Gavrilița explică lipsa unui contract cu Cuciurganul: “Pentru un anumit preț, trebuiau luate anumite decizii”
Full Article 3 minutes read

Gavrilița explică lipsa unui contract cu Cuciurganul: “Pentru un anumit preț, trebuiau luate anumite decizii”

Republica Moldova nu are un contract de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan, deoarece întreprinderea solicita să fie luate anumite decizii pentru un preț mai accesibil. Despre aceasta a informat prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova. Mai mult, premierul susține că negocierile în acest sens continuă. 

„Începând cu 1 noiembrie nu mai aveam contract. Au fost discuții, care au vizat întregul spectru de probleme și provocări care afectează prețul la energia electrică pentru malul drept. Cunoașteți că noi în ultimul timp, în fiecare lună negociam cu centrala de la Cuciurgan. Negociam anumite soluții ca să menținem prețul jos. Iată că întreg acest pachet de colaborare nu a fost agreat. Nu pot intra în toate detaliile negocierilor, dar noi am dorit un preț mai bun pentru cetățenii noștri. Pentru un anumit preț, trebuiau luate anumite decizii, facilități, deci un schimb de anumite înțelegeri. Este vorba despre funcționarea centralei Cuciurgani și autorizațiile pentru funcționarea acestei centrale și de cantitățile care ar fi furnizate. Nu vreau să intru în detalii, pentru că continuăm să discutăm. Principalul nostru obiectiv este menținerea păcii”, a precizat Natalia Gavrilița.

Totodată, premierul a informat că în prezent, Republica Moldova are în stoc circa 130 de milioane de metri cubi de gaze naturale.

„Creştem cantităţile de stocuri sau de rezervă de gaze naturale, pe care am început a le face încă de la sfârşitul anului trecut. La moment avem o rezervă de 130 milioane de metri cubi de gaze naturale, la un preţ mediu, de sub o mie de dolari, care ne-ar putea ajunge pentru o lună şi jumătate, în dependenţă de temperatura de afară. Vom continua aceste eforturi de a identifica cantităţi de gaze naturale pentru a fi asiguraţi pe durata întregii ierni”, a declarat prim-ministra.

Amintim că din 1 noiembrie, Centrala de la Cuciurgan nu livrează energie electrică malului drept.

Pe 2 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis majorarea tarifului la energia electrică. Astfel, pentru Premier Energy tariful a crescut de la 3,15 lei KW/h la 4,77 lei/ KW/h, fără TVA. Iar pentru FEE Nord tarifele au fost majorate de la 3,21 lei KW/h la 4,81 lei KW/h, fără TVA.

De menționat că, înainte de războiul declanșat de Rusia în țara vecină, malul drept al Nistrului achiziționa 70% din volumul necesar de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – din Ucraina. Problema insuficienței de energie electrică în Republica Moldova a apărut după ce Rusia a bombardat obiective de infrastructură energetică din Ucraina. Din 11 octombrie, Kievul a sistat exportul din cauza deficitului pentru propria țară. În același timp, contrar contractului cu partea moldovenească, Gazprom a redus semnificativ furnizarea de gaz pentru Republica Moldova, dând vina pe operatorul ucrainean de transport.

De cealaltă parte, „Sistemul de transport al gazelor din Ucraina” (GTSU) a negat informațiile despre lipsa posibilităţilor sale de a crește volumul tranzitului de gaze către Moldova.

Din 1 noiembrie, Moldova cumpără energie electrică la bursa din România. Autoritățile recomandă insistent să facem economie de gaz și energie electrică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: