Andrei Mardari / NewsMaker

Gavrilița explică lipsa unui contract cu Cuciurganul: “Pentru un anumit preț, trebuiau luate anumite decizii”

Republica Moldova nu are un contract de livrare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan, deoarece întreprinderea solicita să fie luate anumite decizii pentru un preț mai accesibil. Despre aceasta a informat prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul unei emisiuni de la Radio Moldova. Mai mult, premierul susține că negocierile în acest sens continuă. 

„Începând cu 1 noiembrie nu mai aveam contract. Au fost discuții, care au vizat întregul spectru de probleme și provocări care afectează prețul la energia electrică pentru malul drept. Cunoașteți că noi în ultimul timp, în fiecare lună negociam cu centrala de la Cuciurgan. Negociam anumite soluții ca să menținem prețul jos. Iată că întreg acest pachet de colaborare nu a fost agreat. Nu pot intra în toate detaliile negocierilor, dar noi am dorit un preț mai bun pentru cetățenii noștri. Pentru un anumit preț, trebuiau luate anumite decizii, facilități, deci un schimb de anumite înțelegeri. Este vorba despre funcționarea centralei Cuciurgani și autorizațiile pentru funcționarea acestei centrale și de cantitățile care ar fi furnizate. Nu vreau să intru în detalii, pentru că continuăm să discutăm. Principalul nostru obiectiv este menținerea păcii”, a precizat Natalia Gavrilița.

Totodată, premierul a informat că în prezent, Republica Moldova are în stoc circa 130 de milioane de metri cubi de gaze naturale.

„Creştem cantităţile de stocuri sau de rezervă de gaze naturale, pe care am început a le face încă de la sfârşitul anului trecut. La moment avem o rezervă de 130 milioane de metri cubi de gaze naturale, la un preţ mediu, de sub o mie de dolari, care ne-ar putea ajunge pentru o lună şi jumătate, în dependenţă de temperatura de afară. Vom continua aceste eforturi de a identifica cantităţi de gaze naturale pentru a fi asiguraţi pe durata întregii ierni”, a declarat prim-ministra.

Amintim că din 1 noiembrie, Centrala de la Cuciurgan nu livrează energie electrică malului drept.

Pe 2 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis majorarea tarifului la energia electrică. Astfel, pentru Premier Energy tariful a crescut de la 3,15 lei KW/h la 4,77 lei/ KW/h, fără TVA. Iar pentru FEE Nord tarifele au fost majorate de la 3,21 lei KW/h la 4,81 lei KW/h, fără TVA.

De menționat că, înainte de războiul declanșat de Rusia în țara vecină, malul drept al Nistrului achiziționa 70% din volumul necesar de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, iar 30% – din Ucraina. Problema insuficienței de energie electrică în Republica Moldova a apărut după ce Rusia a bombardat obiective de infrastructură energetică din Ucraina. Din 11 octombrie, Kievul a sistat exportul din cauza deficitului pentru propria țară. În același timp, contrar contractului cu partea moldovenească, Gazprom a redus semnificativ furnizarea de gaz pentru Republica Moldova, dând vina pe operatorul ucrainean de transport.

De cealaltă parte, „Sistemul de transport al gazelor din Ucraina” (GTSU) a negat informațiile despre lipsa posibilităţilor sale de a crește volumul tranzitului de gaze către Moldova.

Din 1 noiembrie, Moldova cumpără energie electrică la bursa din România. Autoritățile recomandă insistent să facem economie de gaz și energie electrică.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Dodon

Igor Dodon, reacție la interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „UE nu mai e ce-a fost odată

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a reacționat la decizia autorităților române de a interzice intrarea primarului Chișinăului, Ion Ceban, și a altor doi cetățeni moldoveni în România și în spațiul Schengen. Fostul președinte acuză Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) de „presiune politică după principiul scopul scuză mijloacele”.

Ceea ce s-a întâmplat azi este grav. Este semnalul unei degradări a democrației, a libertăților și a drepturilor omului în Uniunea Europeană. Idealul UE este un mit care s-a spart. Abuzul exercitat asupra primarului general Ion Ceban și asupra altor cetățeni moldoveni, este o dovadă în plus că Uniunea Europeană nu mai este ceea ce-a fost odată. Noi ne miram de câțiva ani cum de oficialii europeni pot tolera cenzura, dictatura și represaliile politice din partea partidului PAS în Republica Moldova. Și iată că acum vedem că aceste practici sunt, de fapt, tipice pentru felul de a gândi și a acționa a oficialilor din Occident”, a scris Igor Dodon.

Potrivit lui Dodon, presupusele „abuzuri împotriva opoziției” ar avea sprijinul Bruxelles-ului și al altor capitale occidentale.

„Orice abuz al guvernării PAS împotriva opoziției a găsit și găsește în continuare sprijin în cabinetele de la Bruxelles și din alte capitale occidentale. Aici nu mai putem vorbi despre valori și integritate politică, ci despre cinism și presiune politică după principiul scopul scuză mijloacele. Iar scopul PAS e să păstreze controlul asupra statului pe care l-a capturat, cu complicitatea oficialilor europeni. Ceea ce fac în Moldova PAS și Maia Sandu reprezintă un model politic pentru întregul UE. Din spațiu al libertății, al democrației și al păcii, UE se transformă în regim dictatorial care își permite să anuleze alegeri, să sufoce suveranitatea, să cenzureze mass-media, să se implice direct în campanii electorale, să hărțuiască politicieni din opoziție și să se comporte abuziv, obraznic și dictatorial cu țările din sfera sa de influență”, a mai scris fostul șef al statului.

PAS nu au comentat deocamdată acuzațiile.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: