Photo: TV8

Grosu: S-au observat mișcări din partea Armatei a 14-a, și-au securizat depozitul de arme

Președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat în cadrul ediției din 17 martie a emisiunii „Cabinetul din umbră” că autoritățile de la Chișinău au sesizat „mișcări” din partea militarilor ruși dislocați în regiunea transnistreană. Mai precis, au fost securizate locațiile și depozitul de muniții. În același timp, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a remarcat că Tiraspolul are o retorică rezervată față de războiul din Ucraina, pentru că ar conștientiza impactul economico-financiar pe care l-ar putea avea o eventuală implicare.

Moderatorul emisiunii, Vitalie Călugăreanu, l-a întrebat pe președintele Parlamentului dacă poate comenta imaginile apărute recent, în care se vede că pe sediul grupului operativ de trupe ruse din Transnistria (GOTR) a fost arborat steagul URSS, în locul steagului Rusiei.

Este o provocare. M-ați întrebat dacă s-au observat mișcări din partea Armatei a 14-a. Da, ele s-au observat. Au fost de natură să își securizeze depozitul de arme, locațiile. Și-au întărit pozițiile în eventualitatea în care ar fi fost atacate de cineva, în acest sens. Bravada cu drapele este o provocare, cred eu, dacă este adevărat. Va trebui să verific prin structurile noastre. Poate fi și un gest de încurajare. Pentru a le ridica moralul îi puneau să cânte imnul. Avem informații că și cetățenii noștri care au cetățenia rusă și au fost înrolați, la fel, nu sunt foarte încântați de perspectiva de a fi antrenați în operațiuni militare”, a menționat Grosu.

 

Speakerul Parlamentului este de părere de Tiraspolul conștientizează că ar putea avea de suferit din punct de vedere economic, de aceea are o retorică „nuanțată, atentă” în raport cu evenimentele din Ucraina.

Este corectă observația și noi avem aceleași constatări. Dincolo de fațada asta, propagandistică, și bravada lor, eu concluzionez că dânșii înțeleg cât e de delicată situația lor, care pot fi consecințele inclusiv pentru ei, care poartă un caracter inclusiv economic-financiar. Înțeleg că existența acestui teritoriu separatist, pe lângă componenta geopolitică, are una puternic economico-financiară. Eu sunt sigur că ei se tem și sunt îngrijorați de perspectiva de a pierde aceste surse de venit, fie că e vorba de energia electrică, fie că vorbim de monedele virtuale, etc”, a comentat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a mai menționat că a efectuat recent o vizită la Varnița, pentru a discuta cu localnicii și a aflat că în ultima perioadă a crescut numărul de adresări la centrele Agenției Servicii Publice din partea cetățenilor din stânga Nistrului care vor să își perfecteze acte de identitate. „Lumea înțelege”, a menționat deputatul PAS.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Igor Grosu/Facebook

Roaming gratis pentru Moldova, din 2026. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen la Chișinău

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că tarifele de roaming între Republica Moldova și statele-membre UE vor fi eliminate, începând cu 1 ianuarie 2026. Anunțul a fost făcut pe 4 iulie în cadrul unei conferințe de presă cu președinta Maia Sandu și președintele Consiliului European, Antonio Costa, după primul summit Moldova-UE.

Noi vom elimina toate costurile de roaming. Din experiența noastră, în Uniunea Europeană, este o modalitate extraordinară de a conecta oamenii și business-urile”, a declarat Ursula von der Leyen.

Liberalizarea va avea loc la 1 ianuarie 2026.

Totodată, oficialii europeni au confirmat că Republica Moldova este pregătită să adere la programul „Roam like at Home”. Începând cu 1 ianuarie 2026, cetățenii moldoveni vor putea utiliza telefonia mobilă și internetul în UE fără taxe suplimentare.

***

Amintim că Summit-ul Republica Moldova – Uniunea Europeană a avut loc la Reședința de Stat din Chișinău.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: