Conducerea de vârf a Republicii Moldova a transmis mesaje de comemorare a victimelor atentatelor teroriste, produse la 11 septembrie 2001 în Statele Unite ale Americii (SUA). Președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și speakerul Igor Grosu au reafirmat în mesajele lor angajamentul Moldovei pentru pace și pentru un viitor fără teroare. Între timp, deputați ai fracțiunii PAS au depus flori astăzi, la 22 de ani de la tragedia care a schimbat lumea, la Ambasada SUA de la Chișinău.
„Astăzi ne oprim pentru a ne aminti viețile pierdute pe 11 septembrie și pentru a recunoaște pe fiecare dintre cei profund afectați de acele evenimente, atât atunci, cât și acum. Gândurile mele sunt cu tine. Moldova rămâne fermă în angajamentul său pentru pace, unitate și un viitor fără teroare”, a scris președinta Maia Sandu într-un mesaj postat pe platforma X, cunoscută anterior sub numele Twitter.
Cu mesaje au venit și prim-ministrul țării, Dorin Recean, precum și președintele Parlamentului, Igor Grosu. Conducerea de vârf a țării a reiterat angajamentul țării pentru pace și pentru libertate.
„În timp ce onorăm viețile pierdute în acea zi, ne afirmăm angajamentul față de lupta împotriva terorismului, asigurându-ne că siguranța și securitatea poporului nostru rămâne primordială”, a scris Dorin Recean pe platforma X.
„Exprim cele mai profunde condoleanțe poporului american pentru această tragedie. Onorăm viețile pierdute și suntem uniți în angajamentul nostru pentru pace și libertate”, a scris, la rândul său, speakerul Igor Grosu pe platforma X.
La rândul său, un grup de deputați au comemorat cele peste 3 mii de victime ale atentatelor, la Ambasada SUA din Moldova. Parlamentarii au depus flori și au discutat cu ambasadorul SUA la Chișinău Kent D. Logsdon.
„Chiar şi după 10 ani de la tragicele evenimente, americanii păstrează încă vie amintirea celor mai cumplite 102 minute care au schimbat pentru totdeauna istoria celei mai puternice țări de pe mapamond”, a scris deputata PAS Angela Munteanu-Pojoga pe Facebook.
Și secretarul de stat al Ministerului de Externe, Ruslan Bolbocean, a depus astăzi flori la Ambasada Statelor Unite de la Chișinău, în memoria victimelor atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001.
„Suntem solidari cu poporul american și cu toți cei care au fost afectați de aceste evenimente tragice. În același timp, reiterăm angajamentul Republicii Moldova de a lupta împotriva terorismului și de a contribui la eforturile internaționale de promovare a păcii și securității”, a declarat oficialul.
Șeful diplomației Statelor Unite în Moldova, Kent D. Logsdon, a venit cu un mesaj de mulțumire pentru moldovenii care au comemorat victimele atentatelor de acum 22 ani.
„Statele Unite nu sunt singure în durerea lor și suntem recunoscători pentru manifestarea de aici, din Moldova, a sprijinului pentru comemorarea celor căzuți. (…) Este important să ne amintim că fiecare dintre acești oameni a ocupat un loc unic în inima cuiva – au fost fii, fiice, prieteni și persoane dragi”, se arată în mesajul Ambasadei SUA în Moldova.
***
Menționăm că America marchează astăzi, 11 septembrie, 22 de ani de la cele mai sângeroase atentate teroriste din istorie, comise în SUA de teroriști sinucigași ai grupării al-Qaida. Pe 11 septembrie 2001, 4 avioane de pasageri erau deturnate. Două dintre acestea loveau simbolicele Turnuri Gemene ale World Trade Center din New York. Altul lovește clădirea Pentagonului, de la Washington, sediul ministerului american al Apărării. Un al patrulea avion deturnat s-a prăbușit într-o zonă împădurită din Pennsylvania, după ce echipajul şi pasagerii au încercat să preia controlul. Nicio persoană aflată la bordul aparatelor nu a supraviețuit. Numărul total al victimelor este de peste trei mii, cele mai multe aflate în clădirile lovite.
Minuțios planificate de şeful reţelei Al-Qaida, sauditul Osama bin Laden, atentatele au fost comise de 19 terorişti sinucigaşi. Preşedintele american de atunci George Bush a calificat atacurile drept „acte de terorism malefice, demne de dispreţ”, dând asigurări că America şi aliaţii săi vor lupta împreună „pentru a câştiga războiul împotriva terorismului” și a avertizat că Washingtonul nu va face nicio deosebire între terorişti şi cei care-i adăpostesc. Armata SUA a pătruns în Afganistan, unde bin Laden şi locotenenţii săi erau găzduiţi de talibanii Cei mai mulţi şefi Al-Qaida au fost lichidaţi în anii care au urmat, inclusiv capul grupării terorist, bin Laden.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!