Germania amenință Rusia cu sancțiuni în cazul în care autoritățile de la Moscova nu vor da explicații privind otrăvirea lui Navalnîi
Full Article 2 minutes read

Germania amenință Rusia cu sancțiuni în cazul în care autoritățile de la Moscova nu vor da explicații privind otrăvirea lui Navalnîi

Germania amenință Rusia cu sancțiuni dacă în următoarele zile, autoritățile de la Moscova nu vor da explicații în cazul otrăvirii lui Alexei Navalnîi, informează Mediafax.

„Stabilirea de ultimatumuri nu ajută pe nimeni, însă dacă în următoarele zile partea rusă nu contribuie la clarificarea celor întâmplate, atunci va trebui să discutăm despre un răspuns cu partenerii noştri”, a declarat ministrul de externe german Heiko Maas.

Acesta a mai precizat că, în cazul în care se va decide impunerea de sancţiuni, acestea trebuie să fie „clare” și nu a exclus un impact asupra proiectului gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să lege Rusia de Germania prin Marea Baltică.

„În orice caz, sper ca ruşii să nu se constrângă să ne schimbăm poziţia în privinţa Nord Stream”, a mai spus ministrul german.

Berlinul şi alte ţări occidentale au cerut Moscovei în repetate rânduri să facă lumină în acest caz, însă ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat săptămâna aceasta că acuzaţiile de asasinat trebuie primite cu „o bună doză de scepticism” şi a cerut Berlinului să vină cu dovezi.

Amintim că Alexei Navalnîi a fost spitalizat într-un spital din Omsk pe 20 august, după ce i s-a făcut rău la bordul unui avion cu care se deplasa spre Moscova. Familia și susținătorii politicianului au declarat că acesta ar fi fost otrăvit. Reprezentanții spitalului din Omsk au declarat că în organismul lui Navalnîi nu au fost găsite urme de otravă. Medicul-șef al spitalului susține că Navalnîi a suferit un dezechilibru al carbohidraţilor.

Apropiații lui Navalnîi au decis să îl transporteze într-o clinică din Germania, însă medicii din Omsk au refuzat acest lucru, motivând că starea politicianului este instabilă. Medicii au permis transportarea în Germania a lui Navalnîi abia pe 21 august. În dimineața de 22 august, acesta a fost transferat la spitalul Charité din Berlin.

Ulterior, medicii germani au declarat că în corpul lui Alexei Navalnîi au fost găsite urme de substanțe otrăvitoare din grupul Noviciok.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: