Premierul Natalia Gavrilița a vorbit la ședința Guvernului despre decizia Rosselhoznadzor de a introduce restricții la importul de produse agricole din 31 de regiuni ale Moldovei. Oficialul i-a cerut directorului ANSA să explice „cum e posibil ca fructele și legumele din raionul Criuleni să aibă aceste insecte, iar cele din raionul Dubăsari să fie fără probleme”. Reprezentantul Agenției a spus că urmează a fi efectuată o analiză pe caz, însă deocamdată Rusia nu a trimis o notă oficială autorităților competente.
În cadrul ședinței de Guvern din 10 august, oficialul moldovean s-a referit la decizia părții ruse de a interzice importul de produse agricole din Moldova.
„Am primit informații că a fost identificat brusc în fructele și legumele din Moldova mai multe insecte dăunătoare de către instituția abilitată din Rusia. Este o interdicție de import din Moldova a fructelor și legumelor”, a spus Gavrilița.
Premierul a adăugat că astăzi a avut loc o ședință de lucru cu reprezentanții asociațiilor agricole. Astfel, i-a cerut directorului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor Radu Musteață să ofere mai multe detalii și să explice „cum e posibil ca fructele și legumele din raionul Criuleni să aibă aceste insecte, iar cele din raionul Dubăsari să fie fără probleme”.
Directorul Agenției a menționat că încă nu a primit o notă oficială din partea Rosselhoznadzor cu privire la restricții.
„De aceea nu mă pot expune în detalii asupra dăunătorilor și asupra regiunilor care au fost stipulate doar în comunicatul Rosselhoznadzor. Urmează să așteptăm nota, urmează să o analizăm destul de atent, fiecare punct”, a comunicat Musteață.
Șefia ANSA a mai spus că dacă va fi necesar de consolidat controalele Agenției pe domeniul fitosanitar – „o vom face și vom informa prompt colegii din Federația Rusă”.
„Vom analiza fiecare regiune în parte dacă au fost semnalate anumite cazuri”, a mai precizat Musteață.
La rândul ei, Gavrilița l-a îndemnat pe directorul ANSA să ia în serios cele semnalate de Federația Rusă și să intensifice controalele în domeniu.
„Domnul Musteață, eu vă rog să luăm în serios ceea ce a fost semnalat. Acum am deschis semnificativ piața Uniunii Europene, noi trebuie să ne preocupăm de calitatea produselor noastre și de menținerea piețelor pe care le avem. La această etapă, vă rog să vedeți care este comunicarea oficială, să intensificați controalele inclusiv cu prezență fizică”, a menționat premierul.
La fel, Gavrilița a comunicat că pot fi angajate companii care ajută autoritatea națională să certifice produsele spre export.
Directorul ANSA a menționat că urmează să se întreprindă o analiză amplă pe caz.
„Pot să vă informez că în afară de situația respectivă, Republica Moldova exportă în foarte multe state, până la momentul actual nu avem nici o notificare oficială pe domeniul fitosanitar”, a ținut să adauge la final Musteață.
***
Amintim că Rosselhoznadzor a introdus restricții la importul de produse agricole din 31 de regiuni ale Republicii Moldova în Rusia, din 15 august. Potrivit Federației Ruse, decizia a fost luată urmare a depistării repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldovenești, care intră pe teritoriul Rusiei, a scris RBC.
Potrivit agenției de presă Ria Novosti, Rusia a inclus în „lista neagră” următoarele regiuni din Moldova: Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Glodeni, Hâncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Sîngerei, Orhei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni. Interdicția se aplică și unității teritoriale autonome Găgăuzia și municipiilor Chișinău și Bălți.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!