Guțul anunță că a demarat lucrările pentru construcția parcului GăgăuziaLand, dar a uitat să spună din ce bani: „Cu sprijinul lui Ilan Șor”

Bașcana autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, anunță că a demarat primele acțiuni în vederea construirii, în Găgăuzia, a unui parc de distracții pentru copii, similar celui din Orhei – GăgăuziaLand. Guvernatoarea, care a fost promovată și susținută în campania electorală de politicianul fugar Ilan Șor, susține că a depus actele necesare la Primăria Congaz, unde urmează a fi construit parcul de distracție, în vederea alocării terenului necesar. Guțul nu precizează, în mesajul său, însă, cât va costa proiectul și cine îl va finanța, dar menționează numele lui Șor, care ar ajuta-o să își îndeplinească promisiunea electorală.

„După cum am promis, lansăm cel mai mare proiect de infrastructură din istoria Găgăuziei. Au fost depuse documentele la primăria satului Congaz cu privire la alocarea unui teren pentru amplasarea parcului de recreere și divertisment Găgăuzia Land. Am promis că vom dărui acest proiect Găgăuziei în timpul alegerilor bașcanului și începem să ne îndeplinim promisiunea cu sprijinul lui Ilan Șor”, a anunțat Evghenia Guțul.

Guțul susține că lucrările de construcție a parcului de distracție urmează să demareze la sfârșitul lunii septembrie. Bașcana susține că zona de agrement va fi dată în exploatare în iunie 2024.

Amintim că în aprilie 2023, fugarul Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare de justiția moldovenească în dosarul „Frauda Bancară” a declarat că dacă Evghenia Guțul va obține victoria în Găgăuzia va construi GăgăuziaLand. Înainte de aceasta, în 2018 – la Orhei, a fost deschis OrheiLand. Potrivit Centrului de Politici și Reforme, costul estimativ al parcului de distracții „ORHEILAND” depășește suma de 16.000.000 de lei.

Reamintim în acest context că Evghenia Guțul a fost învestită oficial în funcția de bașcan al Găgăuziei pe data de 19 iulie, în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Alături de noul bașcan nu au fost însă, nici ex-guvernatoarea UTA Găgăuzia Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova. De altfel, la două luni din momentul în care a preluat funcția, președinta Maia Sandu încă nu a semnat decretul prin care o numește pe Guțul membru în Guvern. Echipa „de vis” al lui Șor nu a fost confirmată, în funcții pentru fotolii în Comitetul Executiv al Găgăuziei nici de Adunarea Populară din autonomie, deși au fost numeroase încercări în acest sens.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Ex-șefa Procuraturii Anticorupție va contesta în instanță decizia privind picarea Vettingului? Răspunsul lui Dragalin

Ex-șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a declarat că a aflat despre faptul că a picat evaluarea Vetting săptămâna trecută, când a revenit în Republica Moldova din SUA, și se afla în vizită la foștii colegi de muncă. Aceasta a spus că intenționează să conteste decizia dacă va fi însoțită de interdicția de a deține funcții publice temporar, așa cum prevede legea în cazul persoanelor care nu promovează evaluarea externă. Precizările au fost făcute în cadrul unui interviu pentru emisiunea „Gonța Media” de pe YouTube, care a fost publicat pe 16 iunie.

Momentul când am aflat a fost un pic ironic. Am ajuns joi seara (din SUA – n. r.) și vineri am trecut pe la Procuratura Anticorupție să-mi văd foștii colegi. Eram acolo, mergeam din birou în birou, vorbeam cu procurorii și acolo am aflat că n-am trecut Vetting-ul. Cineva a văzut pe Telegram știrea, de fapt, eu după am deschis email-ul și am văzut raportul de la Comisie”, a declarat Veronica Dragalin.

Totodată, aceasta a menționat că se aștepta că urma să primească informații despre procedura sa de evaluare de la Comisia Vetting.

Pentru că săptămâna trecută am primit o comunicare cam stranie, din punctul meu de vedere, de la secretariatul Comisiei, care m-a informat că unul din membrii Comisiei, din completul meu, a declarat conflict de interes față de mine și că altul tot a declarat conflict de interes. Și deci s-a înlocuit un membru din completul meu pentru evaluare. Mi s-a părut foarte straniu pentru că, în primul rând, eu mi-am dat demisia cu aproape patru luni în urmă, dacă nu greșesc, în februarie. Trebuia automat… Nu știu dacă dura foarte mult să scrie cineva acel raport. Și tot așteptam, așteptam și n-am primit nimic de la Comisie. Și uite că săptămâna trecută mă informează că totuși s-a schimbat o persoană. (…) Am cerut să-mi explice cam din ce motiv are dl. Lebedinschi un conflict de interes cu mine acum, nu un an în urmă când a fost pornită această procedură și el era parte din completul meu. Am primit un răspuns de la Comisie că subiecții evaluării nu au dreptul la fel de informație.

Deci, eu idee nu am ce potențial conflict ar putea exista față de mine pentru membrul Comisiei care a fost înlocuit. Eu cred că se ridică așa o bănuială că poate acest membru nu era înlocuit să semneze un raport care arată cum arată acum. Poate asta a fost cauza, pentru că altă explicație obiectivă nu am primit”, a adăugat ea.

Ex-șefa PA a mai spus că presupune că momentul în care a venit raportul Comsiei Vetting privind nepromovarea evaluării ar avea legătură și cu interviu pe care l-a acordat pentru „Gonța Media”. „Poate cineva se aștepta că eu voi anunța că lansez o campanie politică sau altceva. Nu cred că aceste lucruri au fost coincidențe până la urmă”, a menționat aceasta.

Veronica Dragalin, care a picat Vetting-ul fiindcă a demisionat în timp ce procedura de evaluare se afla în curs de desfășurare, a precizat că, dacă în urma acestei decizii, vor fi aplicate interdicții în privința sa, se va adresa în instanță. Menționăm că, potrivit legislației, persoanele nu pot deține funcții publice pentru o perioadă de la 5 la 7 ani.

Dacă vor fi i se vor impune interdicții în privința mea, drepturile mele de a avea o funcție publică în Moldova, nu neapărat de a candidata, dar orice altă funcție de demnitate publică, cumva eu n-aș putea să am 5-7 ani înainte… Mie nu mi se pare asta constituțional. Am de gând să contest asta în instanța de judecată”, a declarat ea.

Amintim că Comisia Vetting a început evaluarea externă Veronicăi Dragalin pe 24 mai 2024. Pe 12 iunie, Comisia Vetting a adoptat raportul prin care se constată că aceasta nu a promovat evaluarea pe motiv că a demisionat în timpul procedurii. Documentul urmează a fi examinat de Consiliul Superior al Procurorilor.

Potrivit legii, depunerea cererii de demisie după expirarea termenului de 20 zile de la notificarea privind inițierea evaluării, indiferent de motivul invocat, se echivalează cu nepromovarea evaluării.

Veronica Dragalin și-a depus cererea de demisie pe 19 februarie 2025, iar mandatul i-a încetat pe 4 martie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: