George Simion contestă rezultatele alegerilor din România, invocând cumpărare de voturi în Moldova. Reacția Chișinăului

George Simion a anunțat, într-o declarație de presă susținută marți seară, că va contesta rezultatul alegerilor prezidențiale la Curtea Constituțională a României (CCR). Liderul AUR a acuzat repetat, fără să prezinte dovezi, că „voturile moldovenilor” au fost cumpărate, că s-ar fi folosit „resurse administrative ale unui alt stat” să anuleze alegeri și că „persoane decedate” ar fi votat. Guvernul de la Chișinău a respins acuzațiile, menționând că „românii din Republica Moldova au votat liber”.

„Vă anunț că, așa cum Călin Georgescu a fost scos pe nedrept din competiția electorală și alegerile au fost anulate printr-o decizie CCR nejustificată, noi vom contesta la CCR alegerea lui Nicușor Dan din exact aceleași motive pentru care au anulat alegerile din decembrie”, a declarat George Simion, marți seară, printr-o declarație de presă publicată pe pagina lui de Facebook, citat de Digi24.

Simion a mai subliniat că va acționa „pe căi legale, intern și internațional”, în așa fel încât „să aibă câștig de cauză” și a dat asigurări că cererea de anulare a alegerilor va fi depusă de el.

„Cumpărare de voturi, 100 de milioane de euro alocați în Republica Moldova pentru turism electoral și cumpărarea voinței basarabenilor, diabolizați pe nedrept în ultima săptămână. Au folosit resurse administrative ale unui alt stat să anuleze alegeri, persoane decedate au votat în 18 mai și niciun calcul din lume nu ne poate arăta că peste 11,5 milioane de români au fost la vot. Cifrele au fost corecte în ceea ce privește voturile numărate în dreptul meu”, a subliniat George Simion.

Guvernul de la Chișinău respinge acuzațiile lui Simion, menționând că „românii din Republica Moldova au votat liber”.

„Românii din Republica Moldova au votat liber. Numărul mare de oameni care au ieșit la vot în Republica Moldova pentru alegerile prezidențiale din România arată cât de mult le pasă de viitorul României. Campaniile electorale pot fi însoțite de tensiuni și emoții, însă, din respect pentru toți cetățenii români, facem un apel către actorii politici să evite acuzațiile nefondate și jignirile la adresa votanților din Republica Moldova. Mulțumesc”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Presa română menționează că potrivit legii care reglementează alegerea președintelui României, cererea de anulare a scrutinului poate fi depusă în termen de maximum trei zile de la încheierea votării de către partidele politice, alianțele politice și electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale reprezentate în Consiliul Minorităților Naționale, precum și de candidații participanți la alegeri.

Această cerere trebuie să fie argumentată și însoțită de probele pe care se bazează. Curtea Constituțională are obligația de a se pronunța asupra contestațiilor în cel mult două zile de la înregistrarea acestora.

Nicușor Dan a fost ales președintele României după al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025. Candidatul independent a fost votat președinte al României, cu peste 53,60%, învingându-l pe George Simion, care a strâns 46,40% voturi.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Primele alegeri locale în Călinești și Leova, după amalgamare: CEC a stabilit data scrutinului

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit pentru data de 16 noiembrie 2025 organizarea alegerilor locale noi în comuna Călinești (raionul Fălești) și în orașul Leova (raionul Leova). Decizia a fost luată în urma procesului de amalgamare voluntară, prin care au fost comasate mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea consolidării sistemului administrației publice locale.

Astfel, în comuna Călinești, noile alegeri sunt organizate pentru funcția de primar și pentru constituirea unui nou Consiliu comunal. Noua unitate administrativ-teritorială va include localitățile Călinești, Chetriș, Chetrișul Nou și Hîncești. În total, au fost stabilite 13 mandate de consilier comunal.

Pentru orașul Leova, alegerile vizează de asemenea funcția de primar și un nou Consiliu orășenesc, cu 23 de mandate de consilier. Noua unitate va cuprinde orașul Leova și satele Sărata-Răzeși, Sîrma și Tochile-Răducani.

CEC precizează că mandatele actualilor primari și consilieri locali vor înceta la data validării noilor mandate, respectiv la constituirea legală a noilor consilii.

Amintim că, pentru aceeași dată – 16 noiembrie 2025 – CEC a mai stabilit organizarea alegerilor locale noi în alte patru localități: satul Ustia (raionul Glodeni), comuna Natalievca (raionul Fălești), comuna Cremenciug (raionul Soroca) și satul Bașcalia (raionul Basarabeasca).

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: