În Republica Moldova a fost inaugurată cea mai mare Unitate Primiri Urgențe. Lucrările de construcție au costat peste 49 de milioane lei, dintre care 34 de milioane lei au fost oferite de Ministerul Sănătății, iar aproximativ 15,2 milioane de lei – de Uniunea Europeană.
Pe 4 mai, la Institutul de Medicină Urgentă a fost inaugurată Unitatea Primiri Urgențe. La eveniment a participat președinta Maia Sandu, ministra Sănătății Ala Nemerenco, lucrători medicali și parteneri internaționali.
Potrivit Ministerului Sănătății, în cadrul Unității, cu o suprafață de circa două mii de metri pătrați, va fi acordată asistență în cazul urgențelor medico-chirurgicale, persoanelor transportate la Institut cu ambulanța sau transferate din alte instituții medicale din țară.
„Asistența medicală va fi oferită, în funcție de gravitatea stării pacienților, în zonele: roșie, galbenă, verde și albastră, spații dotate cu dispozitive, precum ventilatoare pulmonare, aparate de monitorizare a funcțiilor vitale, electrocardiografe, dar și mobilier medical – paturi multifuncționale, lămpi de operație, etc.”, au precizat reprezentanții Ministerului.
De asemenea, Unitatea dispune de un tomograf computerizat performant, unicul de acest fel din țară, în valoare de circa un milion de euro. Acesta permite stabilirea rapidă și cu precizie înaltă a diagnosticului, în cazul pacienților cu accident vascular cerebral, traumatisme, hemoragii interne, infarct miocardic, afecțiuni respiratorii și alte urgențe medicale.
Totodată, pentru investigarea promptă a pacienților critici, în Unitate există o instalație radiologică, aparat de ultrasonografie și alte echipamente moderne.
Pentru dotarea Unității cu dispozitive de ultimă generație, Ministerul Sănătății a alocat circa 42 de milioane de lei, din bugetul de stat și proiecte implementate cu suportul partenerilor.
Unitatea Primiri Urgențe a fost construită în cadrul proiectului transfrontalier SMURD-2 „Zona de cooperare transfrontalieră România-Moldova o zona mai sigură prin îmbunătățirea infrastructurii de operare a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, creșterea nivelului de pregătire și menținerea capacității personalului de intervenție în situații de urgență”.
Lucrările de construcție au costat peste 49 de milioane lei, dintre care 34 de milioane lei au fost oferite de Ministerul Sănătății, iar aproximativ 15,2 milioane de lei – de Uniunea Europeană.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!