Lupta cu propaganda rusească şi ştirile false din spaţiul audio-viziual al Republicii Moldova este o problemă nu mai puţin importantă decât lupta cu corupţia, iar autorităţile de la Chişinău încearcă să combată acest fenomen. Potrivit preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, un prim pas în aces sens a fost schimbarea conducerii Consiliului Audiovizualului, dar şi a postului public naţional „Teleradio-Moldova”.
„Noi avem două tipuri de propagandă, trebuie să recunoaştem, este vorba de propaganda de import şi ea vine din Rusia. Trebuie să recunoaştem aşa cum este. Şi ei ştiu că noi ştim şi ei sunt de acord cu noi, chiar dacă nu o recunosc public, cei care fac lucrul acesta. Şi avem propagandă produsă local de televiziunile locale. Eu foarte mult, dar foarte mult, şi profit de ocazie şi cred că ei mă aud, foarte mult mizez pe noua componenţă a Consiliului Audiovizualului”, a declarat spicherul Igor Grosu, la TVR Moldova.
Totodată, preşedintele Parlamentului a spus că are mari aşteptări de la noua conducere a Consiliului Audiovizualului să facă ordine şi să aplice mustrări şi amenzi celor care încalcă legea: „Eu foarte mult sper şi o să ajutăm Consiliul Audiovizualului să se pună pe treabă. Totul să se facă conform legii. Dacă un post va rostogoli o minciună, să spunem aşa cum este, legată de vaccinare, criza energetică etc., atunci trebuie să răspundă. Trebuie să avem o instituţie funcţională, oameni cu caracter, care să spună că e vorba de o minciună. O dată va da avertisment, până la sancţiunea cea mai dură”, a declarat Grosu.
La fel, el a menționat că are aşteptări şi de la noul director general al Companiei „Teleradio-Moldova”, Vlad Ţurcanu.
„Mizez foarte mult şi pe noua conducere a Companiei „Teleradio-Moldova”. Eu sper foarte mult că „Teleradio-Moldova” va deveni o instituţie publică în adevăratul sens al cuvântului, care să vorbească şi despre bune, şi despre rele, să se ofere spaţiu de emisie pentru guvernare, dar şi pentru opoziţie”, a mai adăugat Grosu.
Președintele Parlamentului a mai spus că acest subiect a fost discutat şi în cadrul întrevederilor cu oficialii din cadrul Uniunii Europene, iar aceştia au promis că vor oferi suport în combaterea ştirilor false. „Unul din subiectele de la Bruxelles, care de fiecare dată l-am abordat în toate discuţiile a fost combaterea propagandei şi a ştirilor false. Noi suntem într-un război cu toţi propagandiştii şi mincinoşii, cu cei care produc ştiri false. Am primit asigurări de la oficialii Uniunii Europene că o să ne ajute cu diferite metodologii”, a conchis Grosu.