Grosu a respins cererea lui Șor, privind intervenția de la distanță în Parlament: Dacă nu avea bani de bilet, putea solicita secretariatului
Full Article 3 minutes read

Grosu a respins cererea lui Șor, privind intervenția de la distanță în Parlament: Dacă nu avea bani de bilet, putea solicita secretariatului

Conducerea Parlamentului a refuzat solicitarea fracțiunii Partidului „ȘOR” privind adresarea lui Ilan Șor, prin intervenție live, în plenul Parlamenului. Președntele legislativului Igor Grosu a argumentat că deputații sunt obligați prin regulamentului parlamentului să își justifice absența și că acesta a avut suficient timp la dispoziție ca să ajungă în Republica Moldova și să își prezinte punctul de vedere în fața procurorului general interimar.

În debutul ședinței legislativului, deputata fracțiunii Partidul „ȘOR” Marina Tauber a solicitat să fie organizate din punct de vedere tehnic condițiile necesare pentru ca Ilan Șor să se poată adresa deputaților de la distanță. Igor Grosu a respins solicitarea, făcând apel la regulamentul legislativului.

Participarea deputatului la ședințele parlamentului și ale Comisiei permanente din a cărei componență face parte este obligatorie. În cazul în care nu se poate prezenta din motive întemeiate este obligat să aducă la cunoștința Biroului permanent sau ale secretariatului motivele absenței sale”, a argumentat Grosu.

Speakerul a adăugat că Ilan Șor ar fi putut solicita ajutor în cazul în care nu putea să își cumpere singur bilet ca să ajungă în țară.

A fost timp suficient de marți, colegii vizați în solicitările procurorului general interimar au știut că astăzi va avea loc ședința, timp suficient să cumpere un bilet, să ajungă acasă. În cazul în care este o problemă financiară, se putea de făcut o solicitare la secretariat și sunt sigur că din linia bugetară deplasări organizam un bilet într-o direcție. Nu putem satisface solicitări exclusiviste: de ce noi am putut veni la ședință, dar cineva nu poate?”, a adăugat deputatul PAS.

În replică, Tauber a dat de înțeles că ar putea contesta legalitatea tuturor ședințelor la care au participat deputații, organizate prin intervenție online și nu cu prezență fizică.

Atunci aș vrea să pun în discuție, poate nu la ședința de astăzi, după cele citite reiese că toți deputații care au participat la comisii, inclusiv cea juridică, online, au încălcat Regulamentul. Și probabil aceste ședințe au avut loc cu încălcările regulamentului parlamentului. În aceste condiții, îmi pun întrebarea: cum facem mai departe?”, a spus deputata Partidului „ȘOR”.

Înainte de a închide subiectul, președintele legislativului a comentat: „Vă amintesc că am trecut printr-o tragedie denumită „pandemie” și a fost o situație excepțională. Dar sunt sigur că aveți juriști profesioniști și puternici și vor formula probabil o întrebare, o vor fundamenta și adresa nu știu cui. Dvs știți mai bine. Și vi se va răspunde dacă au fost corecte și legale”.

Amintim că procurorul general interimar Dumitru Robu se află la ședința legislativului din 26 mai. Deputații urmează să voteze pro sau contra ridicării imunității parlamentare în cazul lui Ilan Șor și a Marinei Tauber. Procuratura cere reținerea, arestarea, percheziția și tragerea la răspundere penală celor doi lideri ai Partidului „ȘOR”, pe care îi acuză de escrocherie în proporții deosebit de mari și de spălare de bani. Cei doi se declară nevinovați și susțin că ar fi vorba despre o „răfuială politică”.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: