IGSU

FOTO Pompierii și localnicii, uniți pentru prevenirea inundațiilor. Mobilizare maximă în raioanele Ocnița, Soroca și orașul Vadul lui Vodă

Pe parcursul ultimelor 48 de ore, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au fost antrenați pentru a interveni pentru prevenirea inundațiilor în raioanele Ocnița, Soroca dar și orașul Vadul lui Vodă, se arată într-un comunicat publicat în dimineața de 27 iunie. De asemenea, inundații s-au produs și în satul Telița din Anenii Noi.

Salvatorii, în comun cu localnicii, au ridicat un dig de protecție în localitatea Vălcineț, raionul Ocnița și au întreprins lucrări de consolidare a unui canal de scurgere a apei în apropierea râului Nistru. La lucrări au participat peste 30 de persoane, printre care salvatori, reprezentanți a autorităților publice locale, localnici și voluntari.

Lucrări complexe au fost efectuate și în orașul Soroca, unde au fost fortificate două baraje cu o lungime totală de peste 70 m pentru protecția locurilor joase din oraș. La Vadul lui Vodă, salvatorii au continuat instalarea digului metalic pe distanța de 1000 m. Totodată, pompierii au folosit motopompele pentru pomparea apei și evitarea inundării clădirilor din zona de agrement a plajei.

Pe parcursul zilei de 27 iunie, angajații IGSU vor fi permanent în zona de risc pentru a evita pericolul inundațiilor, se mai arată în comunicat. În vederea evaluării riscurilor pe râurile Prut și Nistru, activează în continuare posturile fixe de măsurare a nivelului apei. Informațiile sunt transmise Centrului de Dirijare a Situațiilor excepționale pentru luarea deciziilor operative în vederea prevenirii riscurilor.

IGSU
IGSU
IGSU
IGSU
IGSU

Primarul satului Telița, Anenii Noi, Rodica Russu, a scris în dimineața de 27 iunie că 5 gospodării, 200 m de drum, stadionul și plantația forestieră de 3 ha din localitate au fost inundate. De asemenea, 4 mașini cu turiști au fost blocate din cauza apei.

Facebook/Rodica Russu
Facebook/Rodica Russu

Amintim că Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare hidrologică (cod portocaliu) privind creșterea nivelului apei pe râurile Prut și Nistru cu ieșire a apei în lunca râului Prut (în raionale Briceni și Edineţ) și în lunca râului Nistru (în raioanele Camenca, Rezina, Criuleni, Grigoriopol, Anenii Noi, Slobozia și Ștefan Vodă).

Avertizarea a intrat în vigoare pe data de 23 iunie și este valabilă pentru perioada 24 iunie – 2 iulie pentru râul Nistru și perioada 23 -29 iunie pentru râul Prut.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: