Găgăuzia vrea propriile negocieri cu Gazpromul. A fost formată o delegație, cu toate că organul legislativ nu e funcțional
Full Article 2 minutes read

Găgăuzia vrea propriile negocieri cu Gazpromul. A fost formată o delegație, cu toate că organul legislativ nu e funcțional

Deputații Adunării Populare a Găgăuziei intenționează să plece la Moscova „pentru a negocia prețul pentru furnizarea gazului” în autonomie. Inițiativa a fost susținută de majoritatea legislatorilor. Asta cu toate că de mai mult de două luni și jumătate aceștia nu reușesc să își aleagă speakerul, motiv pentru care organul legislativ rămâne nefuncțional, informează Nokta.md.

Deputații Adunării Populare a Găgăuziei au ales componența delegației care ar urma să meargă la Moscova pentru negocieri pe tema livrării de gaze în regiune. În componența acesteia au fost incluși Ivan Dimitroglo, Elena Iurcenco și Victor Petrov, care a candidat independent la ultimul scrutin, însă este susținut neoficial de socialiști la funcția de președinte al organului legislativ.

„Ar fi rezonabil să delegăm un grup format din trei persoane la Moscova, pentru a discuta problema furnizării de gaz cu reprezentanții Guvernului sau ai Președinției”, a propus deputatul local Serghei Cimpoeș.

Aspectele tehnice ale vizitei au provocat dezbateri în rândul aleșilor găgăuzi.

„Am mai discutat subiectul, din punct de vedere tehnic nu este posibil. Prin magistrala de la Ceadîr-Lunga, magistrala iese spre Ucraina la gazoductul transbalcanic”, a argumentat deputatul independent Nicolai Ivanciuc.

A intervenit și deputatul Ivan Caraja: „Noi, Găgăuzia, niciodată nu vom primi gaz la direct. Trebuie să plecați cu scopul de a obține un ajutor umanitar pentru poporul găgăuz”.

Deputatul Cimpoeș a propus să fie făcută o adresare către Ambasada Rusiei pentru pregătirea vizitei.

„În anul 2014 ne-am înțeles că vom primi gratis 20 mln de metri cubi, însă guvernul nu a permis”, a spus acesta (în 2014, după vizita delegației Găgăuziei la Moscova, conducerea autonomiei a anunțat despre o posibilă reducere la prețul gazelor naturale, însă inițiativa nu a fost implementată, nota redacției).

Întrebați de jurnaliștii portalului nokta.md cu cine intenționează să se întâlnească la Moscova, deputații locali au refuzat să răspundă. Aceștia nu au precizat nici când ar urma să aibă loc vizita. Victor Petrov a spus doar că își va achita singur cheltuielile de călătorie.

Pe 25 ianuarie, deputații Adunării Populare a Găgăuziei au eșuat pentru a 14-a oară în alegerea speakerului organului legislativ.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: