Primăriei Chișinău?

Partidul Acasă Construim Europa (PACE) fondat și condus de către fostul șef-adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc, care în prezent este cercetat penal în mai multe dosare penale, și-a prezentat candidatul la șefia Primăriei Chișinău. Este vorba despre Tatiana Bordeianu, vicepreședinta formațiunii. În cadrul evenimentului, au fost prezentați alți 5 candidați la alegerile locale, dar și noul sediul al formațiunii, situat în centrul capitalei.

Prezentarea candidatei la funcția de primar al capitalei a avut loc pe 17 martie, în cadrul unei conferințe de presă.

Chișinăul a avut mai mulți primari, care au permis multe, dar au făcut, de cele mai multe orice exact invers. Au de suferit locuitorii Chișinăului, orașul și toți vizitatorii. Funcția de primar al Chișinăului este o responsabilitate majoră, este fața întregii țării, este un punct strategic pentru toți cetățenii. De astăzi încercăm să facem o schimbare la față a politicului moldovenesc. Odată cu desemnarea mea pentru a candidă la această funcție importantă, dăm o nouă șansă Chișinăului – de a deveni un oraș modern, al viitorului, care să ne reprezinte pe toți”, a declarat Bordeianu.

Candidatul PACE la funcția de primar al municipiului Bălți este Nelu Straciuc, prezentat drept antreprenor.

Nelu Straciuc

Tudor Balan este candidatul PACE la funcția de primar al orașului Singerei.

Tudor Balan

Nicolae Răducan este candidatul PACE la funcția de primar al orașului Otaci.

Nicolae Răducan

La funcția de primar al localității Ciuciuleni,  raionul Hâncești este Valentina Geamănă.

Valentina Geamănă

Natalia Porcescu – candidata PACE la funcția de primar al satului Dumbrăvița, Sîngerei.

Totodată, membrii PACE și-au prezentat noul sediu din centrul capitalei.

PACE
PACE

Gheorghe Cavcaliuc a plecat din Republica Moldova la scurt timp după alegerile parlamentare din iulie 2021. Ulterior, el a confirmat că se află la Londra. Cavcaliuc figurează în calitate de învinuit în dosarele de investigare a cauzelor penale fabricate în privința cetățenilor Gheorghe Petic și Ruslan Verbițchi. Dosarele vizate țin de înscenarea unui viol și înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” în Ucraina – cauze penale fabricate în anul 2018 de către Inspectoratul General al Poliției. În ambele cauze figurează mai mulți bănuiți și învinuiți, dintre care sunt și persoane plasate în arest preventiv. Cavcaliuc nu a dat curs solicitării Procuraturii de a se prezenta la audieri. Pe 25 ianuarie 2023, oamenii legii au anunțat finalizarea urmăririi penale.

De asemenea, pe 20 iulie 2021, Gheorghe Cavcaliuc a fost dat în căutare în dosarul „verde de briliant”, după ce s-a eschivat să se prezinte în fața procurorilor.

Pe 1 septembrie 2021, Biroul național Interpol a cerut celui de la Lyon localizarea ex-șefului adjunct al Inspectoratului General al Poliției. În luna ianuarie 2022 Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a anunțat că a fost informată, prin intermediul Biroului Interpol de la Chișinău, referitor la blocarea căutării învinuitului, fiind invocat articolul 3 al Constituției Interpol. Mai exact, acesta prevede: „Este strict interzis pentru Organizație să se implice în activități politice, militare, religioase sau de alt caracter” ( „It is strictly forbidden for the Organization to undertake any intervention or activities of a political, military, religious or racial character”).

La rândul său, Gherghe Cavcaliuc susține că dosarele penale în care este vizat ar fi motivate politic, acuzații respinse de guvernare.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Parlamentul Republicii Moldova

Stamate va candida independent la parlamentare și își va crea propriul partid: „Am ales un drum fără compromisuri” VIDEO

Deputata neafiliată Olesea Stamate a anunțat că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. Totodată, politiciana a comunicat că urmează să înceapă lucrul pentru constituirea unei noi formațiuni politice pro-europene. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe 20 iulie.

Acum 4 ani, am crezut, cum ați crezut și voi, că schimbarea e posibilă. Am muncit cu toată seriozitatea pentru asta. Dar prea des am văzut cum valorile sunt folosite doar ca vitrină. Cum se vorbește despre Europa, dar se practică dublul standard. Cum se promite dreptate, și se servește interesul de partid.

Ultimele luni am fost invitată să candidez pe listele altor partide, chiar să preiau conducerea unor formațiuni. Le mulțumesc tuturor pentru încredere. Dar am decis să merg pe drumul cel mai greu – dar cel pe care îl simt corect: să candidez ca independentă la alegerile parlamentare din 28 septembrie. Am ales un drum fără compromisuri. Cu fruntea sus. Și cu credința că încă mai contează să fii om”, a declarat Olesea Stamate.

Aceasta a menționat că grupul de inițiativă a fost creat și în curând va depune actele pentru a începe colectarea semnăturilor în susținerea candidaturii sale.

Totodată, vom lucra la construcția unei noi formațiuni politice – una care pune oamenii, credința și bunul-simț înapoi în centrul deciziilor. Care să unească, nu să dezbine. Care să promoveze cu adevărat integrarea europeană, dar și valorile morale și creștine care stau la temelia unei societăți drepte. Nu e un drum ușor. Dar e unul necesar. Pentru că oamenii din această țară merită mai mult. Merită o politică morală, cinstită, cu respect față de cetățean”, a adăugat ea.

Amintim că Olesea Stamate a fost aleasă deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2021, pe lista Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS).

Pe 4 aprilie 2025, aceasta a fost exclusă din PAS. În aceeași zi, formațiunea i-a cerut să-și depună mandatul de deputat.

Decizia PAS a fost luată în contextul scandalului privind eliberarea mai multor condamnați pe viață, acuzați de crime grave. Formațiunea de guvernământ susține că, pe vremea când era președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate ar fi promovat amendamente la Legea amnistiei și Codul penal, care au permis eliberarea acestora. Deputata neagă acuzațiile și spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective. Ea propus crearea unei comisii parlamentare de anchetă, însă inițiativa a fost respinsă de majoritatea PAS.

Pe 16 aprilie, Stamate și-a anunțat retragerea din fracțiunea PAS. Ea a anunțat atunci că își va continua activitatea ca deputat, doar că neafiliat. Ulterior, parlamentara a declarat public că a contestat în instanță decizia PAS de a o exclude din partid.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: