ANP

FOTO În ce condiții este deținut Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a publicat astăzi, 15 ianuarie, câteva fotografii cu celula în care este deținut Viorel Morari, care a condus anterior Procuratura Anticorupție. Potrivit reprezentanților instituției, încăperea „corespunde tuturor exigențelor stabilite față de asemenea spații”. 

„Celula în care se deține susnumitul a fost recent reparată, igienizată și este amplasată la nivelul I al blocului de regim, având o suprafață de aproximativ 8 m2. Pentru informare, după repartizarea în blocul de regim, prevenitul a fost asigurat cu obiecte de primă necesitate, lenjerie de pat, acces la apă potabilă, lumină, tot necesarul prevăzut de normativele în acest sens. Careva plângeri din partea deținutului nu au fost înregistrate”, se mai arată în comunicat.

ANP
ANP
ANP

Totodată, reprezentanții instituției au lansat un apel public către presă, să solicite poziția oficială a instituției pe marginea acestui subiect.

Precizăm că ieri, 14 ianuarie, fostul polițist de frontieră, Gheorghe Petic, a scris pe pagina sa de Facebook că Viorel Morari este deținut în aceeași celulă unde a stat și el – numărul 128. Potrivit acestuia, în cameră ar fi șobolani și păduchi.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=467391110857968&set=a.100881187508964&type=3&theater

Precizăm că Viorel Morari, care a condus anterior Procuratura Anticorupție, a fost arestat preventiv pentru 20 de zile. Acesta a fost reținut pe 10 ianuarie iar o zi mai târziu a fost învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu și fals în acte.

Potrivit materialelor anchetei, în martie 2017, Morari a înregistrat ilegal plângerea fostului lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc și a inițiat un dosar penal în care ar fi fost incluse date false.

Procurorii susțin că Morari ar fi făcut acest lucru în interes propriu, dar și în interesul lui Vladimir Plahotniuc și a persoanelor din anturajul acestuia, în dosarul „furtului miliardului”, împiedicând, astfel, acheta obiectivă a dosarului penal.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

SUA impun o taxă suplimentară de $250 pentru viză: Cine o plătește și cum poate fi recuperată

Statele Unite vor impune vizitatorilor internaționali o nouă „taxă pentru integritatea vizelor” în valoare de cel puțin 250 de dolari, care se va adăuga la costurile deja existente pentru obținerea vizelor, conform unei prevederi din recenta lege de politică internă adoptată de administrația Trump. Taxa, considerată un „depozit rambursabil”, va putea fi recupertaă în cazul respectării condițiilor de ședere.

Potrivit CNN, Taxa se va aplica tuturor vizitatorilor care trebuie să obțină vize temporare de tip non-imigrant pentru a intra în SUA. Sunt vizați turiștii, oameni de afaceri, studenții internaționali și alți vizitatori temporari. În anul fiscal 2024, SUA a emis aproape 11 milioane de astfel de vize, potrivit datelor Departamentului de Stat.

Turiștii și oamenii de afaceri din țările care fac parte din Programul de Scutire de Viză (Visa Waiver Program) – inclusiv Australia și multe țări europene – nu au nevoie de viză pentru sejururi de până la 90 de zile.

Plata taxei va fi obligatorie în momentul eliberării vizei și nu vor exista scutiri de la plată. Conform prevederii din lege, călătorii care respectă condițiile vizei își pot recupera taxa după încheierea călătoriei.

Avocatul specializat în imigrație Steven A. Brown, partener la firma Reddy Neumann Brown PC din Houston, a descris această taxă ca pe un „depozit de garanție rambursabil”. Totuși, el a remarcat că mecanismul de rambursare nu este clar în acest moment.

„Este greu de spus care este scopul exact al taxei”, a declarat Brown într-un e-mail pentru CNN. „În general, taxele de imigrație acoperă costurile procesului de aprobare sau eliberare a vizei”, însă prevederea privind rambursarea ar putea însemna că sumele încasate vor fi returnate. „Într-o lume ideală, nu ar exista depășiri ale duratei vizei sau încălcări.”

Departamentul pentru Securitate Internă (DHS), instituția care implementează această taxă, nu a oferit încă detalii despre procesul de rambursare sau despre alte aspecte ale aplicării noii politici.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a explicat că taxa a fost instituită „pentru a susține prioritățile administrației de consolidare a aplicării legislației privind imigrarea, de descurajare a depășirii termenului legal al vizelor și de finanțare a securității la frontieră.”

Taxele nerambursate vor fi „depozitate în fondul general al Trezoreriei”, se menționează în lege.

Pentru anul fiscal 2025, taxa inițială va fi fie 250 de dolari, fie o sumă mai mare stabilită prin regulament. Aceasta va fi ajustată anual în funcție de inflație.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: