Comisia pentru Situații Excepționale urmează să anunțe stare de urgență în Republica Moldova, din cauza crizei în sectorul gazelor naturale. Informația a fost confirmată de către premierul Natalia Gavrilița, în dimineața de 22 octombrie. Parlamentul se convoacă în ședință extraordinară, pentru a aproba solicitarea.
Prim-ministrul țării a anunțat că negocierile dintre delegația din care fac parte vicepremierii Andrei Spînu și Vladislav Kulminski stagnează. Între timp, presiunea din rețeaua de transport al gazelor este la limita critică de funcționare.
„Ieri, la Moscova, a avut loc o nouă rundă de negocieri. Situația s-a mișcat din loc, dar la moment nu avem o înțelegere nouă definitivă și nici certitudinea că ea va fi atinsă într-un final. Între timp, pe piața gazelor naturale din Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de circa 16 mln de m3, necesarul de gaze pentru luna octombrie fiind acoperit în mărime de doar 67%. Presiunea în rețeaua de transport a gazelor este la limita critică de funcționare a sistemelor de gaze naturale. Dat fiind că Moldovagaz nu se ține de cuvânt și nu asigură presiunea necesară în rețeaua de gaze, suntem impuși să ne mișcăm mai repede, urgent, pe planul de alternativă”, a anunțat Gavrilița.
Potrivit premierului, vor fi adoptați următorii pași:
- Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) se întrunește în ședință. CSE urmează să adopte anumite decizii, inclusiv solicitarea instituirii stării de urgență. De asemenea, urmează a fi instituit un centru de dirijare în cadrul IGSU, pentru coordonarea fluxului de informații și gestionarea situației
- Va avea loc ședința de Guvern, în cadrul căreia se va cere Parlamentului instituirea stării de urgență
- Natalia Gavrilița va merge în Parlament, pentru a cere votul deputaților
- Va urma o nouă ședință a CSE, în cadrul căreia vor fi puse la dispoziția companiei Energocom resurse financiare și se va solicita de la traderi oferte pentru volumele de gaz necesare
- Compania Energocom va achiziționa volume de gaz natural care vor veni în rețeaua națională, pentru ca presiunea din sistem să revină la volumul normal
Între timp, delegația Republicii Moldova, din care fac parte vicepremierii Andrei Spînu și Vladislav Kulminski, va rămâne la Moscova mai mult decât s-a preconizat inițial. Asta deoarece discuțiile pe tema furnizării gazelor naturale vor continua și vineri. Informația a fost confirmată pentru NM de către președintele Consiliului de Administrație al „Moldovagaz” Vadim Ceban, în seara de 21 octombrie.
Amintim că, pe 13 octombrie, a fost declarată stare de alertă pe piața gazelor naturale, după ce autoritățile nu au reușit să încheie un nou contract cu Gazpromul. Contractul precedent dintre Gazprom și Moldovagaz urma să expire în data de 30 septembrie. La începutul lunii octombrie, părțile au convenit să prelungească înțelegerea cu o lună.