Catering în grădinițe pentru alimentația copiilor. Însă nu pentru toate instituțiile

Grădinițele din Republica Moldova vor putea trece la servicii de catering pentru alimentația copiilor. Opțiunea va putea fi aleasă de instituțiile fără bloc alimentar sau de cele în care sunt dificultăți în prepararea bucatelor. Hrana va trebui transportată, către grădinițe, în recipiente alimentare speciale cu asigurarea temperaturii bucatelor. Pe 3 iulie, Guvernul a aprobat, la inițiativa Ministerului Sănătății, modificări la Regulamentul sanitar pentru instituțiile de educație timpurie.

Potrivit Ministerului Sănătății, un aspect principal al proiectului este reglementarea detaliată a alimentației copiilor, inclusiv posibilitatea organizării alimentației prin sistemul catering. Totodată, proiectul stabilește reglementări pentru infrastructura instituțiilor de educație timpurie prin adaptarea acestora nevoilor copiilor cu dizabilități. Proiectul mai prevede dotarea instituțiilor de educație timpurie cu sisteme de ventilare mecanică.

Cu privire la organizarea alimentației prin sistemul catering, în proiectul Guvernului se menționează că acțiunea se va permite în cazul grădinițelor fără bloc alimentar sau în cele în care sunt dificultăți în prepararea bucatelor.

La organizarea alimentației prin sistemul catering se necesită a respecta următoarele condiții:

1) compania de catering trebuie să dețină autorizație sanitar-veterinară sau certificat de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor atât pentru activități de catering, cât și pentru unitatea de transport a alimentelor, în conformitate cu prevederile legislative în domeniu;

2) meniul zilnic de repartiție se elaborează de către personalul medical al instituției de educație timpurie în baza meniului model pentru 10 zile, coordonat cu bucătarul-șef, cu managerul instituției de educație timpurie, în colaborare cu un specialist în nutriție din cadrul companiei de catering, după caz, și aprobat de subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Meniul zilnic de repartiție va conține lista preparatelor culinare, cu indicarea porției individuale în funcție de grupul de vârstă. Ingredientele care cauzează alergii sau intoleranțe vor fi prezentate în meniu în conformitate cu prevederile actelor normative în domeniu;

3) bucatele gata vor fi transportate în recipiente alimentare permise de legislație, cu asigurarea temperaturii bucatelor finite;

4) amenajarea unui spațiu pentru recepționarea bucatelor preparate și dotarea cu veselă, cu utilaj frigorific, cu spălătorie cu apă caldă și rece;

5) personalul trebuie să poarte echipament de protecție și să efectueze examinările medicale pentru angajații unităților de alimentație publică conform prevederilor actelor normative în domeniu;

6) se vor colecta probe din toate bucatele finite consumate timp de 72 de ore și se vor păstra în spații frigorifice în instituția de educație timpurie și în cadrul companiei de catering;

7) analiza calitativă și cantitativă a alimentației copiilor este în responsabilitatea companiei de catering.

Ministerul Sănătății a declarat că, în anul 2023, în Republica Moldova activau 1 479 de instituții de educație timpurie, dintre care 76,3% – în mediul rural și 23,7% – în mediul urban. Din numărul total de instituții, 1 465 (99,1%) sunt publice iar 14 – private.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Criptomonedele ar putea fi legalizate complet până în 2026. Deputat PAS: „Vor fi accesibile ca în UE”

Până în 2026, în Republica Moldova se intenționează legalizarea completă a criptomonedelor și elaborarea unui cadru juridic clar pentru utilizarea acestora. Anunțul a fost făcut de deputatul partidului de guvernare „Acțiune și Solidaritate” (PAS), Dorian Istratii, în cadrul emisiunii NM „Есть вопросы”.

Potrivit deputatului, modificările vor fi adoptate în baza regulamentului european MiCA (Markets in Crypto-Assets), care a intrat în vigoare în Uniunea Europeană în decembrie 2024.

„În 2026 trebuie să soluționăm această problemă și să legalizăm acest activ, pentru că oamenii oricum îl cumpără”, a declarat Istratii.

În prezent, operațiunile cu criptomonede în Moldova sunt complicate: pentru achiziționarea activelor digitale este necesară deschiderea unui cont bancar special, monitorizat.

„Acest lucru complică procesul și nu toate băncile au fost inițial pregătite să deschidă astfel de conturi. Există riscuri: off-shore-uri pentru cumpărarea voturilor la alegeri, finanțarea terorismului și alte scheme ilegale. Toate acestea reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. De aceea, băncile se confruntă cu dificultăți reale în acest context”, a explicat deputatul.

Istratii a precizat că noua lege va simplifica regulile pentru utilizarea criptomonedelor, atât pentru cetățeni, cât și pentru instituțiile bancare. Autoritățile lucrează la modificări împreună cu Serviciul de combatere a spălării banilor, Banca Națională și Serviciul de Informații și Securitate.

„La nivel global, tehnologia blockchain este încă subestimată. Cred că are un viitor, dar doar atunci când va fi reglementată clar”, a adăugat deputatul.

Potrivit lui Istratii, odată cu intrarea în vigoare a legii, operațiunile cu criptomonede în Moldova vor deveni „mai accesibile și mai transparente – ca în Uniunea Europeană și România”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: