Gaz, statalitate și economie. Mesajul lui Vladimir Golovatiuc, în prima zi de când nu mai este ambasador în Rusia
Full Article 3 minutes read

Gaz, statalitate și economie. Mesajul lui Vladimir Golovatiuc, în prima zi de când nu mai este ambasador în Rusia

Vladimir Golovatiuc a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care anunță că, de azi, funcția de ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă este vacantă. Fostul deputat socialist a menționat că va continua să contribuie la dezvoltarea relațiilor cu Federația Rusă și și-a exprimat opinia că stabilitatea economică, dar și statalitatea Republicii Moldova depind inclusiv de relația dintre Chișinău și Moscova.

„După câteva luni petrecute în această funcție, declar cu responsabilitate că statalitatea Moldovei și stabilitatea economiei noastre, în mare măsură, pot fi asigurate numai prin păstrarea și întărirea relațiilor de prietenie cu Federația Rusă. Pe durata mandatului meu au fost instituite relații bune cu organele centrale și regionale ale Federației Ruse, ceea ce constituie o bază solidă pentru crearea unor relații reciproc avantajoase între Moldova și Rusia și va permite succesorului meu să asigure apropierea dintre cele două țări”, a scris Golovatiuc.

Ex-ambasadorul a mai menționat că produsele moldovenești sunt bine cunoscute în Rusia, iar afacerile antreprenorilor noștri pot concura cu succes cu cele străine. De asemenea, acesta consideră că muncitorii moldoveni au o reputație bună și se pot angaja cu succes pe piața rusă.

„Nu mai vorbesc despre faptul că, fără gazul rusesc, economia moldovenească nu este capabilă să funcționeze. Sunt sigur că, nemaivorbind despre istoria noastră comună de veacuri, când popoarele noastre au muncit, au luptat și au învins împreună, fiind de aceeași religie. Toate acestea sunt un fundament bun pentru aprofundarea colaborării dintre Republica Moldova și Federația Rusă. De-ar fi voință, politică!”, a mai scris diplomatul.

Fostul deputat PSRM s-a referit și la relațiile dintre actualul președinte al țării și Kremlin.

„Sunt convins că, pentru președintele Maia Sandu, parlament și guvern a venit momentul adevărului. De felul cum vor fi relațiile dintre Chișinău și Moscova depinde, în mare măsură, destinul statalității moldovenești! Creditele din Vest nu vor salva țara noastră și refugiații afgani nu vor soluționa problemele noastre de pe piața muncii! Moldova are nevoie de pace și relații de prietenie cu toți cei care cred în țara noastră, în viitorul ei și sunt gata să investească, iar în Rusia sunt mulți astfel de oameni. Cel mai important este să fie asigurată o stabilitate politică, previzibilitate, pragmatism și echilibru în politica internă și externă”, a completat Golovatiuc.

Vladimir Golovatiuc nu a dezvăluit planurile sale pentru viitor, însă a precizat că intenționează să „contribuie la dezvoltarea relațiilor cu Rusia spre binele Moldovei și a cetățenilor săi”.

 

Amintim că, pe 9 august,  Vladimir Golovatiuc a fost rechemat din funcția de ambasador al Republicii Moldova în Rusia. Recent, presa a scris că Golovatiuc ar fi vizat într-un scandal cu privire la hărțuire sexuală. Acuzațiile ar fi fost lansate de o angajată a misiunii diplomatice.

Executivul nu a dezvăluit, deocamdată, numele viitorului ambasador al R. Moldova în Rusia.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: