parlament.md

Gavrilița: Starea de urgență este necesară pentru că vedem riscuri legate de mobilizarea în Rusia

Premierul Natalia Gavrilița susține că unul dintre motivele pentru care este necesară prelungirea stării de urgență în Republica Moldova îl constituie „riscurile legate de mobilizarea în Federația Rusă”. Declarația a fost făcută în timpul sesiunii de întrebări-răspunsuri din Legislativ, înainte ca propunerea privind prelungirea stării de urgență să fie supusă la vot.

„MAI a făcut un lucru enorm pentru a fi furnizori de securitate în Europa și nu generatori de instabilitate”, a remarcat Gavrilița.

Potrivit ministrului de Interne Ana Revenco, în prezent, peste 80 de specialiști FRONTEX, împreună cu experții moldoveni, formează echipe comune de monitorizare a persoanelor care traversează frontiera Republicii Moldova.

„Suntem vigilenți în raport cu profilul persoanelor care intră sau traversează prin R. Moldova. Conștientizăm rolul care ne revine ca furnizor de securitate, având pe flancul estic un război cu riscuri reale pentru apropierea acțiunilor militare în proximitatea hotarelor”, a precizat Revenco și a adăugat că pe segmentul moldo-român a fost majorat de trei ori numărul de echipe pentru a reduce timpul de așteptare.

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a precizat că de la începutul războiului au fost contracarate peste 2000 de treceri ilegale.

„Și este important să menținem starea de urgență pentru că vedem riscurile legate de mobilizarea în Federația Rusă, vedem ce se întâmplă in alte țări. Este important să avem mecanisme de intervenție promptă, ca să putem în continuare contracara treceri ilegale”, a adăugat șefa Executivului.

Amintim că Guvernul a solicitat prelungirea cu 60 de zile a stării de urgență în Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Alina Michalkina / NewsMaker

„Propaganda LGBT”, schimbarea de gen și refuzul de a avea copii, interzise în regiunea transnistreană: „Suntem oameni normali”

În regiunea transnistreană va fi interzisă „propaganda LGBT”. Așa-numita „lege” a fost adoptată de legislativul local al regiunii. Interdicția vizează nu doar promovarea relațiilor sexuale netradiționale, ci și schimbarea de sex și refuzul de a avea copii – atât în rândul copiilor, cât și al adulților.

Pentru așa-numita propagandă a „valorilor netradiționale” vor fi aplicate amenzi. Persoanele fizice riscă o amendă de până la 1.840 de ruble transnistrene (aproximativ 1.930 de lei moldovenești). Funcționarii publici – până la 2.760 de ruble (2.900 de lei), iar persoanele juridice – până la 4.600 de ruble (4.830 de lei) sau suspendarea activității pe o perioadă de până la 90 de zile.

Dacă „infracțiunea” va fi comisă în raport cu minori, prin intermediul mass-mediei sau pe Internet, sau este săvârșită de cetățeni străini ori de persoane fără cetățenie, amenzile vor fi mai mari.

Noile norme vor intra în vigoare peste 14 zile de la semnarea de către liderul transnistrean nerecunoscut, Vadim Krasnoselski.

Unul dintre autorii proiectului, așa-numitul vicepreședinte al comisiei pentru educație, organizații obștești și mass-media, Andrei Safonov, a declarat:

„Suntem oameni normali, raționali, care nu doresc ca societatea să fie divizată în așa-numite genuri în număr de zeci. Asta se face întotdeauna pentru a destabiliza situația într-o țară sau alta, e suficient să consulți rapoartele și să cauți pe Internet. Cred că regiunea transnistreană merită dreptul de a nu trece prin toate acestea”, a menționat Safonov.

***

La începutul anului trecut, NewsMaker, împreună cu experți și reprezentanți ai comunității LGBT, a analizat posibilele consecințe ale interzicerii „propagandei LGBT” în regiunea transnistreană, dacă este posibilă o interdicție totală a mișcării LGBT pe malul stâng al Nistrului, ce pot face persoanele LGBT care trăiesc acolo și ce poate face Chișinăul în această situație.

Trebuie menționat că, în această privință, regiunea transnistreană se aliniază Rusiei. În special, în Rusia lupta activă împotriva comunității LGBT a început încă din 2013. Atunci a fost adoptată o lege care interzice propaganda LGBT în rândul minorilor. În 2022, Rusia a interzis complet propaganda LGBT, iar în vara anului 2023 a fost interzisă tranziția de gen. În noiembrie 2023, Curtea Supremă a Rusiei a recunoscut mișcarea LGBT drept organizație extremistă.

Iar în 2024, Rusia a limitat distribuirea informațiilor care „promovează refuzul conștient de a avea copii”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: