Găgăuzia se va adresa direct Rosselhoznadzor pentru deblocarea exporturilor. Vlah: „Deja avem experiență”
Full Article 3 minutes read

Găgăuzia se va adresa direct Rosselhoznadzor pentru deblocarea exporturilor. Vlah: „Deja avem experiență”

Autoritățile din Găgăuzia vor face apel direct la Rosselhoznadzor pentru a soluționa problema embargoului impus de Federația Rusă asupra exportului de fructe și legume moldovenești. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul unei ședințe a Comitetului Executiv al Găgăuziei, scrie Gagauzinfo.md.

Șeful departamentului complexului agroindustrial  din Găgăuzia, Andrei Dimitroglo, spune că autoritățile găgăuze vor construi independent relații cu Rosselhoznadzor, pe baza experienței anterioare.

„Conducerea țării trebuie să-și construiască diplomatic relațiile cu partenerii. În primul rând, cu Federația Rusă. Și să poți negocia. Noi, la rândul nostru, Comitetul Executiv al Găgăuziei, vom lua legătura direct cu Rosselhoznadzorul, urmând exemplul altor ani, când au existat interdicții”, a spus șeful departamentului complexului agroindustrial al Găgăuziei.

La rândul său, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a remarcat că autoritățile din Găgăuzia au o „experiență bună” și a îndrumat departamentului să înceapă pregătirea documentelor pentru aplicarea la Rosselhoznadzor.

„Am avut o experiență bună. Ne-am adresat direct și am cerut ca o comisie să vină la noi, să meargă pe câmpurile noastre, să studieze situația, să efectueze teste și, deja la fața locului, să dea o evaluare a stării fructelor și legumelor noastre. Așadar, studiați în totalitate întreaga situație și să pregătim un document pe care îl vom trimite pentru a invita o comisie la noi”, a spus Irina Vlah.

Potrivit sursei citate, anual, Găgăuzia exporta în Rusia  câteva mii de tone de produse vegetale. Potrivit șefului departamentului complexului agroindustrial din Găgăuzia, cele mai avansate țări la export sunt Federația Rusă, Ucraina și Belarus.

Precizăm că Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a recepționat notificarea expediată de Federația Rusă, care anunță că, începând cu data de 15 august, va fi interzis importul produselor vegetale din mai multe regiuni ale Republicii Moldova, cu excepția raioanelor din stânga Nistrului. Autoritățile spun că interzicerea importului ar putea avea un impact major asupra agricultorilor și promit că vor veni cu soluții.

Amintim că Rosselhoznadzor a introdus restricții la importul de produse agricole din 31 de regiuni ale Republicii Moldova în Rusia, din 15 august. Potrivit Federației Ruse, decizia a fost luată urmare a depistării repetată a obiectelor de carantină periculoase în produsele moldovenești, care intră pe teritoriul Rusiei.

Astfel, Rusia a inclus în „lista neagră” următoarele regiuni din Moldova: Basarabeasca, Briceni, Cahul, Cantemir, Călărași, Căușeni, Glodeni, Hâncești, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Sîngerei, Orhei, Soroca, Strășeni, Șoldănești, Ștefan-Vodă, Taraclia, Telenești și Ungheni. Interdicția se aplică și unității teritoriale autonome Găgăuzia și municipiilor Chișinău și Bălți.

Potrivit autorităților din Federația Rusă, starea fitosanitară a produselor vegetale autohtone nu corespund reglementărilor, fiind depistați 5 dăunători de carantină în loturile importate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: