Georgescu, beneficiarul expunerii masive preferențiale pe TikTok? Rezultatele ședinței Consiliului Suprem de Apărare al Țării după prezidențiale
Full Article 4 minutes read

Georgescu, beneficiarul expunerii masive preferențiale pe TikTok? Rezultatele ședinței Consiliului Suprem de Apărare al Țării după prezidențiale

Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) a anunțat, în urma ședinței din 28 noiembrie, că un candidat la alegerile prezidențiale din România a beneficiat de expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe platforma chineză TikTok, în contextul în care nu a fost marcat drept concurent politic, ceea ce reprezintă o încălcare a legislației electorale. CSAT a mai comunicat că au existat atacuri cibernetice care au vizat influențarea procesului electoral, însă nu a menționat dacă acestea și-au atins ținta. Potrivit CSAT, România a devenit „o prioritate pentru acțiuni ostile” ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă. 

Potrivit unui comunicat CSAT, în cadrul ședinței, reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniul apărării, al ordinii publice și al securității naționale au prezentat evaluări cu privire la „posibile” riscuri la adresa securității naționale, generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.

Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral. De asemenea, a fost confirmat faptul că, în actualul context de securitate regional și mai ales electoral, România, alături de alte state de pe Flancul Estic al NATO, a devenit o prioritate pentru acțiunile ostile ale unor actori statali și non-statali, în special Federația Rusă, existând din partea acesteia un interes în creștere pentru a influența agenda publică în societatea românească și coeziunea socială”, a transmis Consiliul Suprem de Apărare al Țării.

CSAT a mi menționat că, din analiza documentelor a reieșit, totodată, că, „prin încălcarea legislației electorale, un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic, respectiv fără a-i cere obligația de a marca materialele electorale de tip video cu codul unic de identificare atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă la desemnarea mandatarului financiar coordonator, obligație impusă prin legislația electorală”.

Vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei. Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a Deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile Deciziei BEC. Din această perspectivă, CSAT a luat act de faptul că, în mod cert, rețeaua de socializare TikTok, prin neimplementarea Deciziei BEC, nu a respectat normele legale care reglementează desfășurarea procesului electoral, cu impact asupra rezultatului final al acestuia”, a comunicat CSAT.

Potrivit CSAT, membrii Consiliului Suprem de Apărare al Țării au cerut autorităților cu atribuții în domeniul securității naționale, celor cu atribuții în buna desfășurare a procesului electoral, precum și organelor de urmărire penală să întreprindă „de urgență” demersurile necesare, conform competențelor legale, pentru clarificarea aspectelor prezentate în ședință.

Precizăm că, în urma turului I al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie, cele mai multe voturi – 22,94% – au fost obținute de Călin Georgescu, concurent electoral care cu două luni înainte de scrutin nici măcar nu apărea în sondaje. G4Media scrie că Georgescu, cunoscut printre altele pentru retorică antisemită și declarații conspirative, a crescut semnificativ în sondaje în ultima lună, după o strategie de promovare pe TikTok.

A doua zi după scrutin, pe 25 noiembrie, administrația prezidențială a declarat pentru G4Media că președintele Klaus Iohannis nu a primit de la serviciile secrete informații despre suspiciuni legate de promovarea lui Călin Georgescu pe rețelele de socializare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: