Partidul „ȘOR”

FOTO/VIDEO Șor acuză guvernarea că ar soma transportatorii să nu aducă protestatari la Chișinău. PAS: „Nu agreăm coruperea oamenilor”

Partidul „ȘOR”, organizatorul unui nou miting anti-guvernare planificat pentru azi după-amiază, se plânge că mai multe autobuze și microbuze, pline cu oameni din nordul și sudul țării, au fost oprite și împiedicate să se îndrepte spre Chișinău. Formațiunea politică dă vina pe actuala guvernare, care, spun ei, ar fi dat indicații stricte polițiștilor și agenților ANTA să stopeze transportatorii. Într-un comentariu pentru NM, purtătoarea de cuvânt a PAS, Adriana Vlas, a menționat că manifestația ar fi finanțată din bani ilegali. În context, PAS le cere organelor de drept să investigheze proveniența acestora.

Telegram
Telegram

„Mijloacele de transport au fost oprite de polițiști, la ieșirea din municipiul Bălți și Cimișlia, la indicația actualei puteri. Înainte de aceasta, Agenția Națională Transport Auto (ANTA) le-au expediat mai multor transportatori mesaje, în formă scrisă, dar și verbale, prin care i-au amenințat că vor rămâne fără licență, dacă vor duce protestatari la mitingurile antiguvernamentale”, se arată în comunicatul emis de Șor.

Între timp, pe canalele de Telegrama anonime sunt postate mai multe secvențe video în care sunt surprinse coloane de autobuze și microbuze, care staționează la margine de carosabil.

Contactată de NM, ofițerul de presă al Poliției Republicii Moldova, Diana Fetco, nu a răspuns apelurilor noastre pentru a comenta acuzațiile Partidului „ȘOR”.

Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernământ, PAS, Adriana Vlas, a declarat că protestul, finanțat de către fugari, este un „semn de disperare profundă a acestora”. PAS susține că manifestația ar fi finanțată din bani ilegali și cere organelor de drept să investigheze proveniența acestora.

„Cel care a comandat protestul stă într-o vilă luxoasă și se teme să vină acasă. Acești penali fricoși știu că în curând vor fi aduși în fața justiției și încearcă să destabilizeze situația din țară. Nu le va reuși acest lucru. PAS va apăra dreptul la protest al oamenilor, dar nu agreează coruperea lor. Această manifestație este una finanțată din bani murdari. Oamenii sărmani au ajuns în situația de a veni la protest pentru bani tot din cauza acestor hoți care au dus țara la sărăcie. Avem încrederea că organele vor investiga finanțarea acestuia și vor lua măsurile necesare în cel mai scurt timp”, a declarat Adriana Vlas pentru NM.

Amintim că Partidul ȘOR a organizat pe 18 septembrie un amplu protest în fața Președinției și a Parlamentului. Manifestanții au protestat împotriva guvernării și au cerut demisia actualei puteri și organizarea alegerilor parlamentare și prezidențiale anticipate. Fruntașii formațiunii politice au anunțat proteste non-stop, până când guvernarea nu va lua act de solicitările lor. Între timp, liderul partidului, deputatul fugar Ilan Șor, a anunțat proteste masive în fiecare duminică. O manifestație împotriva guvernării ar urma să aibă loc și azi, la Președinție. Partidul „ȘOR” spune că la manifestație sunt așteptate să participe peste 50 de mii de persoane.

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: