Doi șoferi au fost răniți după ce un pod reabilitat acum doar jumătate de an s-a prăbușit în timp ce era traversat de mașini. S-a întâmplat joi, în județul Neamț al României. În același timp, o turmă de 20 de oi și-a găsit sfârșitul sub construcția distrusă, informează Digi24.
8 milioane de lei românești (circa 1,6 mln euro), bani publici, s-au cheltuit pentru reabilitarea acestui pod, care după doar jumătate de an s-a prăbușit în timp ce era traversat de mașini. Podul peste Siret se află sub administarea Consiliului Județean Neamț, condus de social-democratul Ionel Arsene. A fost modernizat și dat în folosință în noiembrie anul trecut, fără ca lucrările să fie finalizate.
Ce povestește unul dintre șoferii care se aflau pe pod
Un camion încărcat cu nisip și o autoutilitară traversau podul în momentul în care aceasta s-a prăbușit. Unul dintre șoferi a rămas blocat în vehiculul avariat. Celălalt a scăpat și a apucat să ceară ajutor.
– Eram acolo sus și deodată a venit la vale și mi-am dat seama că se rupe podul, a povestit acesta.
– Cum ați reactionat?
– Ce să fac?! Am ieșit din mașină. Și l-am ajutat pe celălalt șofer să iasă.
– El este rănit?
– Are o rană la urechea stângă.
– Dvs. sunteți bine?
– Doar așa, julituri mici, dar în rest sunt ok, le-a spus reporterilor șoferul de pe autoutilitară.
Șoferul pe care l-a ajutat să iasă din camion are 56 de ani și a fost dus la spital de echipajele medicale sosite la locul evenimentului.
Podul s-a prăbușit peste o turmă de 20 de oi. Oficilitățile spun că nu au mai existat alte victime.
„Am solicitat totuși prezența echipelor de la Bacău și Neamț pentru a cerceta mai multe locuri, ca sa nu avem alte surprize”, a declarat Adrian Niță, prefectul județului Neamț.
O reabilitare de 8,3 milioane de lei
Podul a fost dat în folosință în luna noiembrie a anului trecut, după un amplu proces de reabilitare. Costul total al lucrărilor se ridică la 8,3 milioane lei românești. Autoritățile locale nu își explică cum a fost posibil un asemenea accident.
„S-au făcut teste de greutate până s-a dat drumul la pod, până s-a deschis circulației publice au fost făcute niște teste de greutate. Au fost urcate pe pod 8 autocamioane, 8 x 4 …cu timpi de așteptare, cum se face, normal. Nu s-a întâmplat nimic!”, spune Gheorghe Iacob, primarul comunei Sagna din județul Neamț.
Patronul firmei care a făcut lucrările de reabilitare susține că a respectat proiectul în totalitate.
„Nu s-a umblat la structura de rezistență, aproximativ 99% deloc. Am făcut numai un fel de modernizare și reabilitare a podului, inclusiv tencuieli la grinzi, placa de pe pod s-a făcut nouă și s-au făcut restul modernizări, dar fără a umbla la structura de rezistență a podului”, a declarat pentru Digi24 Romică Rotaru, patronul firmei care a făcut lucrările.
Fiul constructorului, fostul deputat PSD Alexandru Rotaru, inginer de profesie, susține că a fost întărită structura podului. În spațiul public au circulat informații că ar fi fost turnat asfalt nou peste asfaltul vechi și aceasta a dus la îngreunarea podului.
„Nu, nu, nu. Deci, podul a fost făcut, modernizat conform proiectului, s-a turnat o placă de suprabetonare și un strat de asfalt deasupra, a fost întărită structura cu niște lamele de carbon, în fine, e o procedură complexă, dar proiectul a fost respectat sută la sută, în totalitate”, a precizat Alexandru Rotaru pentru Digi24.
Ce ar fi putut cauza prăbușirea podului de la Luțca
Specialiștii spun că sunt necesare investigații amănunțite pentru stabilirea cauzelor care au dus la prăbușirea podului. „Nu s-a rupt numai suprastructura, s-au rupt și elementele de susținere, pilonii. Am văzut ca ruperea s-a produs sub trafic. Mai poate fi o cauză, și anume vibrațiile, amplitudinile excesive ale vibrațiilor, care să fi condus, de asemenea, la ruperea hobanelor mai întâi și apoi a structurii, la căderea suprastructurii”, a explicat conf. dr. ing. Ionuț Răcănel, de la Universitatea Tehnică de Construcții București.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!