energie.gov.md

Presa rusă: Gazul pentru Transnistria ar putea fi livrat prin „Turkish Stream” începând cu 1 februarie

Gazul către Transnistria ar putea fi totuși furnizat prin Turcia. Compania Ozbor Enterprises a rezervat pe 20 ianuarie capacități de transport pe gazoductul „Turkish Stream” în volum de 3,1 milioane de metri cubi pe zi. Conform informațiilor publicate de „Kommersant”, capacitățile au fost rezervate pentru export în Transnistria, iar livrările ar putea începe deja de la 1 februarie. Sursele „Kommersant” susțin că se analizează posibilitatea livrărilor până în aprilie, iar valoarea financiară din partea Rusiei ar putea atinge 160 de milioane de dolari.

Pe 20 ianuarie, compania cipriotă Ozbor Enterprises a rezervat o secțiune a gazoductului „Turkish Stream” cu o capacitate de aproximativ 3,1 milioane de metri cubi pe zi până la punctul de intrare „Strandja-2”, situat la granița dintre Turcia și Bulgaria, conform datelor platformei de tranzacționare RBP. Capacitățile au fost rezervate pentru o lună, începând cu 1 februarie.

Din Turcia, gazul ar urma să fie transportat spre nord prin gazoductul Transbalcanic, care funcționează în regim revers. Cu toate acestea, anumite secțiuni ale conductei, până în Moldova, nu au fost rezervate în cadrul licitației lunare din 20 ianuarie. Printre acestea se numără segmentele de la granița Bulgariei cu România (punctul de intrare), de la granița României cu Ucraina (Isaccea-Orlovka) și de la granița României cu Moldova (gazoductul Iași-Chișinău). Capacitățile pot fi rezervate zilnic, însă această opțiune este mai costisitoare.

***

Amintim, pe 20 ianuarie, liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski a spus că este de acord ca gazul în Transnistria să fie livrat prin intermediul Moldovagaz. În acest sens, a adăugat Krasnoselski, Tiraspoltransgaz a transmis o notificare către Moldovagaz, pe 18 ianuarie. El a precizat că regiunea „garantează plata” și a cerut Chișinăului să „își respecte promisiunile”. Contactat de NM, directorul interimar al Moldovagaz Vadim Ceban a menționat că va reveni ulterior cu un comentariu. Detalii AICI.

Anterior, pe 2 ianuarie, Moldovagaz și Energocom au anunțat că sunt dispuse să ofere asistență, inclusiv suport tehnic și comercial, companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze. Se preciza că achiziția poate avea loc „pe baza condițiilor de piață”. Detalii AICI. Compania „Tiraspoltransgaz” ar fi refuzat propunerea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

pravda.com.ua/foto simbol

Un oraș din vestul Ucrainei, vizat de cel mai masiv atac. Polonia și-a activat avioanele

Noaptea trecută a avut loc cel mai masiv atac asupra orașului Luţk, aflat în vestul Ucrainei. Informația a fost comunicată de primarul localității, care a raportat mai multe incendii și distrugeri. Edilul a precizat că, deocamdată, nu există informații despre victime. Potrivit autorităților locale, în spațiul aerian al regiunii s-au aflat aproximativ 50 de drone și 5 rachete. De cealaltă parte, Comandamentul operațional al forțelor armate poloneze a anunțat că au fost activate avioane poloneze și ale aliaților, pentru a asigura securitatea spațiului aerian al Poloniei, după ce Rusia a lansat atacuri aeriene asupra vestului Ucrainei, în apropiere de granița poloneză.

În jurul orei 02:20, primarul oraşului Luţk Igor Polişciuk i-a îndemnat pe locuitori să se adăpostească într-un loc sigur, anunțând că o dronă de luptă se apropie de localitate. El a precizat, totodată, că în oraș a fost activată apărarea antiaeriană. Ulterior, el a anunțat mai multe serii de drone care se apropiau de oraș.

„Astăzi a avut loc cel mai masiv atac inamic asupra orașului și comunității noastre, cu utilizarea dronelor și rachetelor. Avem incendii și distrugeri ale unor garaje pe teritoriul unuia dintre cooperativele de garaje, precum și un incendiu pe teritoriul uneia dintre întreprinderi. Restul pagubelor sunt în curs de clarificare”, a comunicat primarul către ora 07:00. Totodată, el a precizat că nu există, deocamdată, informații despre eventuale victime.

Șeful administrației militare regionale din Volîn, Ivan Rudnițki, a declarat că în spațiul aerian al regiunii se aflau aproximativ 50 de drone și 5 rachete.

Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze a anunțat că, în dimineața zilei de 9 iulie, au fost activate avioane poloneze şi aliate pentru a asigura siguranţa spaţiului aerian polonez, după ce Rusia a lansat atacuri aeriene vizând vestul Ucrainei, în apropiere de graniţa cu Polonia, relatează News.ro.

„Măsurile luate sunt menite să asigure securitatea în regiunile limitrofe zonelor de risc”, a transmis Comandamentul operaţional al forţelor armate poloneze.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat atacul, însă a anunțat în raportul său că, în noaptea de marți spre miercuri, 86 de drone ucrainene au fost doborâte deasupra a nouă regiuni ale Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: