În cadrul vizitei întreprinse la Bruxelles cu ocazia Summit-ului Parteneriatului Estic, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o serie de întrevederi bilaterale. Șeful statului moldovean a avut o discuție cu președintele Azerbaidjanului, precum și cu premierul Armeniei. În urma întrevederilor, Maia Sandu a comunicat despre intenția părților de a realiza acțiuni comune în vederea dezvoltării țărilor.
În cadrul întrevederii cu Nikol Pashinyan, prim-ministrul Armeniei, Maia Sandu a declarat că s-a discutat despre oportunitățile de lansare a unui forum de afaceri comun, pentru a explora oportunități de investiții reciproce între Republica Moldova și Armenia.
De asemenea, oficialii au convenit să realizeze acțiuni comune pentru a crește volumul schimburilor comerciale între cele două țări.
În cadrul întrevederii cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, președinta Maia Sandu și-a exprimat interesul pentru intensificarea cooperării în sectorul energetic, dar și pentru extinderea relațiilor bilaterale comerciale și economice.
- presedinte.md
- presedinte.md
- presedinte.md
***
Amintim că, astăzi, la Bruxelles se încheie cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic. La eveniment participă, pe lângă liderii UE, reprezentanții Armeniei, Azerbaidjanului, Georgiei, Ucrainei și Moldovei. Belarusul și-a suspendat anterior participarea, din cauza sancțiunilor adoptate de UE, după aterizarea forțată, la Minsk, a avionului în care se afla bloggerul Roman Protasevici. Uniunea Europeană este reprezetantă de către președintele Consiliului European Charles Michel și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.
În cadrul vizitei de lucru la Bruxelles, reprezentanții Republicii Moldova au semnat mai multe documente importate, cum ar fi cel pentru implementarea proiectului „Eficiența energetică a Republicii Moldova”. Acesta presupune acordarea a două împrumuturi de câte 30 de milioane de euro de la BEI și BERD, și a unui grant de 2,8 milioane de la Platforma de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene și de la Fondul fiduciar de asistență tehnică pentru țările PaE. Datorită acestui proiect, în Republica Moldova va fi lansat un program național de reabilitare energetică a clădirilor din toată țara, cu accent pe cele cu destinație socială. Beneficiare sunt instituțiile publice de importanță națională, precum spitalele republicane, dar și cele de importanță locală și municipală – grădinițe, școli, spitale municipale și raionale. Astfel, doar prin reabilitarea instituțiilor spitalicești, anual, vor avea parte de servicii mai bune peste 250.000 de pacienți, iar statul va economisi cel puțin 5,2 milioane de euro.
De asemenea, a fost semnată Scrisoarea de intenție privind disponibilitatea BEI de a acorda un împrumut de până la 150 de milioane de euro pentru Proiectul „Moldova Drumuri IV”. Din acești bani vor fi reabilitate, modernizate și extinse peste 150 de kilometri de drumuri prioritare în toată țara, iar o infrastructură rutieră modernă înseamnă beneficii în plus pentru oameni și economie.