Fugarul Ilan Șor, implicat în aducerea focului haric în Moldova? Ce spun reprezentanții Mitropoliei Moldovei
Full Article 3 minutes read

Fugarul Ilan Șor, implicat în aducerea focului haric în Moldova? Ce spun reprezentanții Mitropoliei Moldovei

Printre pelerinii Mitropoliei Moldovei, care au plecat în Israel pentru a aduce focul haric, a fost observat și membrul partidului Renaștere, afiliat fugarului Ilan Șor, Iuri Vitneanski. Însuși Vitneanski a scris pe o rețea de socializare că „împreună cu Mitropolia Moldovei am plecat în pelerinaj” la Ierusalim, iar „rezultatul pelerinajului nostru va fi primirea Focului Sacru după care îl vom aduce în Republica Moldova”. Solicitat de NewsMaker pentru o reacție, un reprezentant al Mitropoliei Moldovei a negat implicarea lui Șor în aducerea focului haric în Moldova. 

Liderul Partidului Național Moldovenesc Dragoș Galbur l-a observat în imaginile pelerinilor, care au plecat în Israel pentru a aduce focul haric, pe reprezentantul partidului apropiat lui Ilan Șor.

„Desigur că nu se putea fără elementele lui Ilan Șor. Proaspăt întors de la Moscova, vicepreședintele Partidului Renaștere, Iuri Vitneanski, gata s-a dus să ne aducă focul haric nouă păcătoșilor pro-europeni”, a scris Galbur pe o rețea de socializare.

Și însuși Vitneanski a vorbit pe rețelele de socializare despre vizita sa la Ierusalim.

„Împreună cu Mitropolia Moldovei am plecat în pelerinaj la vechile locuri sfinte din Ierusalim. Dimineață începem cu o liturghie în Biserica Învierii Domnului. Rezultatul pelerinajului nostru va fi primirea Focului Sacru în Biserica Sfântului Mormânt, după care îl vom aduce în Republica Moldova, pentru ca fiecare credincios să poată atinge minunea, pentru ca lumina lui Dumnezeu să pătrundă în sufletele noastre și să alunge întunericul”, a scris Iuri Vitneanski pe o rețea de socializare.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții Mitropoliei Moldovei, pentru a afla dacă Șor este implicat în finanțarea livrării focului haric.

„Prima dată aud aceasta. Nu poate avea loc acest lucru”, a declarat pentru NewsMaker episcopul Ioan de Soroca, vicar al Mitropoliei Moldovei.

În luna aprilie, Mitropolia Moldovei a anunțat că va aduce focul haric la Chișinău și totodată organizează un pelerinaj în Israel, cu participarea Mitropolitului Vladimir, pentru a prelua focul. Detalii AICI.

***

Amintim, în 2022, fugarul Ilan Șor a publicat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii de la Aeroportul Internațional Chișinău, surprinse în momentul în care deputatul Petru Jardan ar aduce lumina sfântă în Republica Moldova. „Mă bucur că, în acest an, ne-a reușit să contribuim la aducerea Focului Haric, de la Ierusalim la Chișinău. Vă doresc tuturor sărbători luminate, cu liniște și pace în suflet, alături de cei dragi”, a scris Șor. Ulterior, Mitropolia Moldovei a declarat că „Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă în Republica Moldova de către un grup de pelerini din Ucraina și oferită în dar Bisericii Ortodoxe din Moldova”. De cealaltă parte, Șor a spus că fostul șef de stat comunist Vladimir Voronin l-a rugat să se implice în aducerea focului haric.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: