Grupul Petrenco solicită „lustrația civică” a judecătorilor, procurorilor și jurnaliștilor implicați în fabricarea dosarului
Full Article 4 minutes read

Grupul Petrenco solicită „lustrația civică” a judecătorilor, procurorilor și jurnaliștilor implicați în fabricarea dosarului

Așa-numitul „grupul Petrenco” solicită „lustrația civică” a tuturor celor care au fost implicați în fabricarea dosarului, inclusiv a judecătorilor care au pronunțat sentințele și au prelungit termenul de arest. În cadrul unei conferințe de presă din 17 septembrie, Pavel Grigorciuc a menționat că banii care le revin în calitate de compensații, în urma condamnării Moldovei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO), trebuie să îi achite judecătorii care „au îndeplinit comenzile lui Plahotniuc”.

Procuratura Generală a anunțat pe 17 septembrie că își retrage acuzațiile în dosarul respectiv și că adresează scuze publice celor șapte persoane vizate. Punctul final în acest dosar a fost pus în cadrul ședinței care s-a desfășurat astăzi la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Grigore Petrenco a declarat că, în opinia sa, decizia Procuraturii vine cu întârziere. Acesta a remarcat că a fost nevoie de 6 ani pentru ca procurorii să înțeleagă că dosarul este fabricat la comandă.

„Sper că această cauză va impulsiona societatea moldovenească să înceapă lustrația celor care s-au ocupat de dosare politice pe vremea regimului Plahotniuc. Este vorba despre mulți oameni: procurori, judecători care au adoptat decizii, polițiști și oameni din apropierea lui Plahotniuc”, a declarat Petrenco.

Grigore Petrenco a mai spus că așteaptă nu doar „lustrația civică”, dar și anumite acțiuni din partea parlamentului și a procuraturii. În opinia sa, „regimul Plahotniuc” a utilizat „dosarul grupului Petrenco” pentru a intimida alți activiști civici și că împotriva sa și a colegilor săi a fost inițiată o campanie media de amploare pentru a-i discredita. Petrenco a îndemnat inițierea „lustrației civice” și față de jurnaliștii implicați în aceste acțiuni.

Un alt membru al grupului, Alexandr Roșco, a dat citire listei. Primul a fost menționat ex-președintele Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc. De asemenea, în listă au fost incluși procurori și judecători, foști conducători ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, fostul șef al IGP Alexandru Pînzari și Gheorghe Cavcaliuc. De asemenea, activistul a solicitat demiterea reprezentantului R. Moldova la CEDO Oleg Rotari. Potrivit lui Grigorciuc, acesta ar fi încercat să justifice, în fața Înaltei Curți, fărădelegile lui Plahotniuc.

***

Amintim că ex-deputatul Grigore Petrenco și alți șase activiști au fost reținuți pe 6 septembrie 2015, în timpul unui protest în fața Procuraturii Generale. După șase luni de detenție în închisoare și alte două luni în arest la domiciliu, membrii „grupului Petrenco” au fost eliberați sub control judiciar.

Pe 28 iunie 2017 Judecătoria sectorului Râșcani l-a condamnat pe Petrenco la 4,5 ani de închisoare cu suspendare și l-a obligat să achite o amendă în mărime de 20 mii de lei pentru dezordini în masă (art.285 al Codului Penal). De asemenea, lui Petrenco i-a fost interzis să părăsească țara, însă acesta a reușit să traverseze frontiera și să obțină azil politic în Germania.

Alți activiști vizați – Mihail Amerberg, Pavel Grigorciuc, Alexandr Roșco, Vladimir Jurat, Andrei Druzi și Oleg Buznea – au fost condamnați la închisoare cu suspendare (termene de la 3 la 4,5 ani) și amenzi. Tuturor le-a fost interzis să părăsească teritoriul Republicii Moldova.

Membrii „grupului Petrenco” au depus o plângere la CtEDO, iar recent, Curtea a condamnat Republica Moldova și a dispus ca Guvernul Republicii Moldova să achite reclamanților suma de 63750 Euro în calitate de prejudiciu moral pentru violările comise, dar și suma de 4000 euro, în calitate de costuri și cheltuieli de reprezentare și asistență juridică în fața CtEDO.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: