Grosu a explicat excluderea persoanelor din lista cu probe privind asocierea cu Plahotniuc, Andronachi şi Șor

Persoanele și companiile, din lista cu probe privind asocierea cu Plahotniuc, Andronachi şi Șor, au fost excluse după ce au cooperat cu ancheta și au prezentat informații că nu au avut tangență cu aceste entități în ultimii 10 ani de zile. Precizările au fost făcute de președintele Parlamentului Igor Grosu. 

„Au intrat în vigoare prevederile Legii 25 care reglementează sau detaliază situațiile când o persoană este vizată sau o entitate juridică… sau o persoană fizică care a avut conexiuni cu aceste persoane. Această listă periodic se actualizează. Acolo este o prevedere că dacă au avut în ultimii, și este o perioadă de 10 ani de zile, conexiuni cu aceste entități. (…) Unele persoane atunci când au aflat că sunt vizate și-au manifestat disponibilitatea să coopereze cu ancheta, cu autoritățile, să explice, să prezinte informații, probe. Deci, iată în regimul acesta are loc periodic evaluarea listei”, a comunicat Grosu la emisiunea Cutia Neagră de la TV8.

„Persoanele care au devenit cooperante sau s-a dovedit că au activat într-o calitate acolo, de contabil sau într-o companie care a avut tangență cu acea companie sau cu acel individ… și vine și dovedește că o perioadă, 10 ani de zile, nu mai interacționează sau n-a mai avut conexiuni cu acești indivizi. Asta nu înseamnă că lista nu poate fi completată în situația în care apar alte personaje”, a adăugat Grosu.

La precizarea că din acele liste au dispărut și numele „la câțiva exponenți ai resursei mediatice a lui Plahotniuc”, Grosu a menționat: „O să verific neapărat”.

***

Pe 16 septembrie, RISE Moldova a scris că SIS a exclus 4 persoane şi 3 companii din lista persoanelor în privința cărora există probe, informații documentate, că sunt asociate lui Plahotniuc, Andronachi şi Șor – subiecți ai sancțiunilor internaționale. Portalul de investigații a publicat și un ordin în acest sens, semnat de directorul SIS în septembrie curent. Printre persoanele excluse se regăsește și Lidia Cucoş, fosta administratoare a fundației lui Vlad Plahotniuc Edelweiss. Detalii AICI. Ulterior, reprezentanții SIS au declarat pentru NewsMaker că actualizarea/excluderea persoanelor din listă are loc conform criteriilor stabilite la art. 6 Legea nr.25/2016. Articolul prevede că Serviciul exclude o persoană, inclusă anterior în listă, dacă au încetat cauzele și condițiile care au justificat includerea acestei persoane în listă sau dacă au survenit alte circumstanțe obiective legate de interesele superioare ale statului. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: